[]

apartmani müteahhite verme sorunu

selamlar, istanbul'da beklenen deprem nedeniyle bircok apartman müteahhite verilip yeniden yapiliyor ve bu süreci yasayanlar bilir apartmandaki kavgalar insani canindan bezdirebiliyor. bizim de kadiköy'de bir ev var. apartman muhtemelen saglam degil ve birkac aydir apartmanda karar verilemiyor, artik durum iyice pislesti.
özetle 14 daire var. birkac teklif verildi. evin metrekaresi 30 m2 gibi düsüyor yeni binada. bir müteahhit de dedi ki +250.000 lira verin, size ayni büyüklükte daire vereyim. biz ve bizim gibi 4 daire buna tamam deyip ek ödeme yapabilecek durumda degil. ama bu teklifin kabulu icin 9 dairenin tamam demesi yeterli. yani karar cikacak gibi.

benim sorum benzer durumu yasamis ya da avukat/müteahhit arkadaslara. bu durum kabul edilirse, 250bini ödeyemeyen bizlerin hakki ne oluyor?
evi su an satisa cikarabiliriz ama alan kisi +250bin ödeyecegi icin evi degerinin cok altina satabiliriz anca, bunu haliyle istemiyoruz, bizim ne sucumuz var..
müteahhit bize kücük daire opsiyonu sunar mi, sunarsa ne sunar, -30m2'ye zaten tamam diyorduk, simdi 3+1 evi 1+1 sunabilir mi? o zaman yine bize cok haksizlik.
bunlara hayir dersek, biz dava acip isi yokusa sürebilir miyiz? zorla evden atip evi yikacak hali yok herhalde di mi, cogunluk evet dedi diye?

ya iste kisaca biraz bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirse cok sevinirim.. cok tesekkürler.

 
zorla evden atıp evi yıkacak hali yok herhalde'ye cevap vereyim sadece: bizim eyüp'teki dairemize oy çokluğundan sonra mühür vurdular, mühürden bir süre sonra da evi direkt yıktırdılar. yani deprem riski varsa ve belgeyle sabitse, oy çokluğu olmasa bile belediye beklemeyip direkt mühürleyebiliyor, ki şu anda oy çokluğu çıkmış zaten. henüz test yapılmadıysa / belge yoksa da muhtemelen müteahhitler ilk fırsatta o testi yaptırıp sonucu çıkartacaktır. yani siz ev bakın mutlaka şimdiden.

diğerleri proje, anlaşma vs ile alakalı, o kısımlara girmeyeyim. sizin yapmanız gereken müteahhit ile konuşup bizde bu 250 bin tl yok, bize en azından bir 1+0 bir şey ver demek. adamlar haklı olarak kar etmediği işe girmezler, size de ufak bir daire verirler olur biter. öyle aynısını, balkonlusunu, büyüğünü falan beklemeyin olabilecek en ucuz şekilde yapılacak daireniz, anlaşırsanız 0 maliyetle depreme dayanıklı bir evde oturuyor olacaksınız, yani mağduriyet bir yana size resmen piyango vurmuş olur **eğer ödemesiz yaptırmaya anlaşabilirseniz**.
  • roket adam  (30.05.21 18:37:52 ~ 18:43:52) 
hakkınızı müteahhite ya da talep eden olursa öncelikle apartmandan birine satacaksınız. rakam pazarlığa tabii elbette. diğer seçenek roket adam'ın dediği m2'den feda edip daha küçük bir daire almak. burada da müteahhit pazarlığı var. düşündüğünüzden daha küçük teklif edebilir ya da "belediyenin verdiği plan, proje, m2 belli yapamam" da diyebilir.

mahkeme sadece size zaman kazandırır ama aleyhinize karar çıkacağı neredeyse kesin. üstüne diğer malikler size geciken zaman içinde maliyetler arttı bunun bedelini şimdi davacıdan talep ediyoruz diye karşı dava açarsa ne olur? bu konuya iyi bir avukat ile görüşmeden balıklama dalmayın. en az bu alanda uzman üç avukat ile görüşüp görüşlerini alın derim.

ek olarak konudan bağımsız bir şekilde haklılık/haksızlık mevzusunda birkaç şey söylemek isterim. 66 tarihli kat mülkiyet kanunu var. açıp okumanızı tavsiye ederim. siz bir daire satın alarak bağımsız bölüm sahibi olup binanın yer aldığı arsa metrekaresinde de diğer maliklerle hissedar oluyorsunuz. belediye imar düzenlemesi yapar, sokağı genişletir yola terkin ister. asansör ister, otopark yapın der. der allah der. belli ki daire başına 30m2 de bu yüzden kayboluyor.

deprem gerçeği ortadayken -sizin özelinizde söylemiyorum- "bunlar mağdur oldu, onların istediği gibi yapalım" demez.

barınma sürekli bir giderdir. evi satın almış da olsanız her ay kira ödüyormuş gibi kenara kira atmak şarttır. 3 yıl önce 15 yıllık 3 katlı binayı tadile ettirdim. (doğalgaz, banyo tuvalet, parke, boya vb.) harcadığım para bir evin yarısını rahat alırdı. 3 senedir mantolama ve çatı yalıtımı ve plastik olan yağmur oluklarını yenilemek istiyorum ama maliyetler çok arttı. önümü göremediğimden kredi de çekemiyorum.
  • phonex  (30.05.21 19:36:10) 
Maliklerin 2/3 ü onay verirse apartman yıkılır -ki sizinki 2/3 ü sağlıyor. Polis zoruyla çıkarırlar yıkılması için. Anlaşma kısmı için ise yukarıdaki arkadaşlar+1.
Sizin gibi ödeyemeyecek kişiler birleşip belirli bir katı/katları (kat konumundan feragat edip) m2 olarak sizin için ayarlayabilir belki. Ödeyemeyecek kişilerle birleşip müteahhitle konuşun.

  • filipis  (30.05.21 20:27:31 ~ 20:29:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.