[]

Timur'un Ankara Savasi

Sagda solda surekli muhabbeti geciyor. Niye bu kadar onemli bu savas?

edir: sagda solda derken tarih muhabbetlerinde falan


 
esenboga havalimani adini aldigi icin olabilir mi. baska turlu sagda solda neden geciyor bilmiyorum denk de gelmedim.


  • turbo sadık  (17.05.21 19:42:08) 
Neden önemli? Çünkü Osmanlı'nın ilerlemesi duraklamaya uğruyor. Bazı beylikler tekrar kuruluyor. Bu savaşta filler kullanılmış Timur'un ordusunda. En önemli hatalardan biri de Bayezid'in Timur'a beklemediği bir anda saldırma şansı varken saldırmamış olması.

Ankara Savaşı Osmanlı için ciddi bir yenilgi. Hatta Ankara Savaşı sonrasında Fetret Devri başlar. Bu devri bitiren kişi I. Mehmet. Bu nedenle I. Mehmet'e devletin ikinci kurucusu deniyor. I. Mehmet bunu başarmasaydı Osmanlı Devleti olmayabilirdi.
  • dissendium  (17.05.21 19:52:33 ~ 19:57:06) 
osmanlıya büyük darbe vuruluyor, gelişimi duraksıyor. hem de yıldırım beyazıt gibi güçlü ve büyük bir padişah inanılmaz bir yenilgi alıyor.


  • candide  (17.05.21 20:41:53) 
Duraklama ve fetret başlıyor.
Bizansın da yıkılması gecikiyor.

Aslında başlıca bir kitap konusu olabilecek (belki de vardır) bir savaş. Savaş öncesinde Timur ve beyazid arasındaki ağır sözlerle dolu mektuplaşmalar,
Timurun Ankara'ya gelmeden önce bazı yerlerdeki halkı canlı olarak toprağa gömmesi.
Savaşta fillerin kullanılması.
Osmanlı ordusundan bir grup askerin Timurun safına geçmesi vs.
bazı kaynaklarda geçen olaylardır.
  • Erva  (17.05.21 20:41:57) 
Osmanlı devletinin en büyük travmalarından biridir Ankara Savaşı. Çok da ibretlik bir hadisedir. Timur Atatürk'ün bile en çok örnek aldığını söylediği komutanlardan biridir. Bu çapta bir adamın yaşatacağı travma epey büyük.

Politik olarak iki Türk devletinin (hadi timur'un soyu üzerine çok tartışma yapılır turanik devlet diyelim) iktidar ve kimin nüfuzu daha büyük mücadelesidir bir yerde. Ön asya, kafkasya ve balkanlarda kim daha etkin olacak çatışması. Bugün ABD ve Rusya da aynı bölgede etki alanını artırmaya çalışıyor.

Olayın fitilini aslında biraz da Beyazıt'ın egosu tetikliyor. Timur olabildiğince diplomatik bir dille taleplerini iletiyor. Hatta Beyazıt'ın başarılarını övüyor, gel ittifak halinde hareket edelim derken Beyazıt Timur'un topallığından giriyor, karısından çıkıyor.

Timur son mektuba kadar diplomatik bir dil kullanırken Beyazıt biraz sert konuşuyor. Timur da diplomasinin tükendiğini söyleyip Sivas'ı kuşatacağını söyleyince Yıldırım Beyazıt muhteşem bir çarkla "ya biz aslında anlaşacaktık sizle ama yolda mektupları değiştirmişler"e bağlıyor. Hatta ilk mektubuna "ihtiyar köpek" diye başlarken son mektubunda "Timur Hazretleri" diyor.

Gelelim savaşa. Timur Sivas'ta çok büyük bir yıkım gerçekleştiriyor. Bu Anadolu'da büyük bir korkuya sebep oluyor. Osmanlı Ordusu Timur'u Ankara'da karşılıyor. Osmanlı ordusu'nda türk beyliklerinin askerleri, tatarlar, bir sırp prensinin komutasındaki sırp askerleri yer alıyor. (Timur mektuplarında bu sırp askerleri yüzünden beyazıt'la dalga geçmiştir, bu nasıl türk ordusu diye)

Savaş'ın kırılma noktası Türk beyliklerinin yıldırımı savaş meydanında satması. Çünkü yıldırım sırplardan topladığı ordularla yıllardır Anadolu beylikleriyle savaşıyor. Türkmenler de Yıldırımın yaptıklarını unutmuyor. Timur'dan bir tokat yesin istiyor osmanlılar. Enteresandır, türk orduları savaş meydanından çekilirken, sırplar son dakikaya kadar can siperane savaşıyorlar. Hatta Timur bile takdir ediyor sırp komutanları.

Gelelim savaşın önemine:
Timur savaşın sonunda "böl parçala" taktiği uyguluyor. Osmanlı şehzadelerinin her birine bir bölge veriyor. Bu da kaos demek.

İkincisi beyazıt esir düşüyor. Rivayete göre kafese kapatıp yanında gezdiriyor sürekli. Hatta karısına da gözünün önünde hoş olmayan şeyler yapıyor.
Derler ki Ankara savaşı'na kadar osmanlılar savaşa aileleriyle giderlerdi, bu savaştan sonra ailelerini evde bırakmaya başlıyorlar.

Üçüncüsü, osmanoğlu ailesi, diğer türk ailelerinin de anadoluda hakimiyet hakkı olmasından ve kendilerini her daim osmanlılarla rekabete sokmasından bu savaştan sonra çok rahatsız oluyor. Türklerin osmanlı yönetimindeki etkisi bu savaştan sonra kırılıyor biraz. Savaşın en önemli sonuçlarından biri de budur.
  • anten  (17.05.21 21:52:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.