[]

Kirada oturduğum evden çıkarken ayrıca temizlik ücreti alınır mı?

Merhaba,
Ev sahibi ile evdeki zararlar konusunda anlaştıktan sonra(istemeye istemeye) evi teslim ettim. Senedimi aldım. Sözleşmeyi yırttı geri vermedi. Ondan evi eksiksiz teslim ettiğime ve alacak verecek olmadığına dair imzalı kağıt aldım. Her şey bitip eve geldikten 1 saat sonra bana senden temizlik parası almayı unuttum mesajı attı. Ödemeyeceğim ama en azından ararsa tekrar elim kuvvetli olsun.

Çıkarken ayrıca temizlik parası alma gibi bir yasal hakkı var mı? Sözleşmede ne yazıyor hatırlamıyorum.

Not 1: evi temiz aldım. Ama zararlar konusunda benden fazla para aldı.
Not 2: Bununla ilgili aşağıdaki metni buldum.

“Türk Borçlar Kanununun 317. maddesi uyarınca “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yüküm- lüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” Kiralananın kullanımının doğal bir sonucu olarak ortaya birtakım masraflar çıkmaktadır. Bu masraflar bazen kiraya veren bazense kiracıya ait olmaktadır. Genel olarak aksi kararlaştırıl- mamışsa mülkiyet hakkından doğan masraflar kiraya verene kullanım sebe- biyle oluşan masraflar ise kiracıya aittir. Dolayısıyla kiralananın kullanılması sonucu gerekli temizlik ve bakım giderlerinin kiracıya ait olması gerekir.”

 
çıkarken temizlik parası alınmaz ya. depozito aslında o. hani temiz verdim temiz alırım temiz değilse parasını alırım gibi.


  • kljgslsdkjsd  (17.05.21 23:55:31) 
hepsi depozitodan kesilir, temizlik parasi diye ayri bir sey yok.


  • robokot  (18.05.21 02:49:34) 
Temizlik parası nedir? Evi ahır gibi kullandıysanız adam zaten depozitodan düşerdi.

Temizlik çok göreceli bir kavram. Ancak genel olarak konuşursak eve girdiğinizde yerlerde görünür pislik yoksa temizdir. Çıkarken de aynı şekilde görünür pislik yoksa temizdir.

Ancak ben bir eve girsem, görünür pislik olmasa da baştan aşağı tamamen temizlerim veya birini tutar temizlettiririm. Banyosudur mutfağıdır hepsinin güzelce deterjanlarla elden geçmesi gerekiyor. Camların silinmesi, yerlerin tozunun alınması vs.

Ben girmeden hemen evvel ev sahibi bunları göreceğim şekilde yaptıysa/yaptırdıysa çıkarken de ücretini teslim ederim tabi. Ama hiç bir ev sahibi bunu yapmaz. Görünür pislik yok, temizdir der geçer. E siz de ahır gibi kullanmadıysanız böyle bir ücret vermenize gerek yok.
  • sylr  (18.05.21 08:47:14) 
Engelle gec.
Yuz buldukca ustune cikar bu tipler.

  • divit  (18.05.21 09:25:47) 
Apartman temizlik parası falan olmasın o ?


  • primetime  (18.05.21 10:14:17) 
engelle geç. +1 temizlik parası ne ya


  • Hallegadola  (18.05.21 10:45:27) 
@robokot bir şekilde depozitoya yattı zaten. Kesebileceği başka yer kalmadı. Ekstra para istiyor. Neden yattığını bir önceki gönderide anlattım.


  • Pleiades  (18.05.21 17:13:22) 
tamam depozitoyu da aldiysa artik (gecmis ola) daha da borcun yoktur. dedigim gibi, depozito o masraflar icin zaten.


  • robokot  (21.05.21 02:27:58) 
temizlik parası falan diye bir şey yok, yeni yeni şeyler icat ediyorlar.
zaten evi temiz bırakmışsınızdır diye tahmin ediyorum, artık sonra yapacağı temizlik sizi ilgilendirmez.

yine de, benim eski ruh hastası mal sahibi bana tamamen söğüşleme amaçlı, haksız ve hukuksuz bir dava açmıştı ve bilir kişi de, ben evi pırıl pırıl halde boşalttıktan bir yıl sonra ev ahır haline gelmişken gezip "temizlik ücreti" diye 200 lira masraf çıkartmıştı.
yani böyle abuk subuk şeyler uyduruyorlar.
diğer konularda anlaşamamış olsanız böyle saçma hakları olabilir derdim ama bir temizlik parası için resmi ya da hukuki işlem yapmaya kalkacağını sanmıyorum.
  • blatta hiberna  (21.05.21 08:21:00 ~ 08:21:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.