[]

Turkiye ligine play-off sistemi niye gelmiyor?

Senelerdir niye birbirimizi yiyoruz? O mac satti, o tesvik aldi, beriki otekinin eski hocasi, oteki kiralikmis zaten, o niye oynamadi o niye cezaliydi, o niye sakatti, yok bize fazla motive oldular, karsi takim hedefsiz niye boyle mucadele ediyor falan bir milyon tane cop tartisma, gerilim gereksiz yere. Lig bitince yapin bir play off birbirlerini yenip sampiyon olsunlar iste. Fikstur Sansi faktoru de minimuma inmis olur, biri kisin -10 derecede Sivas deplasmanina denk gelmis, biri agustosta Sivas deplasmanina gidiyor. Ayni sey mi? Anadolu klupleri desen zaten ayri tez konusu kume dusucez diye M.city'e donusen mi ararsin, hedefsiz kaldi diye Cemisgezekspora donusen mi? Yayinci da parayi goturur deli reklam heyecan olur. Kimse kimseye de dusman olmaz, herkes kendi onune bakar, ipler elimizdeydi rakibimizi play off da yenemedik, sampiyonluk gitti, hata bizdeydi derler kapanir olay.




 
Hakemleri suclarlar bu sefer de.


  • baldur2  (17.05.21 00:17:36) 
Uygulandi ve verim alinamadi bundan.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (17.05.21 00:19:23) 
Çünkü çözüm olmaz. Bu sefer de kaybeden taraf hakemi suçlar. Sonuçta bizim 80 iq taraftarlarımız için kaybettiklerinde suçlanacak yer bitmez. Zeka geriliği ve cahillik sorunu çözülmeden ülkede hiçbir şey çözülemeyeceği gibi futbolla ilgili kronik sorunlar da çözülemez.

edit: baldur2 +1 (ben yazmaya başladığımda cevabı yüklenmemişti)
  • bluntaf  (17.05.21 00:20:24 ~ 00:21:23) 
@baldur2 @bluntaf VAR geleli bir standard oturdu, cok komik, skandal karar yok bence artik. Elbet vardir da Azaldi yani eskisi gibi yok.Kaldi ki ligin en iyi hakemleri olacaktir son raddede. Olmadi disardan getirirsin ne olacak? Ligin en onemli maci sonucta cl finali, yari finali yoneten hakemi bastir parayi getir


  • freedonia  (17.05.21 00:24:16 ~ 00:27:26) 
"var geldi skandal karar yok" mu? ofsayt çizgisi haricinde bir standardizasyon getirmedi var. kararı verenler aynı kafada olduğu sürece hakem tartışması bitmez.

ben daha çok ligi zedeleyeceği yönünde düşünüyorum. 3 büyüklerin ilk 4'ü garanti gibi bişey, şampiyonluk için zorlamaz kimse, play-off'lara saklarlar kendilerini.
bir de derbiler hep gergin geçiyor, oyundan ziyade başka şeyler ön planda bizde. o gergin atmosferi göze almak isterler mi bilemedim.
  • Jux  (17.05.21 00:30:46) 
@freedonia Ben hakemler kötü kararlar veriyorlar/verecekler demiyorum. Kaybeden taraf hep suçlayacak bir şey bulur diyorum. İsterse yapay zeka olsun hakem yine hakeme söverler.


