[]

İşe iade davası hk.

Davam devam ediyor, 6 ay - 2 yıl arasında sonuçlar diyorlar. Bu süreçte farklı bir firmada sigortalı olarak iş başı yapmak problem yaratır mı?




 
Yaratmaz.


  • himmet dayi  (29.05.21 19:33:39) 
yaratmaz. ama dava lehinize sonuçlandığında ve size "hadi gel başla" demeleri halinde gidip başlamak zorundasınız.


  • trajikomix  (29.05.21 19:39:59) 
@trajikomix
@himmet dayı

Lehime sonuçlandı diyelim, maddi haklarımdan vazgeçip "iş başı yapmama" hakkına sahip olabiliyor muyum?
  • senbensennedenbenlen  (29.05.21 19:46:13) 
Anayasa Madde 18 – Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.

İşe iade davası lehine sonuçlanırsa istifa edersin. SGK sicilin ona göre düzeltilir. Çalışmadığın zamanın maaşını da alırsın istifa etsen de ama bu süreçte başka işte çalışınca maaş alma kısmı ne oluyor onu bilmiyorum.
  • himmet dayi  (29.05.21 19:51:09) 
işe davet üzerine işe başlamamanız halinde "işe iade davası açılmamış gibi" değerlendirilir. maddi haklarınızı ödeme ve 4 aylık boşta geçen süre sgk'nızı yatırma zorunlulukları kalmaz.


  • trajikomix  (29.05.21 20:06:20) 
@trajikomik'in söylediği bir ölçüde doğru ancak işe başlamasanız bile ihbar tazminatını ve 1 yıllık süre dolmuşsa kıdem tazminatını alırsınız. Zira dava kazanılmışsa feshin geçersizliği baki. (Bazı şirketler kendileri işçiyi işten çıkarsa da çıkarırken bunu ödeyebiliyormuş, doğal olarak daha önceden ödeme aldıysanız yeniden ödeme alamıyorsunuz) Ama yukarıda denildiği üzere dört aylık Sgk primi ve boşta geçen süre tazminatı ödenmez.

Yeniden işe başlamanız halinde ise ilgili dönemi boşta değil de, başka bir iş yerinde geçirmişseniz son dönem yargıtay kararlarına göre eğer diğer iş yerindeki ücret ve diğer maddi haklar atıldığınız iş yerindekinden daha düşükse işveren aradaki zararınızız kadar kısmı karşılamakta yükümlü. Öte yandan işveren sizi işe başlatacaksa meseleyi yokuşa sürmek için eskisinden daha az maaş ya da yeni bir pozisyonda iş teklif edemez. Burada enteresan olan nokta şirket haksız fesih olmasına rağmen kendileri sizi işten çıkarırken bir ödeme yapmışlarsa yeniden işe başlamanız halinde bu tutarı geri ödemenizi sizden isteyebilir. Öte yandan bunu hemen ödemenizi isteyemezler. İşe yeniden başlatmak için şart olarak öne süremezler. Size uygun bir süre ve ödeme planı çıkarmak zorundalar. Yani başlayayım sonra istifa ederim işi de belli ölçüde sıkıntı yaratabilir. Kötü niyetli bir iş yeri değilse kolay kolay daha önce yapılan ödemeyi isteyen de olmaz ama hakları var mı derseniz var.

İşin uygulama kısmına gelirsek pek çok işyeri işçiyi işe başlatıp yeniden huzursuzluk çıkma ihtimalini göze almıyor zira ayrılış faslı hayli ateşli geçmiş olabiliyor. Öyle ki sigortalıyla yeniden muhatap olmamak adına tazminatı neyse ödeyip daha sigortalı yeniden işe başlatma talebi bile göndermeden koşa koşa SGK'ya gelip primleri yatıran işverenler bile oluyor.
  • nihayet  (30.05.21 07:38:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.