[]

EBay sen 2. El ürün almak

EBay den 2. El ürün alınca gümrük vergisi ödüyor muyuz? Ödüyorsak satan kişi bunu hediye gibi gönderse nasıl olur?

Telefon olmaz ama tablet, laptop, fotoğraf makinesi gibi ürünleri daha uyguna alabiliriz gibi sanki. Bir sıkıntı olur mu? Yoksa alemin bir akıllısı ben değil miyim?


 
Kargo ile hediye gönderme gibi bir durum yok. Bedeli ne olursa olsun gümrük vergisine tabi. Bazı durumlarda şirketler arası numune gönderildiğinde gümrük vergisi oluşmayabiliyor ama şahıs şirketi ve küçük miktarlar için geçerli. Şahsi alımlarda 1 dolarlık ürün dahi gümrüğe tabi.


  • himmet dayi  (13.05.21 15:53:45) 
Yurtdışından bir şey almadım nasıl işliyor süreç bilmiyorum ama bir kullanıcıdan 2. El alıcaz. Normal bir şekilde kargolayacak bize. Fatura falan yok sonuçta.

Ya da şuan aklıma geldi. Facebooktan falan 2. El gruplarından bulsak birini kargolasa bize yine de vergi verir miyiz? Neye göre alacaklar?
  • black mamba  (13.05.21 15:57:34) 
hocam cogunlukla kafalarina gore yaziyorlar. ama urunun belli bir seyse mesela ekran karti, cat diye %20sini yapistiriyorlar. kisaca senin is gumrukculerin insafina kalmis bir olay. adama soyle paketin ustune az bir tutar yazsin mesela 100 dolarsa 20 30 dolar yazsin.


  • nibba  (13.05.21 16:03:22) 
Yurt dışından hediye de olsa öyle belgesiz bir ürün gönderemiyorsun. En kötü ihtimalle bir proforma fatura olması lazım. Öyle kafana göre ben bunu Türkiye'ye hediye olarak gönderiyorum diyemiyorsun. Yurtiçi kargo gibi çalışmıyor yani süreç.

Proforma üzerinde de ürünün gerçek bedelinden çok aşağıda bir bedel yazıyorsa ve gümrük memuru fark ederse ürünün bedeline göre bir vergilendirme yapılıyor. Google'a girip "Nikon D500 fiyat" diye aratmak zor bir şey değil neticede :)
  • himmet dayi  (13.05.21 16:05:48) 
Vergilendirme çok saçma değil mi? Mesela bir tane spider man oyuncağı aldım diyelim bir kullanıcıdan. Fiyat olarak neyi referans alacak? Satıcı da ticaret yapmadığı için nasıl fatura bulacak? Alacağım bilgisayar da 7-8 yıllık.


  • black mamba  (13.05.21 16:27:35) 
Bu bahsettiğin çok büyük bir konu. Serbest ticaret, gümrük kanunu vs. vs. Sabaha kadar tartışılacak konular.

7-8 yıllık bilgisayar da olsa ona bir değer biçilip o değer üzerinden vergilendirme yapılır. Spider man oyuncağı için de araştırma yaparlar diye düşünüyorum. Yapmasalar da her bir ürün tipinin bir GTIP kodu var. Hediyelik eşya diye geçer ya da oyuncak diye geçer, o kısmını bilemem ama ortalama bir değeri zaten vardır gümrük memurlarının elinin altında.
  • himmet dayi  (13.05.21 17:12:11) 
Vergi dışında bir sorun yaşar mıyım peki? Çünkü %20 vergi ödesem de daha uyguna alabileceğim ürünler var. Sahibindendeki ikinci el fiyatlarıyla karşılaştırıyorum.


  • black mamba  (13.05.21 17:48:46) 
Satıcı Türkiye'ye göndermeyi kabul ediyorsa ve verginisi ödersen sorun yaşamazsın. İthalatı yasak olan ürünler almayacağını varsayıyorum.


  • himmet dayi  (13.05.21 18:48:51) 
ebaya kredi kartiyla mi odeme yapiyorsun. odeme kaydini maille adama gonder ekine eklesin.


  • tunaktunaktun  (13.05.21 19:51:53) 
Sim kart takılan ürünler geçmiyor sanırım. Sim kart takılmayan iPad alsam olur mu? Bunun farkına nasıl varacak gümrük memuru? Sim kartsız tablet alsam sim kartlı gibi telefon muamelesi yapar mı?

Baya ucuz ürünler var. Mesela sahibinden fiyatlarının yarı fiyatına iPad var. 2 bin liraya iPhone 11 var. Telefon gelmez ama ipadler çalıntı falan değildir di mi? Vergi farkı da olsa çok ucuz değil mi?

Sıkıntı yoksa kulaklık falan da ararım bir ara.
  • black mamba  (13.05.21 23:10:21) 
Satıcıların göndereceği yere baktım şöyle şeyler yazıyor.

Shipping to : ingiltere
Excluded : Tunus, türkmenistan vs.

Türkiye excluded bölümünde yok. İngiltere te gönderiliyor diyor sonra Şuralar hariç diyor. Neyi yanlış anlamışım? Türkiye ye gelir mi bu ürünler?
  • black mamba  (14.05.21 00:13:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.