[]

MacBook'tan anlayanlar

Herkese selamlar,

Kızkardeşim bir Macbook Air M1 almış. Fakat sakar bir insan olduğundan iki hafta kullanmadan ekrana bardak düşürmüş ve ekran koruyucu olmasına rağmen ekran içerden kırılmış. Görüntü yerine ışık hüzmeleri geliyor. Baya üzüldü tabi. Servis çok istiyor değişime en azından masaüstü gibi kullanabilir mi acaba dedim.

Harici bir monitör ile denedim bugün. Sistem açılıyor. Harici monitöre duvar kağıdı geliyor. Mouse geliyor ve hareket ediyor. Fakat hiç bir simge, login ekranı falan gelmiyor. MacOS işlerine yabancıyım. Yazılımsal bir durum mu bu? Bu durumda ne yapmak lazım? Masaüstü gibi kullanılır mı bu makine harici monitör ile? Bir el atın hele.

 
Şu an macbook'un ekranı ve harici ekran uzatılmış modda çalışıyor.

Login ekranı macbook'un ekranında şu an. Parmak izini tanımladıysanız (Touch ID) parmak izi sensörüyle giriş yapabilirsiniz. Tanımlamadıysanız login ekranına geldiğinizde şifreyi girin. Enter'a basın. Sonra eğer Dock (simgelerin olduğu çubuk) gizli ise fare imlecini en alta çekin (Dock'un olduğu yere). Dock görünecektir. Dock gizli değilse zaten logini geçince direkt görünür. Dock iki durumda da görünmüyorsa tekrar şifre girmeyi deneyin. Dock görünene kadar şifre girme işlemine devam edin.

Dock göründükten sonra Ayarlar'a girin. Ayarlarda Ekranlar olacak. Ona tıklayın. Gelen pencerenin ikinci sekmesinde iki adet monitör görünecek. Bu görüntünün hemen altında görüntüyü çoğaltma (aynalama) gibi bir ayar var. İngilizcesi Mirror Displays. Bu seçimi aktif hale getirirseniz Harici ekranda her şeyi görürsünüz. Tek monitör varmış gibi çalışır.
  • himmet dayi  (28.05.21 18:08:18) 
Muhtemelen ekranı yineleme yerine uzatma seçeneği aktif olduğu için öyle geliyordur. Sistem seçeneklerinden görüntüye gelin, oradaki ayarlarda görebilirsiniz.

Dock ikinci ekrana almak için mouse u ekranın alt tarafında biraz tutun, gelir. Ya da üst menüden elmaya tıklayarak da gidebilirsiniz sistem ayarlarına.
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (28.05.21 18:12:20) 
edit: diğer arkadaşların dediği gibi dock ile açarsınız ama sizin gördüğünüz ekranda mı açılır yoksa ana ekranda mı ona emin olamadım. O yüzden aşağıdaki yazımı tutuyorum yine.

klavyeden büyüteçe basıp "ekranlar" yazıp enter'layın. O göremediğiniz ekranda ekran kısmını açacak, valla ana ekran sola mı tanımlıdır sağa mı, yukarı mı vs. mouse'u götürüp denemeniz lazım. Kör şekilde götürüp sürükleyip o pencereyi önünüze getirmeye çalışacaksınız :D Benim aklıma gelen bu.

Kısa yol ile yansıt - uzat vb. modu seçiliyor mu bilmiyorum. Ama o pencereyi bulduktan sonra yerleşim-->ayna ekranlar seçerseniz ikisi aynı görüntüyü verir. Artık kablo bağladığınızda olması gereken ana şeyi görürsünüz.

Bu arada macbook o konuda da kıl, elektrik kablosu ve klavye mouse bağlı değilse ekranı kapatınca otomatik uyuyor. Hatta bende onları takınca bile uyudu ben amphetamine uygulamasıyla çözdüm. Onda "şu açıkken asla uyumasın" veya sonsuz session başlat gibi bir ayar yapınca ekranı kapatsanız da uyumuyor. Klavye mouse bağlayıp devam.
  • nhk ni youkosu  (28.05.21 18:13:11 ~ 18:14:46) 
Harici monitöre duvar kağıdı geldiğinde macbook'un ekranını kapatırsanız birincil ekran harici monitör olabilir. Bu şekilde kapak kapalıyken ayarlara girip ekran ayarlarını yineleme moduna alıp tekrar kapağı açabilirsiniz


  • gordon sen misin ses ver  (28.05.21 18:19:20 ~ 18:21:03) 
@nhk ni youkosu

edit'teki soruna istinaden: Ayarlar simgesine hangi ekrandaki dock'ta tıklarsan o ekranda açılıyor. Daha önce açıksa Cmd + Q yapıp çıktıktan sonra tekrar istenilen ekranda Ayarlar simgesine basınca o ekranda açılır.
  • himmet dayi  (28.05.21 18:50:22) 
Arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. Yarın güncelleyerek burayı sorunu çözüp çözemediği mi belirteceğim


  • rosencruz  (29.05.21 02:20:23) 
arkadaşlar command + f1 ile ekranları mirror edebildik ve login ekranı harici monitöre geldi. belki başka aynı sorunu yaşayanlar olursa burada dursun. belki google'dan falan gören olur.


  • rosencruz  (31.05.21 00:35:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.