[]

Voyager 1

1970 li yillardan beri satte 60bin km hizla, 22 milyar km uzakta imis. Hala veri yolluyormus. Ben daha fax cihazini tam cozememisken, bu cihaz nasil veri yollayabiliyor. Diyelim simdi bir veri yolladi bu ne zaman dunyaya gelebilir.
Muhtesem degil mi?



 
Radyo sinyali ile gönderiyor. Radyo sinyali ile kainatın diğer ucuna da iletişim için sinyal gönderebilirsiniz.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (31.05.21 12:40:53) 
en.wikipedia.org
sinyal 20 saatin üzerinde bir vakitte geliyormuş.

  • sutlu nescafe  (31.05.21 12:49:17) 
Radyo dalgaları ile iletişim kuruluyor.

Aslında insanların "sesler uzayda kaybolmuyormuş" diye bildiği efsane budur. Radyo dalgaları uzayda epey bir mesafe kat edebiliyor.
  • anten  (31.05.21 12:53:11) 
Once isin teknik kisminda bir toparlama yapayim.

Isik, Radyo dalgasi, X isini, Gama isini, Mikrodalga, Kizil otesi diye ayirdigimiz seylerin hepsi elektromanyetik dalgalar ve isik hizi ile hareket ediyorlar. Biz onlara frekanslarina gore isim veriyoruz. (Tabi yuksek frekanslarda daha cok enerji tasiyorlar ama su anda konumuz o degil) Biz sadece 380-750nm arasindaki frekanslari gorebiliyoruz ve ona isik diyoruz.

Radyo dalgalari ile mesaj yolladiginda o mesafeyi 20 saatte kat ediyor o sinyal.

Gunumuz averaj insani icin gunluk hayatindaki bir cok sey aslinda kara buyu gibi. Onu gectim isin mutfaginda olan insanlar bile kendi alanlari disindeki sureci genel olarak bilseler de ozelde gel bunun tamamini yap desen oturur kalirlar.
  • cleric  (31.05.21 13:54:06) 
nasıl veri yollayabiliyor kısmının arkasındaki teknik mevzuat çok derin. ilk olarak bizim dünyadaki alıcılarımız artık çok gelişti ve bunları dev bir kulak gibi düşün. radyo haberleşmesinde şöyle bir kural vardır mesafeyi uzatmak için ya bilgiyi taşıdığın enerjiyi anlık olarak arttırmalısın ya da birim bilgi başına düşen enerjiyi zaman olarak arttırmalısın. diğer bir tabir ile daha yavaş konuşmalısın. voyager vericisi de temelde bunu yapıyor.


  • orpheus  (31.05.21 19:57:33) 
Voyager 1 ilk fırlatıldığında yakın yörüngede doğrudan telemetri verileri alınıp verilebiliyordu, o dönemde yer yüzündeki antenlerle Voyager'a iki yönlü data transferi vardı.

Araç Saturn'ün halkalarını geçtiğinde artık çoktan bu karşılıklı telemetri transferi sona erdi sadece uydu broadcast yaparak uzaya radyo sinyalleri yayarak hareket ediyor yani artık sinyali dünyaya doğrudan göndermek yerine uzaya broadcast yapıyor.

2000'li yılların başına kadar bu tür sinyalleri yakalamak için yer yüzündeki radyo teleskopları kullanılırdı, ama artık yörüngedeki uydular da bu görevde kullanılıyor, yörüngedeki uydu bu radyo sinyallerini yakalayıp yer yüzündeki alıcılara iletiyor.

Voyager 1 öyle hayal ettiğimiz gibi uzay hakkında devasa veriler göndermiyor dünyaya, sadece kalp atışı dediğimiz, ben hayattayım ve yoluma devam ediyorum diyebildiği çok küçük ping sinyalleri gönderiyor, bu sinyalleri alan alıcılar sinyalin geldiği noktayı tespit edip Voyager 1'in nerede olduğu ve bir önceki sinyal ile arasındaki mesafeyi hesaplayıp ne kadar hızlı gittiği ne kadar yol aldığı gibi verileri hesaplıyor, yani özetle voyager 1 aslında uyuyor biz onun horultusunu duyuyoruz.
  • solo  (01.06.21 08:59:51 ~ 09:05:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.