[]

Macbook air m1

Biraz uzun olacak, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu aralar hafif bir laptop arayışım var, 13-14 inç min ağırlık max şarj şeklinde. Oyun neredeyse hiç oynamam, genelde internette gezinti-film izleme vs.
Duyuruda sürekli görüyorum yeni m1 çipli mac air tavsiye ediliyor.
Sorularım;

1)8 gb ram ilerde problem çıkartır mı? sırf 16 gb olanından almak için ekstra 2500 lira vermeye değer mi?
2)256 gb ssd nin ne kadarını sistem kullanıyor? macos işletim sistemi ve ıvır zıvırları kurduktan sonra benim kendi şahsi dosyalarım için ne kadar yer kalıyor?
3) Şimdiye kadar sadece windows kullandım. Zorlanır mıyım? Artısı eksisi neler? misal korsan program kurabiliyor muyuz buna? illa her programı parayla almak mı gerekiyor?

4)Buna alternatif windows makina ne olabilir?
Kriterlerim;13-14 inç, şarjı min 5 saat gitsin, çok ısınmasın(iş laptopu var 14 inç dell latitude 5491, makina alev alıyor resmen, parmaklarım yanıyor artık. O tarz kronik sorunları olmasın) Bir de günlük min 10 saat ekran başındayım, gözleri yormasın kaliteli bir IPS panel ekranı olsun. Thinkpad x395 var, thinkpad E14 var, huawei matebook d14 var mesela,bunlarla ilgili tecrübesi yorumu olan?

 
saydıkların arasında en uzun ömürlü olacak olan net şekilde m1'dir.

günlük işlemler office, netflix, youtube vs şeklindeyse yeter. ki onları yapacağım diyorsun. 16'ya gerek yok. bugun 2gb ramli iphone'lar bile rami müthiş verimli şekilde kullanıyor.

ben de bu aralar elimdeki win10 lu cihazı satıp m1 almayı düşünüyorum ama bu sene içerisinde 14 inç'e geçip yeni tasarımla geleceği söyleniyor. o yüzden zor tutuyorum kendimi. yeni tasarıma geçerse yazık olur şimdi 4-5 sene o tasarımla gider çünkü.
  • phiphi  (25.05.21 00:52:46) 
1) Yakın 'ilerde' sorun çıkmayabilir ama 5-6 yıl sonra "keşke 16 alsaydım" dersin. RAM yükseltme mümkün olmadığı için 2.500 lira verip 16GB almanı tavsiye ederim. Birçok inceleme yapan kişi de Pro almak yerine o paraya 16GB Air almayı tavsiye ediyor.

2) Yaklaşık 20GB falan olması lazım. Çok dikkat etmedim. Ancak 7 yıldır yaklaşık 100 GB boşluk oluyor diskimde hep. Arşivci biriysen yanına 1000 lira civarı 1 TB bir taşınabilir SSD alabilirsin. Ben hiç ihtiyaç duymadım. Diski temiz tutmak için CleanMyMac kullanıyorum.

3) 1-2 hafta içinde alışırsın. YouTube'dan "Mac Tips, Trackpad Gestures" gibi videoları izleyip daha kısa sürede de alışırsın. Meşhur bir söz var: Once you go mac, you never go back. Alıştıktan sonra Windows amelelik gibi geliyor.

4) Lenovo Yoga serisini beğeniyorum.
  • himmet dayi  (25.05.21 08:20:26) 
Windows kullanma gibi bir zorunluluğun yoksa 13 in. macbook air m1 seni inanılmaz mutlu edecektir, başka hiç bir şeye bakma bile. apple'dan alırsan 30 gün koşulsuz iade var, hoşuna gitmezse iade edersin.


  • roket adam  (25.05.21 10:09:26 ~ 10:09:50) 
-mac'ler çok uzun süre giden aletler ram ve depolama takviyesi yapılmadığı için ve 8 gb da günümüzde tam eşik bir ram değeri olduğu için 16 almak kötü bir yatırım değil 5 sene sonra daha 5 sene gidecek bilgisayar ram'sizlikten çeşitli sıkıntılar çıkarırsa üzer.

-Çer çöp dolu format vakti çoktan geçmiş sistemim 80gb diyor system depolamasına ssd'imdeki ama neleri katıyor bunun içine bilmiyorum stok olarak kaçta kaçı dolu geliyor unuttum. Fakat depolama type C ile Thunderbolt ile minnacık disklerle arttırılabiliyor. E dışardan takılan disk içindeki gibi olur mu diyecekseniz artık oluyor içinde gibi hayvan evladı gibi kolaylıkla 1 okuma 1 yazma yapabiliyor thunderbolt. Yalnızca ufak pipisi olmuş olur bilgisayarın ama sonradan eklenemeyen ram'e parayı yatırıp depolamayı harici çözmek daha makul geliyor bana uzun ömürlülük adına.

-Windows kullanıcısının böyle bi korkusu hep oldu çevremde de, fevkalade yersiz bir korku. Zaten power user iseniz kütür kütür kullanırsınız, dünyadan haberiniz yoksa da yine yeterince basit hatta windows'tan çok daha homojen bir sistem menüler, ayalar, uygulamalar hepsi derli toplu yerlerde.

-Dell Xps serisi, Thinkpad X serileri çok güzel windows makinalar. Fakat şu an içinde intel işlemci olan bir notebook/ultrabook ile mac karşılaştırmak için tatsız bir zaman dilimindeyiz apple silicon gerçekten (özellikle mobil için) salakça iyi oldu pil ömrü, güç tüketimi, performans çok acaip.
  • hedep  (25.05.21 10:21:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.