[]

oyunu kurmak vs kaldırmak

oyunu kurmak 1 saat sürerken kaldırmak neden 5 sn sürüyor?

şimdi ev örneğini vermeyin bana bir yazılımdan bahsediyoruz

programda olabilir, çeşitlendirebiliriz yani

aynı dosyaları kurup kaldırmıyor mu?

 
çünkü diske yazma işleminde fiziksel olarak gerçekten yazma durumu var. Ama diskten silme işleminde sadece diskin ilgili bölgeleri için "yeniden yazılabilir" diye işaretleme yapıp aslında boş olmamasına rağmen oraları boş gösteriyor. farklı bir veri yazdırmak istediğinde o bölgelerin üstüne yazdırıyor.

zaten veri kurtarma programları da bu gibi durumlarda "silinmiş" verilerin bulunduğu disk bölümlerine başka veri yazılmadıysa oradaki verileri kurtarabiliyor. yeni veri yazılırsa geçmiş olsun.

1 TB'lık bir diske 1 TB veri yazdırmak isterseniz yaklaşık 160 dakika sürer (110 MB/sn yazma hızı olan bir harddisk olsun). Ama hızlı format atmak istediğinizde 5-10 saniyede diskin içini boşaltır. Yani burada aslında silme değil, o bölümleri tekrar kullanılabilir hale getirme işlemi yapılıyor.
  • himmet dayi  (09.05.21 23:14:20) 
Kurulum yaparken "sıkıştırılmış bişeyi açıyor" rar mantığı gibi diye biliyorum. Silmesi daha kolay oluyor haliyle.

Mesela kurulum gerektirmeyen bazı oyunlar oluyor (Mesela CS vardı) Doğrudan klasöre atıp çalıştırıyordun o da gayet hızlı oluyordu. Yani olay sıkıştırma ve açma ile ilgili galiba
  • top_secret  (09.05.21 23:15:25) 
himmet dayı +1

zaten bu yüzden "silinen dosyayı kurtarma" yazılımları var. Aslında silinen bişey olmadığı için kurtarılabiliyor veya tam silinsin istersen 3-5 kere üstüne veri yazıp silmeli özel işlemler var mesela.
  • nhk ni youkosu  (09.05.21 23:36:45) 
himmet dayi + 1

Ekleme yapmak gerekirse, sabit diskte neyin nerde oldugunu (ve dogal olarak nerelerin bos oldugunu) belirten bir dosya tablosu vardir. Silme isleminde aslinda o tabloda ilgili bolgeleri bos diye isaretliyoruz.
  • cleric  (10.05.21 11:56:11) 
toparlamak gerekirse,

oyun veya programların kurulum dosyaları, taşınabilirliği artırmak için sıkıştırılarak paketlenir. Belli bir algoritmaya göre sıkıştırılırlar. Mesela aynı veri birden fazla yerde kullanılıyor (ve aynı anda birden fazla yerde, başka verilerle birlikte kullanılması gerekiyor gerçekten diyelim), bu veriyi bir kere kaydedip tutar ve çözümleme yapılırken ilgili yerlere tekrar kopyalayarak yerleştirir mesela. Bir sürü yöntem vardır, bu sadece bir tanesi. Bu sıkıştırma algoritmasını bazen işletim sistemleri bazen de ek programlar nasıl çözeceğini bilir. Kurulum dediğimiz şey bu paketlerin ayrıştırılmasıdır.

Şimdi, yerden kazandık fakat bir yerden kayıp etmemiz gerekiyordu, o da zaman oldu. Öncelikle bu sebepten biraz yavaş oluyor.

Fakat diyeceksiniz ki kardeşim ben kurulum yapmıyorken de, bir dosyayı bilgisayara atarken yavaş, silerken yine hızlı oluyor. Aynı dosya ile uğraşmıyor muyum, silerken de tüm ilgili yerlere bakıp aynı yavaşlıkta silsin o zaman..

Şimdi oraya gelmeden önce disklerin yazma ve okuma hızları arasında da bir fark olduğunu unutmamak lazım. Yeni bir dosya diske yazılırken, ister optik olsun, ister manyetik, ister elektronik, her zaman yazma işlemi en yavaş, sonra okuma, sonra da silme olarak hızlanarak gider. Burada teknik detaya çok girmeyeyim yukarıda arkadaşlar anlatmış ama gerçek hayattan örnek vermek gerekirse;

Tahtaya bir yazı yazarken 20 saniyede yazarsınız.
Okurken 10 saniyede okursunuz.
Silerken 2 saniyenizi almaz.

Çünkü hepsinin uğraşı ve yöntemi farklıdır.
  • ananiyimioguz  (10.05.21 14:05:39 ~ 14:12:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.