[]

UI / UX Design öğrenmek istiyorum.

Öncelikle ücretsiz kurslar veya gerçekten parasını hak edecek ücretsiz kurlar önerebilir misiniz?

Ayrıca bu alanda uzmanlaşmak için hangi programlar öğrenmek gerekir? Resim çizmeye yeteneğim yok ama tasarımlara ve kullaıcı arayüzlerine karşı ilgiliyim. İlk 1-2 sene hobi olarak öğrenmek istiyorum. Hemen iş bulma/para kazanma beklentim yok.

Teşekkürler.

 
tool ogrenmekle baslarsin, zaten ogrenirken de olabildigince gercekci proje yaparak ogreniyorsun haliyle. ferdi cildiz'in youtube kanalindaki Figma egitimi serisini izleyerek tool'a giris yapip sonra her gun girdigin begendigin sitelerin bire bir kopyalarini Figma'da olusturmaya calis, sonra biraz UX tarafina ve isin "neden?" lerine inmeye bak. turkce olarak sherpa blog'dan baslayabilirsin okumalara. ux biraz daha bilişsel bir olay haliyle "tamam ux'i de bitirdim" diyebilecegin bi konuma gelemiyorsun asla. gozunu egittikce, ux konusunda kafani actikca onceki yaptigin sitelere redesign yap nasil daha iyi olurdu diye. bu sureci de dribbble'da post'lar atarak paylasirsin. zaten zamanla o kaynaktan oburune, twitter'da bi hesabi takip edip obur arkadasina ziplaya ziplaya gelistirirsin kendini. iyi gorunen arayuzler tasarlamak kolay, kullanisli arayuzler tasarlamak zordur o yuzden surekli ux tarafini sorgulamaya, o yonde ilerlemeye devam et. ucretli kurslardansa dedigim gibi youtube + kendi projelerinle gayet yol alabilirsin, cunku kursta sadece tool'u gosterecekler zaten. ux ozelinde turkce kurs pek yok, ingilizce olanlar da (interaction design foundation vs) pahali. alani seversen onlara yonelirsin sonrasinda.

el cizimine falan pek gerek yok acikcasi, alakali bi alan degil. illustrasyon yapabiliyorsan onlarla arayuzun kimligine uygun yardimci gorseller yaratabilirsin, o da mecburi degil.
  • hjarteblod  (19.05.21 15:15:40 ~ 15:16:33) 
Figma guzel ama Sketch'e de bak. Zaten birini ogrendikten, isleyisi anladiktan sonra digerinin ne oldugunu 10 dakika da anliyorsun. Yukaridaki yazarin bahsettigi gibi begendigin sitelerin klonlarini olustur ama sunu unutma bu sana sadece programlarda el hakimiyeti ve neyi nasil yapacagini ogretir.

Bunun ydisinda yavas yavas makaleler oku ama cok derin konulara girme baslarda. UI in ve UX tam olarak ne oldugunu birlikte nasil yurudugunu ya da yurumedigini anlamaya bak. Bu iki kavram Turkiye'de yapisik sekilde aniliyor ama bu demek degilki ikisini birlikte yapmak zorundasin. Birisi hosuna gider, biri gitmez (benim sahsen boyle). Farkliliklari ve nasil birlikte calistiklarini/calismadiklarini gordukce kendine yavas yavas bi alan edinmeye calis ve uzmanlas. Ornegin Figma da yaptigin site klonlamalari yerine redesign yap, sen yapsan nasil yapardin? Menuyu sende oraya mi koyardin? Ya da yatay yerine dikey menu mu koyardin vb? Bu asamada yine UI mi UX mi yapacagin ayrismis olur.

LinkedIN kullaniyorsan Don Norman, Jared Spool, Jakob Nielsen, Nick Fine gibi kisileri takip et, gonderilerini oku (ing bildigini varsayiyorum).
  • try again fail again fail better  (19.05.21 15:52:19 ~ 16:53:13) 
biraz pahalı ama piyasada en iyisi bu learnui.design


  • sting  (19.05.21 18:07:33 ~ 18:08:00) 
yabancı kaynaklara bakın kesinlikle. Google'ın falan epey iyi eğitimleri var.
Udacity de oldukça kaliteli içerikler sunuyor. Google gibi şirketlerin desteğiyle hazırlanıyor zaten çoğu.

www.udacity.com
  • anten  (19.05.21 20:53:20) 
Ben ara sıra şuradan makale okuyorum, baya güzel anlatıyorlar: www.nngroup.com


  • plutongezegendegilmi  (19.05.21 21:21:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.