[]

Özel Yazışmaların Şirket Tarafından Okunması Hakkında

Geçtiğimiz hafta Microsoft Teams üzerinde yaptığım bir özel yazışmada bağlı bulunduğum yönetici hakkında eleştirel yorumda (küfür, hakaret kesinlikle yok) bulunduğum gerekçesiyle sözlü uyarı aldım. Bana bu uyarıyı yapan yönetici de üstüne basa basa özel yazışmalarımızın da okunduğunu söyledi ve buna birkaç iş arkadaşım da şahit oldu. Yapılanın hukuksuzluk olduğunu ve hiçbir söylediğim için özür dilemeyeceğimi belirtip istedikleri takdirde inisiyatif kullanabileceklerini ancak bu durumda benim de işin peşini hukuken bırakmayacağımı ifade ettim. Hukukçu ya da konuyla ilgili bilgi sahibi kullanıcılardan öğrenmek istediğim şu: İşverenin çalışanın özel yazışmalarını okuyup bunu aleyhte delil olarak kullanması kanunen bir hak mı, değil ise bunun cezai müeyyidesi nedir?

Şimdiden teşekkür ederim.


 
bilgisayar şirket bilgisayarıysa hakkı var demişti türk yargısı.
o nedenle şirket bilgisayarında kişisel hiçbir iş yapılmaması önerilir.

  • sutlu nescafe  (30.05.21 11:27:19) 
Adamlar haklı. Okuyabilirler. Şahsi platformlarınızı kullanmanız daha iyi olabilir.

Ama bir şeyi merak ediyorum. Niye pardon deyip geçmek varken; hukuksuz bu özür de dilemem. İsterseniz insiyatif kullanın(sanki senin iznin gerekiyormuş gibi isterseniz demişsin.) gibi ifadeler ve üstüne peşini bırakmam demenin sebebi nedir? Hukuksal olarak bilmediğin bir konuymuş hem de.
  • Amory Lorch  (30.05.21 11:36:01) 
okunduğuna dair önceden bilgilendirmediyseniz haklı nedenle fesih + kvkk şikayet yapılabilir.


  • karsiyakaliyiz  (30.05.21 11:40:26) 
okunduğunu size bildirmiş ve onayınızı almış olmaları lazım. sözleşmenizde falan bir yerlerde illa ki yazıyordur. yazmıyorsa karsiyakaliyiz +1


  • levybroo  (30.05.21 11:44:39) 
Evet, böyle bir bildirim yapılmadı tarafımıza. Hatta bu olay şirket içinde ses getirince "madem olay ayyuka çıktı, evet özel yazışmalarınız da okunuyor" gibi bir açıklamada bulundular.

@Amory Lorch, evet hukuksal boyutuna hakim olmadığım bir konu. Olayın sıcaklığı ile dile getirilmiş sözlerdi tabii ki ve KVKK kapsamında haklarının olmadığını düşünüp "pardon" deyip geçemedim. "Pardon" demenin bir anlamının da olmadığını düşündüm.
  • ultranil07  (30.05.21 12:08:56) 
İş yerinin donanım ve yazılımlarını kullanırsanız özel yazışmalarınızı okuma hakları var. İş bilgisayarı falan değilse zaten hacklemişler demektir.


  • lancelot du lac  (30.05.21 12:58:43) 
Bilgi güvenliği alanında çalışıyorum. Hukuksuzluk değil. Lancelot-du-lac'ın belirttiği gibi iş bilgisayarı - iş interneti - iş ağı (buna işle ilgili teams gibi cloud hesapları da dahil) bunlardan biri kullanıldığı sürece kişisel yazışmalarınız da dahil her şeyi takip edebilirler.


  • roket adam  (30.05.21 13:39:17 ~ 13:39:43) 
Hala 2010 tarihli yargıtay kararı veriliyor. O köprünün altından çok sular geçti. Anayasa mahkemesinin kararları çok açık: önceden işçinin onayını almalısın, bu bir. Onay alsan bile denetlerken bazı koşullara uymalısın, bu iki. Bunlara uymazsan insan hakları ihlaline sebep olursun, bu da 3.

Okumak isteyenler için yakın tarihli aym kararını bırakıyorum buraya. İhlali gerçekleştirenin de avukatlık bürosu olduğunun da altını çizeyim :)

www.resmigazete.gov.tr
  • kojonotsuki  (30.05.21 14:02:21) 
Olay işyerinin bilgisayarından yazıştıysan işveren haklıdır kadar basit değil. Bu konuda AİHM kararı da var. Bu işlemin yapılabilmesi için Birçok kriter belirlenmiş. İşçiye önceden bildirmek, çok haklı bir sebebin olması, doğrudan özel yazışmaların denetlenmesine gelene kadar başka bir denetim yolu geliştirmek gibi bazı hususlar var. İşyeri bilgisayarını kullanmak işvereni tek başına haklı göstermiyor yani. Bir sıkıntı olursa hukuki yollara başvurun bence.


  • aquarium  (30.05.21 16:35:06) 
okuyamaz. hukuki olarak hakknızı arayabilirsiniz


  • konsomatrix  (31.05.21 00:43:17) 
Yanıtlarınız için hepinize teşekkür ederim.


  • ultranil07  (31.05.21 09:54:46) 
İş ile özel'i keskin çizgilerle ayırmak lazım.

Arkadaşlarınıza iş mailinden yazmayın, görüşmeyin. Özel mailiniz ile irtibat kurun.


.
  • kartallar yuksek ucar  (31.05.21 10:25:38) 
şikayet gelmiş olmasın
gıybet taraması mı yapıyor koskca şirket

  • bir soru sorcam  (31.05.21 10:34:52) 
Bana da eleştirel yorumunuzu yaptığınız kişilerden birinin ihbarı olabilir gibi geliyor. Sorsanız hiçbiri "ben yaptım" demez ama tahminim bu bilgiyi kendisine haber verenler olmuştur. Böyle eleştirileri özel yazışmalarınızda bile iş arkadaşlarınızla yapmayın. Sözlü olarak istediğinizi söylersiniz ama yazılı kısmı sıkıntılı...


  • SiyamkedisiZorro  (31.05.21 10:49:56) 
@bir soru sorcam,

@SiyamkedisiZorro,

Hayır bir ihbar söz konusu değil. Özel yazışma yaptığım arkadaşım bir gün önce yine söz konusu yönetici yüzünden istifasını sunmuş biri. Kendisi dışında bu yazışmaya tanıklık etmiş biri yok. Kaldı ki yönetici Teams yazışmalarının belli bir süzgeçten geçtiğini açıkça söyledi.
  • ultranil07  (31.05.21 15:58:43) 
müdür stalklıyor


  • bir soru sorcam  (31.05.21 16:22:11) 
@bir soru sorcam;

içeriden mi bildiriyorsun?
  • ultranil07  (31.05.21 17:22:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.