[]

Ev Satın Alma - Tapu İşlemleri

Arkadaşlar selamlar,

Hayırlısı ile bir ev alma niyetimiz var. Satıcı ile anlaştık. 1-2 tane sorum var, daha önce tecrübesi olan arkadaşlardan destek rica edeceğim. Arada emlakçı olmayacak.

1-Ödemenin bir kısmını kredi ile gerçekleştireceğiz. Öncelikli ilk iş olarak krediye mi başvurmamız gerekiyor?

2-Daha sonrasında sanırım belediyeden rayiç bedel öğreneceğiz. Bu bedeli ve evin borcu olmadığını öğrendikten sonra tapudan satıcının mı randevu alması gerekiyor?

3-DASK'ı alıcı mı yoksa satıcı mı yaptırmalı? Evin zaten DASK'ı varsa tekrar yapılması gerekiyor mu?

4-Evin tapu bedeli, satış fiyatının yaklaşık yarısı olarak görünüyor. Bu bedel üzerinden vergi ödemesi vs. çok büyük sıkıntı çıkartır mı?

5- Üstteki madde ile bağlantılı olarak en güvenli ödeme yöntemi nasıl olmalı?


Kısaca ek olarak dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

 
1- once krediye basvuracaksiniz.
3- kredi cekerken banka dask yapacak size.
4- rayic bedelden gosteren cok kisi var fakat fiyati dusuk gisterdigi icin geriye donuk ceza yiyenler de var. (Cekilen kredi tutari ve eski ev sahibine yaptiginiz odemeler incelenirse evin gercek fiyatini goruyorlar zaten). Bana soruyorsan riske gerek yok.
5- tum odemeyi kredi cekeceginiz banka uzerinden yapmak. (Kredi cekerken bankaci yonlendirir zaten)
  • brkylmz  (19.05.21 20:36:48) 
1-önce ev sahibinden tapunun çıktısını alarak ev kredisi için bankanızla görüşmeye gidiyorsunuz. bu iş bir kaç saat sürüyor imza işleri vs. kredinin çıkması da bir kaç günü bulabilir.
2- tapu randevusunu evi satacak kişi alır ve ödemeniz gereken harcın hepsini genelde evi alacak kişi öder.
3- dask zaten kredi ile alacağınız için banka kredi harcının içinde sigorta bedeli olarak kredinize yansıyacak
4- hiç bir sorun çıkmaz
5- güvenli ödeme yöntemi, kesinlikle tapuya gidip ondan sonra bankaya geçip kalan kısmı adamın adına tanımladığınız bloke hesap ile almasını sağlamaktır. sakın elden para işine girmeyin. krediniz çıkınca hesabınızdaki kendi paranızı da üstüne katıp bankada bekletin sonra birlikte bankaya gidip onun çekmesini sağlayın. Çekmesi derken o da kendi hesabına aktaracak bankodan.
  • bugisme  (19.05.21 21:04:50) 
Oncelikle evin tapusunun bir fotokopisini alip kendiniz tapu dairesine gidip bir sordurun. Uzer8nde herhangi bir sey olmasin. Belediyeden gidip sordurun , planinin ciktisini alin, kontrol edin.

Kat mulkiyetli bir tapu ise sorun yasama olasiliginiz belediye tarafinda dusuktur. Tapu tarafindan da uzerinde borcu morcu var mi diye ogrenirsiniz.

Sonra bankaya gidip kredi ixin oslemlere basvuruyorsunuz , bir suru evrak imzaliyor turlu turlu kartlara, ve sigortalara boyun bukuyorsunuz el mecbur.

Bunlarin icinde sizin ixin en onemlisi kredi surasi kadar olan hayat sigortasi var. Diger sigortalar biraz esantiyon ama o sira mecburen yaptiriyorsunuz cunku baska secenek yok. Otomatik odeme fatura istiyorlar falan filan. Neyse basvurduktan sonra siz banakadan mesaj bekliyorsunuz.onay mesaji gelecek krediniz onaylandi diye.

Aytica banka otomatik olarak tapuya da bildirdigi icin size tapudan da bir mesaj gelecek. Tkgm sistemden. Satis ve ipotek basvurunuz su numara ile alinmistir diye.

Krediniz onaylandi ve tapuda adiniza bir islem yapilacagi mesajlari gelmis oldu.

Sonra satici belediyeye gidip rayic bedeli ogrenir, varsa vergi borclarini oder.

Beraberce tapuya gidip nufus cuzdanlarini verip bekliyorsunuz. Size bir mesaj daha geliyor su kadar tapu masrafi odenecek diye, onu da dilerseniz krediyi cekeceginiz bankaya odersiniz.

Artik vergiler odenmis , nufus cuzdanlariniz tapuda, size bir mesaj daha gelecek su saatte tapuda olunuz diye.

Simdii. Sizo saatte tapuda olacaksiniz , ve o sirada para isi cozulmeli ki o saatte memur soruyor aldinmi verdinmi diye.

Benim odemem soyleydi . Kredi miktari dogrudan bankadan saticinin hesabina gidiyor . Bunu bankaci zaten size anlatir.

Elden bir kisimi tapu randevu saatinden hemen once bankadan almistik, hic ayrilmadik adamla hep yanyanaydik. Onu tapuda odada adama verdim. Zatem bankadan sayilarak alindigi icin ve adam hep yanimda oldugu icin onu da oyle verdim.

Eft lik ksimi da telefondan odaya girmeden hemen once eft yaptim. Telefindan beraberce baktik. Adamla imzalari attik odadan cikinca da eft geldi. Hatta elden verdigim parayi da gidip beraber onun bankasina yatirdik. Beni yalniz birakma dedi.

Kisaca sunu da soyleyeyim. Tapuya gittikten sonraki islerin hepsi ayni gun halloldu.

Yani 11 de basladi surec saat 16.00 da bitmisti.

Hatirladiklarim bu kadar. En kariaik kismi banka kredi basvurusu ama o bankacinin isi.

Ev sahibinin talepleri farkli bir sey var ise o an karar vermek icin acele etmeyin.

Onden gununuzu planlayin. Parayi bankada hazir edin falan filan bjnlari biliyorsunuz zaten.

Dask zaten kredi ciktiginda satis olduguna otomatik olarak yapiliyor sizin adiniza.

Ev bankanin oldugu icin dask, ev hasar sigortasi, size krritik hastalik sigirtasi, gibi sigortalari yapiyor.

Aklima gelenler bunlar.
  • Filinta61  (19.05.21 21:50:02) 
Çok çok teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı yorumlar yazılmış. Elinize sağlık.


  • kahpe ejder  (19.05.21 22:04:42) 
Bankaya gidiyorsun. Evin tapu fotokopisini alıyorsun, bankacıya veriyorsun. Banka senden ekspertiz parasını peşin alacak. Ekspertiz evi inceleyecek, değerini raporunda yazacak. Eksper 400bin der, satmak isteyen 800bin.. sana çıkacak kredi eksperin belirlediği tutar üzerinden çıkar. Evde ipotek, resmi sıkıntı filan yoksa ve senin ve kefilinin istihbaratı düzgünse kredi çıkar. Ev sahibine ödeme banka üzerinden yapılır. Satıcının hesabına banka gönderir. Tapu harçları %50 satıcı %50 alıcı olsa da genel olarak hepsini alıcı ödüyor. Banka çektiğin kredinin 2 katı kadar tapu dairesinden ipotek koyar evin üstüne. Ev kredi için uygun çıksa da çıkmasa da eksper parasını peşin ödersin ve iadesi gibi bir şey olmaz.


  • silah taciri  (19.05.21 23:42:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.