[]

Borsa soruları

1- Bir şirket halka arz edilince belli bir oranı halka satılıyor ya bu kötü bir durum değil mi? Şirket sahipleri belli bir para karşılığı elindeki pastayı azaltıyor. Daha fazla halka arz olursa gittikçe sahip olduğu hisse azalacak ve belki bir gün şirketin sahibi olmayacak. Çok saçma değil mi o yüzden halka arz?

2- google gibi şirketler çalışanlara hisse veriyor sanırım. Ne zamana kadar hisse verecekler? Yani şirketi pasta olarak düşünürsek bir gün bölüne bölüne pasta bitmeyecek mi?

3- borsaya bir çeşit ponzi diyemez miyiz? Temettü gelirini saymazsak ileride hisseleri başkalarına daha yüksekten satmak için alıyoruz. O noktadan alanlar da başkalarına satmak için alıyorlar. E bu nereye kadar gidecek?

 
1- peki bunun bir sınırı var mı? Şirket ne kadar büyüse de sahipleri %10 una sahip olmak istemezler sanırım. Şu noktadan sonra daha fazla halka arz yapmayız derler mi?

3- uzun vadede de aynı değil mi? Mesela bir arsa alırız o bölgeye tesis yapılır ve arsa ilerde değerlenir. Ancak arsanın yeni sahibi satmak için almayabilir kendi de kullanabilir. Yanı arsayı daha değerli yapan sağladığı faydasının artması. Ama hisse senesinde temettü gelirini saymazsak böyle bir şey yok gibi. Temel amaç daha yüksek fiyata satmak. 20 yıl bekleyen biri de 20 yıl sonra satarım diye düşünüyor. En sonunda ne olacak? Hisseyi alayım da kullanayım demeyiz sonuçta.
  • black mamba  (12.05.21 16:02:55) 
1- Şirket sahibi bankadan kredi çekmek veya dolarla borçlanmak yerine halktan para topluyor ve ya borç ödüyor ya yatırım yapıyor. Bence harika bir durum bu. Bu yuzden saçma değil. Hatta mali disiplin bile saglıyor şirketlere.

2- verdikleri hisse devasa değil ki, evet şirketin kendinde hisse kalmazsa verecek hissesi kalmaz.

3- buna neden ponzi diyelim. Bugun 8,3 olan doları neden alıyorsun o zaman x sene önce 5 tl idi. Bu ponzi mi?
borsa sabredenlerin sabredemeyenler üzerinden para kazandıgı bir yer derler.
  • liberal  (12.05.21 16:14:48) 
1. Saçma degil aksine çok mantıklı mesela Getir yatırım almasa buyuyemezdi. Bunu Getir private equitylerden yatırım alarak yaptı yoksa halka arz olacaktı. Halka arz daha zorlu bir süreç firmaların ilk tercihi PE’dir.

2. Bitmeyecek kafana takma bunu.

3. Bence sen ponzi sistemi ne demek bilmiyorsun onu araştır önce :D
  • Mcfly  (12.05.21 16:23:40 ~ 16:24:52) 
3- ponzi demenin sebebi en son satın alan insanın da hisseyi satmak için alması ve bu döngünün devam etmesi için yeni alıcıların olması. Ama bir arsayı alacak biri olmasa da sadece kullanmak için alabilirsiniz. Bir hisse senedini ileride satmayacaksanız neden alasanız? Alan kişi sonunda satmak için alıyorsa bu döngünün devamı için sürekli yeni bir alıcının olması gerekmez mi?


  • black mamba  (12.05.21 16:55:59) 
tamam iyi ki bi ponzi dedi, Lale Piyasası olsun adı, değerinin azalmasını da açıklar.

Laleler de senetlere dönüşmüştü. ortada lale yoktu. ama dönüp bakarsan tohumunu ekebiliyorsun. işbank hissesi de sanal ama banka arkada çalışmaya devam ediyor, yersen.

Lale zamanı insanlar işin acemisiydi, ilk çomak sokulduğunda dağıldı piyasa. şimdi regülasyonlar kanunlar filan var, böyle varoluşsal sorgulamalar henüz etki etmiyor.
  • esref  (12.05.21 18:51:28) 
1) sirket icin iyi halk icin kotu, sana degersiz kagitlar verip senden para aliyor.
Sirketin karina ortak degilsin ama hissen var.
Kerizlik 101 aslinda.
Sende birine ittiriyorsun piyasa olusuyor.
Al sat ile kar/zarar ediyorsun ama sirketle alakasiz yuruyor konu. Temettu palavrasini saymazsak.

2) hisseleri bolebilir toplayabilir hisse bitmez.
Bizde de isciye vermisler(belki de satmislardir) zamaninda, kardemirin cogu iscilerin elinde duruyordu en son baktigimda.

3) ponziden daha kral bir sistem.
Ponzi yeni aday gelmeyince tikaniyor.
Borsada yeni aday hergun geliyor, battikca daha cok giriyorsun tamamen batana kadar devam edip batinca küsüyorsun.

Maksimum 5 sene sonra tekrar giriyorsun.
  • divit  (12.05.21 20:10:55) 
@divit

1. Halka silah zoruyla mı hisse satıyorlar ? Alma kardeşim beynini çalıştır süzgeçten geçir alma. Ben alıp batanlara acımıyorum.
Şirketin karına ortaksın zararına değilsin yani şirket zarar etti döndüremiyor ve sermaye istiyor diyelim hissedarlardan, 1dk içinde satıp kurtulabilirsin bu yükten ama asıl hissedarlar öyle değil. müthiş bir sistem. Temettü palavrası mı :D.

Hisse senedi piyasası
1. finansal okur yazarlığı olan veya geliştirmiş insanlar
2. Sabırlı ve disiplinli insanları uzun vadede zengin yapar.

Bu sisteme bok atanlar, kumar olarak görüp kısada köşeyi dönmek isteyip, çarpılanlardır. Onlara hiç acımıyorum. Ponziyse ponzi çarpılın :D
  • Mcfly  (14.05.21 15:05:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.