[]

Emlak balonu yalan mı?

Fiyatlar şişik, balon diye diye erteledik. Geçen sene takip ettiğim evler yüzde 30 artmış durumda. Faiz, döviz yüksek dinlemeyip artık girsem mi bir eve. Yaş da geçiyor artık en azından 40 yaşına geldiğimde iyi kötü bir evim olmuş olur. Şimdi de bu faiz oranlarıyla kredi mi çekilir diyorlar. Çekilir mi çekilmez mi




 
10 senedir emlak balonu muhabbeti dönüyor hala patlamadı o vakit ev alanlar kredisini bitirdi bile :) kredi faizleri biraz yüksek doğru geçen sene devlet zoruyla düşük kredi veren bankaların zararını şuan kredi çekenler ödüyor muhtemelen sfgsfg


  • nahtoderfahrung  (30.05.21 12:14:16) 
emlak balonu muhabbeti tamamen ekşiçi abartması gayrimenkul alan kişinin kaybetmesi için bahtsız bedevi olması lazım


  • secaatli baron  (30.05.21 12:24:39) 
alıp almamak biraz da manevi bir karar olduğu için çok net bir şey diyemiyorum. bunun yanında evet ev fiyatları artıyor (ve artacak) ancak fiyatların dolar karşılığı hangi yönde gidiyor, elinizdeki parayla ev almak mı yoksa döviz almak mı daha mantıklı olurdu bunu da gözden geçirmenizi tavsiye ederim.


  • sanal uyku  (30.05.21 12:24:55) 
Olay çok basit. Alan şimdi pahalıya almış gibi oluyor. İlerleyen zamanlarda ise iyi ucuza kapattım heee diyor. Çünkü kredi taksitleri ufacıklaşıyor geçen yıllar içinde. Aldığı evin fiyatı da deli gibi artıyor.

Almayan ise düşer, balon bu diye izliyor. Geçen sene de aynısı demişti halbuki 300k idi ev. Bu sene de aynı ev için dedi ve evin fiyatı 450k.
  • Amory Lorch  (30.05.21 12:26:09) 
Emlak balonu patlamıştır benim nezdimde, özellikle 2010-2016 yılları arasında alınan evler tl bazında kar getirmiş olabilir ama döviz bazında karlılık pek görülebildiğini zannetmiyorum.
2018-2019'da fena olmayan fiyatlar da vardı evet düşmüyor fiyatlar ama bir çok şeye oranla ucuz hissetiriyordu, galiba son zamanlarda yine fiyat yükselişleri başladı.

Ama evet emlak balonu TL bazında yalandır. Alınacak ev oturmak için alınıyorsa ne zaman olursa olur o kadar ince elenip sık dokunmasına gerek yok bence, maddi olarak değerlendirdiğinizde fena gelmiyorsa alınır, fakat yatırımlık ev işi biraz saçma olabiliyor.
  • atom karincanin torunu  (30.05.21 12:34:15) 
Var mı hala bu ''Balon'' meselesine inanan yahu :) Balon falan yok arkadaşlar ne balonmuş bu patlamadı 10 senedir :)

Sıvı yağ'da dahil olmak üzere bu memlekette her 24 saatte bir her ürünün fiyatı artış göstermekte, o nedenle ne kadar erken alırsan o kadar kar etmiş oluyorsun.

Temel mantık bu, yok dolar bazlı bakın, yok konum bazlı bakın yok bitcoin bazlı bakın vs vs işleri bu memleket için geçerli değil. Tuttun mu alıcan alamadığın her 24 saat zarardasın
  • paramolacak  (30.05.21 13:29:15) 
şu anda evler gerçekten çok uygun durumda, oturmak için düşünüyorsanız eğer paranız varsa alın gitsin. git gide zorlaşıyor ve zorlaşacak. ekşideki araba balonu, emlak balonu tayfa millete almayın derken 3. arabasını 5. evini aldı. özellikle istanbulda güzel semtlerde ev bulmak çok ama çok zorlaştı.

yatırım için olacaksa orası tartışılır, binbir türlü yatırım çeşidi var. ama kira ödemektense faiz ödemek gerçekten çok mantıklı, hele ki faiz sabit, kira sürekli artıyorken.
  • roket adam  (30.05.21 13:36:52 ~ 13:37:38) 
emlak fiyatları da dövize endeksli. yazılı olmayan bi kural bu. geçen seneki dolar kuruyla bugünkü nasıl farklıysa evler de aynı ordan artıyor.
ha ayrıca bu emlak balonu lafına çok gülüyorum, evet bi balon var ama bu balon patlayacak bi balon değil, uçan balon.

  • rentts  (30.05.21 13:39:14) 
ekşiye bakılarak ekonomik karar verilmez. (ev, döviz, borsa, coin vs. vs.) ben bunu bilir bunu söylerim. 6 senedir aktif okuyucusuyum.


  • fff02561  (30.05.21 14:04:30) 
hocam geçmişi çok çabuk unutuyoruz. daha 1 yıl önce faizler düşünce ev fiyatlarına ne olduğunu gördük. bu faizler sizin istediğiniz oranlara geldiğinde ev fiyatlarının ne olacağını az yada çok tahmin edebilirsiniz. bence fiyat realitesinden kopmadan (yani yok artık bu fiyata ev mi olur demeden) emsallerine göre olabildiğince uygun ve içinize sinen bir ev almanın zamanı.

bunun dışında tl nin değersizleştiği şu ortamda biraz parası olanlar iyi bir gayrimenkul bulduklarında bu fırsatı kaçırmıyorlar. ben bile yok ya fiyatlar bu kadar oldu mu diye sorgularken gözümün önünde değeri 2 mio üzeri bir dükkana ilana koymadan 5 gün içinde 5-6 tane teklif geldi.
  • visenfoni  (30.05.21 16:11:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.