[]

Matematik geliştirmek

Üniversiteyi bitirmiş (sözel), işinde gücünde, çoluk çocuk sahibi biri olarak son zamanlarda matematiğe sardım. Matematiğim hiç fena değildi zamanında, çok körelmemişimdir ümid ederim. Uzun soluklu olacak şekilde matematikle ilgilenmek istiyorum. Denklemler çözeyim, matematik zeka oyunlarını yapayım, bu zamana kadar kullandığımız matematik denklemleri ve formüllerini anlayayım istiyorum. Yani bir denklem veya formül varsa onun dilini anlayayım istiyorum.

Tamam kabul belki en baştan başlamak gerekiyor ama kitapçıya vs gittiğimde hep üni hazırlık soru bankaları var.

Ben bu matematiğimi nasıl geliştirebilirim? Online kaynak tercih etmiyorum pek. Kitap veya yaklaşım önerisi olan veya şu yolu takip et aman şu konuyu kesinlikle atlama diyenleriniz varsa lütfen önerilerinize açığım. Daha en başta tıkandım.

Not: bu arada sözel derken tm idim. matematikte zamanında 45'te 41 netim vardı söylemesi ayıp:)

Not 2: Mesela Ali Nesin'in kitaplarını alsam işe yarar mı? Alacaksam baştan mı almalıyım vs?

 
Thomas' Calculus mühendislik okumaya gelen herkesin eline tutuşturulan kitaptır. Buna bir bakın. Sanırım Türkçesi de var. Önce internetten içeriğine, ilk konulara bakın. Severseniz alıp çalışırsınız.


  • cosmicstring  (24.05.21 15:49:43) 
Matematiğin alanını belirlemek gerekiyor önce. Matematik bölümünü bırakmış biriyim. Bence başlangıç analiz ve lineer cebir olabilir üniversite düzeyinde. Daha sonra soyut matematik öğrenilebilir. Ben olsam lise düzeyinden başlardım.

Bu arada Ali Nesin'in YouTube'da bir sürü videosu var. Mustafa Yağcı'nın da geometri videoları var. Tavsiye ederim. En azından alanı belirlemiş olursunuz. Türev, integral başlangıç için tavsiye etmem.
  • dissendium  (24.05.21 16:14:47 ~ 16:17:37) 
Ali Nesin kitapları , Thomas Calculus falan çok ağır kitaplar olur sizin için. Öncelikle lise matematiğini halletmeniz lazım.

Çap yayınlarının fasiküllerini tavsiye ederim mesela. Her ne kadar online kaynak istememiş olsanız da Khan akademiyi takip edebilirsiniz.

Geometri için Üçgenlerde benzerlik ve alan konularını iyi öğrenin. Bu ikisi ile neredeyse tüm geometriyi halledebilirsiniz.

Matematik için ise denklemler, çarpanlara ayırma ve fonksiyonlar tüm konuların temelini oluşturur.

Ben matematik öğretmeniyim. Yardıma ihtiyacınız olduğunda çekinmeden yazabilirsiniz.
  • lancelot du lac  (24.05.21 20:03:08 ~ 20:03:21) 
@lancelot du lac, lise matematiğini halletmiş görünüyor, 45te 41 yaptım falan diyor, küstahlıktan değil bilgi olarak söylüyorum yanlış anlamayın.


  • ckisc  (24.05.21 21:29:22) 
Ali Nesin +1, matematik dünyası diye dergisi vardı özellikle, açıp roman gibi okunuyor, aşırı keyifli bi dergi.

Onun haricinde bence alan daraltmanız iyi olur, çünkü matematik çok geniş bir alan. Calculus anlamsız olur, mühendis değilseniz napcaksınız calculus öğrenip. Geometri basit, ama ilginç keyifli bi alan. Combinatorics de ben çok severim, epey eğlenceli bir alan. Mantık çok sıkıcı, sayı teorisi de güzel ama ilginizi çeker mi bilmem.

İsterseniz önce Nesin dergisinden random bölümler okuyun, hangi alan ilginizi çekiyor ona bakın, ondan sonra "şu alanı öğreneceğim" diye devam edersiniz.

Khan Academy videoları genelde sınava yönelik olduğu için ben sevmiyorum, ama anlatımı güzel.

Eğer combinatorics (aslında discrete) çalışmak isterseniz de ben şu kitaptan öğrenmiştim, güzel bi kitap (ders kitabı ama), tavsiye ederim:

www.amazon.com.tr
  • plutongezegendegilmi  (24.05.21 22:01:39) 
Şimdi aklıma geldi: euclidea oyununu da seversiniz.


  • cosmicstring  (25.05.21 14:59:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.