[]

Kafayı yemelik bilgisayar problemi? Ev elektriği

Merhaba.

Letgodan bi bilgisayarcı arkadaştan PC aldım. Kasa + monitör. On numara makina.
Eve getirdim, fanlar çalışıyor ekranda görüntü yok.

Götürdüm arkadaşa, dükkanda fişe taktık çalıştı alet. Yine de format attık, ekran kartını değiştirdik. Stabil çalışıyor. Eve getirdim yine aynı senaryo. Ekranda görüntü yok.

Power kablosu, monitor, HDMI kablosu tümünü alıp götürdüm, orada bağladık tak diye açılıyor.

Ev eski bir apartman dairesi. Daha önce şofben bağlarken bakmıştım, toprak hattı yoktu dairede. Ondan olabilir mi ne dersiniz? Topraklama hatası ise UPS ile çözülür mü bu?

 
Peki arkadaşa götürdüğünüzde gözünüzün önünde kablolarını takıp direk çalıştırıyor mu yoksa çalıştırıp sizi çağırıp mı gösteriyor bu önemli.

Gelelim diğer sebeplere,

1. Bir çok anakart üzerinde onboard ekran kartı bulunur siz hdmi kablosunu anakart üzerindeki hdmi çıkışına takıyor olabilirsiniz.

2. Bağladığınız prizde kaçak vs olabilir farklı bir prize taktığınızdan emin olun.

3. Evinizin voltajı düşük olabilir bir regülatör gerekiyor olabilir (çok küçük bir ihtimal ama hikaye de bir garip zaten)

4. Evinize götürürken sarsıntıdan ekran kartı ya da ramler yerinden oynuyor olabilir belki bilgisayarcıya götürdüğünüzde eleman siz farketmeden bunları yerine oturtmuş olabilir.

5. Anakart ya da diğer bileşenlerinden birinde soğuk lehim olabilir tesadüf eseri arkadaşa götürürken düzeliyordur tekrar eve götürdüğünüzde soğuk lehim sorun çıkartıyordur.

Çözüme gelince.

Arkadaşa 20-30 TL verin eve gelip birlikte bakmayı talep edin, eğer sorun sizin evden kaynaklıysa sorunu elektrikçi vs ile çözersiniz.
  • solo  (26.05.21 11:05:23) 
@solo

Cevap için teşekkürler. Tüm kabloları beraber bağladık arkadaşın dükkanında da. O konuda şüphem yok.

1. Evet anakart üstünde HDMI çıkışı var, özellikle ekran kartı üstündeki HDMI'a bağlıyorum.

2. Evin farklı odalarında direkt prize bağlayarak ya da 3'lü uzatma ile denedim. Evde sonuç aynı.

3. Bu aklıma geldi benim de. Voltaj çok dalgalı belki de o yüzden PC ekran kartını çalıştırmıyor olabilir mi diye düşündüm ama o kadar da anlamıyorum bu işlerden. UPS bulabilirsem satın almadan bi denemek istiyorum.

4-5. En son eve beraber gittik arkadaş ile. Ramleri ve ekran akrtını söktü geri taktı evde. Sonuç aynı. Sonra yine dükkana gittik, çat açıldı.

Bugun bi elektrikçi bulup evin tesitatını kontrol ettirmeyi planlıyorum.
  • the kene  (26.05.21 11:14:11) 
O zaman akla gelen tek sorun topraklama veya voltaj dalgalanması.

Büyük ihtimalle topraksız prize takıyorsunuz ya da tüm prizlerininiz topraksız o yüzden sorun yaşıyor olabilirsiniz.

İyi bir UPS bu sorunu kendi içinde çözer ama bilgisayar mağazalarında satılan ucuz 150-200 TL'lik UPS'lerle de sorun yaşabilirsiniz.

En mantıklı çözüm bir elektrikçi çağırıp tesisatı kontrol ettirin, o sorunun ne olduğunu çözecektir. Eğer sorun tesisattaysa ki öyle görünüyor onlar alternatif bir sürü çözüm üretebilir. UPS almadan önce mutlaka elektrikçi çağırın eve.
  • solo  (26.05.21 11:25:26) 
sacma bir oneri olarak, evdeki tum prizleri deneyin.


  • buenosdias  (26.05.21 11:34:33) 
@solo @buenosdias teşekkürler cevaplar için.

bugün tesisatçı getireceğim eve, toprak hattı muhtemelen evdeki hiçbir prizde yok. binada varsa belki kolayca düzeltilir. bina da yoksa en mantıklısı dediğiniz sağlam bir UPS gibi görünüyor.
  • the kene  (26.05.21 11:39:54) 
toprak hattı böyle bir soruna neden olmaz. emin olmak istiyorsanız geçici olarak toprak bağlantısını nötr hattına bağlayın bir prizin içinden. ya da bahsettiğiniz bilgisayarcıda toprak hattı iptal edilmiş bir üçlü üzerinden deneyin. evdeki voltajın da çok düşük olacağını sanmıyorum.


  • orpheus  (26.05.21 14:31:12) 
Monitör aynı monitör mü? Monitörün çalıştığına emin miyiz?


  • bana kedicik derdi  (26.05.21 20:37:10) 
Elektrik tesisatını elleme çünkü tesisattan olsa hiçbir elektronik eşya çalışmaz, tv vs.


  • bana kedicik derdi  (26.05.21 20:37:33) 
Bence monitör source ayarını yapmıyor olabilirsin. Dvi veya dp source kalmıştır hdmi çalıştırıyorsundur vs.


  • bana kedicik derdi  (26.05.21 20:40:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.