  • bluntaf  (17.05.21 00:36:54) 
@ Jux Ezbere ilk 4u sokmak yanlis ya, adam 20 puan liderden geride kalmis hala bu adamin sampiyonluk icin play offa girmesi absurt olur. Belli kural getirilir atiyorum 4 puandan az farkli liderlikte play off oynanir, katilacak takimlarin icin max fuan farki 8 olmalidir falan


  • freedonia  (17.05.21 00:38:16) 
çünkü çok saçma bir sistem. bunu bir ara 2. sınıf avrupa ülkeleri yaptı ama onların da çoğu vazgeçti.

olay şu: basketbol, abd sporu. bu spor abd'den alındığı için de onların sistemini kullanıyor avrupa. futbol ise ingiltere (ya da avrupa sporu da diyebiliriz) sporu. avrupa'da düşmeli, çıkmalı bir sistem var, ezelden beri play-off falan yok. sistem bu, şampiyon olman için tüm lige karşı iyi olman lazım.

tam anlatamadım şimdi ama yıllardır basketboldaki sistemin futbola uyarlanmaya çalışılmasına da uyuz oluyorum. abd'de mesela başlarda futbol maçları 90:00 olunca bitiyormuş, uzatma falan yok, atağın ortasında bitiyor. basketboldan kalan bir alışkanlık. sonra bunun saçmalığını anladılar ve vazgeçtiler.

bir ara şey tartışması da vardı, futbolda da basketbol gibi oyuncular girsin çıksın vs. saçmalık.
  • hlot  (17.05.21 01:01:33) 
"play-off amerikan işidir" görüşüne tamamen katılmıyorum çünkü doğası gereği hızlı oynanan, skorun her saniye değişebileceği (buz hokeyi, basketbol, hentbol vb.) sporlarda kültürden bağımsız olarak play-off sisteminin daha adil olduğunu düşünüyorum. avrupa kıtasında futbol kültürünün payıyla play-off uygulamasına sıcak bakılmadığı doğrudur ancak bu uygulamanın yapıldığı çok sayıda lig var. aklıma bir çırpıda gelenler belçika, hollanda, bulgaristan, yunanistan. önümüzdeki sezon olmayacak ama ukrayna da son yıllarda yaptı bunu. italya'nın alt liglerinde çok absürt bir play-off sistemi vardır mesela, 20 takımlı ligde sezon sonu ununu eleyip eleğini asan takım sayısı 5-6 falandır; gerisi ya play-off yapar, ya play-out yapar, ya düşer, ya yükselir...

türkiye'de neden yok kısmına gelirsek, öncelikle nasıl bir sistem istediğimiz önemli. sadece ilk sekiz takımı kapsayan (ilk dört şampiyonluk grubu, takip eden dört avrupa grubu) şeklinde bir play-off mu söz konusu yoksa amerika'da olduğu gibi birinciyle sekizincinin eşleştiği türde, daha kapsayıcı bir sistem mi?

ilki takım sayısı dolayısıyla türkiye'de makul değil. 18-20 takımla oynanan ligde zaten en az 36-38 maç yapıyorsun. günümüz futbolunda maksimuma yakın ama ideal kabul edilen lig uzunluğu budur zaten. bunun üstüne maç eklersen avrupa başarısını unut. o tempo dünyadaki elit 15-20 kulüp haricindeki her takımı perişan eder. avrupa'yı geçtim ligde bile pek verimli oynayamazsın.

diğer türlü play-off sistemini de adil bulmuyorum futbol için. bence tam aksine 35-40 maç oynadıktan sonra iki maçla elenebilecek olmak çok saçma ve adaletsiz. bu sezonu düşün... beşiktaş şampiyon oldu. sezon sonuna doğru adamların sağlıklı 13-14 futbolcusu kalmıştı, oyuncu değiştirmek isteseler etki yapabilecek kimseyi sokamıyorlardı. bu takımı sen play-off'a soksan, sekizinci bitiren karagümrük'le eşleştirsen o eşleşmede karagümrük muhtemelen beşiktaş'ı parçalardı. adil mi peki bu? kesinlikle değil. beşiktaş 40 maç boyunca ligin en iyi takımlarından biri olmuş, karagümrük ise yaya yaya kendini sekizinci sıradan atmış play-off'a. gerçi bu argüman da çok tutarlı değil çünkü play-off olduğu zaman takımlar normal sezonu pek iplemez; bu da koskoca 40 maçlık sezonda çoğu maçın keyifsiz ve heyecansız geçmesi demek de neyse ona girmeyeyim şimdi.

