[]

Liberallere eğitim hakkında bir soru

Genel itibarı ile parasız eğitime karşılar. Eğitimin devlet tekelinde olmasına karşı oluyorlar.
Peki aklıma takılan soru, eğitim tamamen özelleşir ise, zeki ama fakir insanlar ne olacak? adam okusa belki uzak biliminde çığır açacak, ama adam fakir. paralı eğitimde kendine yer bulamayacak. bu durumu nasıl ayırt edeceğiz?



 
Tam özelleşme de tam kamulaşma da topluma zararlı oluyor. Tam kamulaşıldığı zaman rekabet ortamı ortadan kalkıyor dolayısıyla devletin gelişimini sekteye uğratıyor. Tam özelleşme ortamında da haklar adaletli dağıtılamıyor ve sınıf farkları çok keskin olmaya başlıyor. Bunun için en iyisi devletin bir kontrol mekanizması olarak işlev görmesi ve yeri geldiği zaman piyasalara ve sektörlere müdahale gücünün olması. Yani sosyal devlet tanımı. Bugün amerikanın en zenginleri bile daha fazla vergi alınması taraftarı.

İşin özü, eğitim paralı olursa zeki ama fakir olan çocuk okuyamayacak ve toplum için bir fayda sağlayamayacak. Bu da devletin zararıdır.
  • onkiloversemtamamım  (16.05.21 23:58:09) 
Devletin dersanesi yok. Ben üniversiteye hazırlanırken dersaneye gittim, beş kuruş para da vermedim. Özel okula gitmek istesem yine para vermeden gidebiliyordum.

Demek ki devlet olmadan da başarılı öğrenciler iyi eğitim alma imkanı bulabiliyor.
  • plutongezegendegilmi  (17.05.21 00:36:56) 
o seviyedeyse burs kazanıp ücretsiz okuyabilirler :)


  • candide  (17.05.21 01:01:02) 
Burs denir bu soruya cevap olarak ama burs verilme yüzdesi çok azdır. Vakıf ünilerin ayırdığı kontenjandan da görülebilir (%100 burstan bahsediyorum)

Diğer alternatif olarak görülen şey kredi çekip ödemektir.
  • neysene  (17.05.21 07:46:45) 
Bazen soruları tam tersinden de sormak lazım.

Bedava eğitim diye okumayan okumada isteği olmayan niceleri okuyor.

Bu çocuk 15 kişilk sınıflar yerine 40 kişilik sınıflarda okuyor. Bu sebeple belki çok zeki çocuklar keşfedilemiyor bir de bu açıdan bakın.

Kaldı ki, temel eğitim sonrasında bedava eğitim bence de mantıksız. Bunun en güzel örnegi türkiye'de bedava üniversite eğitimi alıp almanya'ya giden muhendisler en iyi örnek, almanya'ya giden doktorlar en iyi örnek.

Burada bedava egitimi aldılar şimdi bu eğitimin karşılığını türkiye'ye sunmuyorlar.

Şimdi sunmak zorundalar mı diyeceksiniz de açıkçası bence değil ama yakında devletin doktorlara sundugu gibi zorunlu çalışma getirebilir.

Örneğin, türkiye'de ünivesite eğitimi aldın. Kaç sene eğitim aldıysan bu süre kadar işçi olarak çalışacak veya gelir vergisi mükellefi olacak.

Hatta abartıp buna bir tutar belirleyip rayiç gibi, bu bedeli belli sene içinde ödeyemeyen kşiiler yurt dışına taşınırsa kendisinden tahsil edecek.

Asgari ücretli vergi verecek, adam doktor olacak sonra Alman vatandaşına hizmet verecek. Size ne kadar mantıklı geliyor?

Adam zeki zaten diyecekseniz o zaman gitsin üniversite eğitimini de Almanya'da alsın.

H
  • liberal  (17.05.21 10:36:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.