ayrıca olası bir play-off ağacında birinci beşiktaş sekizinci karagümrük'le eşleşirken beşinci sivas ile altıncı hatay oynardı. 40 maç yapıp liderliği almışsın. sezon sonu 3-5 sakat oyuncun var diye lig sekizincisine yenilip elenebiliyorsun. bu tablo yaşanırken hatay ve sivas yarı final için oynuyor...

bu adil mi şimdi? basketbolda olabilir. çünkü dediğim gibi basketbol doğası gereği acayip hızlı bir spor. her hücum için set çizebildiğin, başarının saniye ve puanla ölçüldüğü bir oyun. buna mukabil futbol kadar yorucu olmayan, profesyonel sporcuların bir haftada 3-4 maçı çok fazla zorlanmadan çıkarabildiği bir oyun. hal böyle olunca takımların birbiriyle 5-6 kez karşılaştığı, birbirini test etme fırsatı bulduğu bir sistem orada keyifli olabiliyor.

aynı şeyi futbola uygulamak imkansız. olmaz yani. takım sayısının az olduğu liglerde şampiyonluk grubu/kümede kalma grubu şeklinde uygulamalar yapılır ama bu da heyecanı arttırmaktan çok aslında maç sayısını arttırmak için yapılan bi şey. yani mesela bazı ligler var adamlar 14 takımla oynuyor. şimdi el oğlunun 35-40 maç yaptığı yerde sen koca bir sene 26 maç yaparsan geride kalıyorsun. hem gelirler az, hem çağdaşlarının gerisinde kalıyorsun. az top oynuyorsun, az para kazanıyorsun. bu yüzden napıyor bu ligler? normal sezondan sonra ligi ortadan ikiye kesiyor, play-off diye altı maç daha oynatıyor (üstteki yedili birer kez kendi aralarında, alttakiler de aynı şekilde) ve 32 maça çıkarmış oluyor.

kısacası sporun ve oyunun doğası, ekonomik sebepler, avrupa'da yerleşmiş futbol kültürü gibi pek çok farklı faktör var işin içinde. yoksa play-off avrupa futbolunda zaten yaygın aslında son yıllarda ama hem tarzı farklı hem de uygulanma amacı. kimse xspor son 5 hafta maç satmasın diye bu kadar köklü değişiklik yapmak istemez, pire için yorgan yakmak gibi bi şey olur.
  • der meister  (17.05.21 08:50:29) 
play-off, avrupa futbolunda yaygın falan değil. büyük 5 lig zaten hiç bulaşmadı. portekiz hiç bulaşmadı. hollanda bir ara avrupa ligi için play-off yapıyordu, onlar da vazgeçti. rusya hiç bulaşmadı. anca bulgaristan, yunanistan, romanya, belçika gibi bazı ligleri çok geri kalmış ülkeler yapıyor bunu -ki onlar da kimi zaman normal sisteme dönüyor, sonra play-off sistemini değiştirip tekrar uyguluyorlar. onlar da kendi ülkelerinde sistemi oturtamadı. bence hepsi klasik sisteme döner bir süre sonra.

play-off sıkıntılı iş. normal sezonun değerini düşürüyorsun. zaten dediğin sorunların hiçbirine çözüm olmaz play-off sistemi. kimse de "hata bizde" deyip kapatmaz olayı.

bu konu muhafazakarlık da içeriyor tabii. ben şahsen 100 senedir böyle oynanagelmiş ve böyle de zevkli olan bir şeyin değişmesini istemem. niye her şeyi nba'e uyarlamaya çalışıyoruz? onlar futbola uyarlasın. her şey paraysa avrupa süper ligi'ni de destekleyelim o zaman?
  • hlot  (17.05.21 13:59:38 ~ 14:04:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.