[]

Bu köpüş beni dinlemiyor nasıl eğiteceğim?

Dün bir yavru köpek sahiplendik. Evde büyükçe bir alan oluşturdum, yatağını falan ayarladım. Aşırı cana yakın, hoplayıp zıplıyor. Çiş bezine hemen alıştı, hiç ağlamadı falan.

Fakat bugün bir ödül maması aldım temel komutları öğretmek için.

Normalde gel demeden beni görünce alanın kenarına geliyor iki ayak üstünde duruyor falan. Ne hikmetse ben eğitme olayına giriştikten sonra inadına gelmedi. Beli aralıklarla denedim gün içinde ama ı ıh.

Yatağında yatıyor, karşısında gel, gel kızım, gel tofi, tofi, al, al kızım, alkışlar, ıslıklar, çığlıklar, yardım çığlıkları, allahın cezası ne yaptıysam gelmedi :D Aptal aptal yatağında kuyruk sallıyor, heyecanlanıyor, havlıyor, oturuyor, kalkıyor ama yatağından inip de bana doğru yönelmedi ki aferin kızıma diyip seveyim, mamasını vereyim.

Ne şaklabanlıklar yaptım, sonlara doğru iyice eğdi kafasını, ne yapıyo bu tipini sevdiğim gibi bakmaya başladı ben de pes ettim. Kaldım elimde ödül mamasıyla.

Acaba dışarıya çıkartıp orada mı alıştırmaya çalışsam? Tecrübeli olanlar var mı? Aşıları da tam bitmedi çıkarmak istemiyorum. Her gün aynı şeyi denesem bir gün elbet gelir mi yoksa yöntemimde mi yanlışlık var?

3 aylık, şivava.

 
Tecrübeli değilim, hiç köpek bakmadım. Ama şahit olduğum bir eğitimde, yapılması istenen harekete en yakın hareket ödüllendiriliyordu. Bu şekilde yavaş yavaş istenilen harekete ulaşıyorlardı.

Örneğin, köpeğinizin yerde dönmesini istiyorsunuz. İlk önce komutu verdiğinizde ne yapması gerektiğini anlamayacak ama bir şekilde kendisini yere attığında ödüllendirirseniz devamı da aynı şekilde adım adım geliyor.
  • ruhen hastayim ben  (08.05.21 00:35:16 ~ 00:37:05) 
o kadar doğal bir süreç ki.
size şöyle anlatayım, sürekli ama sürekli gel diyeceksiniz. her geldiğinde ödül. cebinizde ödülle dolaşın. ödül ya da ceza anında olmayınca köpekler anlamıyor. yani 1 saat önce yere işemiş diye 1 saat sonra kızarsanız anlamayacaktır.

dışarıda başlamayın henüz. ev içerisinde uzun koridor varsa orada deneyebilirsiniz.
3 ay çok küçük bir köpek için, böyle böyle öğrenecek. asla pes etmeyin. gel, otur, pati ve yat çalışın. elinizde mama ile gösterin ne yapması gerektiğini. mesela ayakta bir köpeğe otur diyip mamasını ensesine doğru gösterince bakmak için oturuyorlar zaten sonra kocaman bir aferin ve ödül. yat için de mamayı burnuna koklatıp yere doğru uzatın, hop yatacaktır.
  • wild honey suckle  (08.05.21 10:09:31) 
Youtube’da kopek koleji diye bir kanal var. Orda yavru kopek egitimi ile ilgili egitici videolar var. Kopegim yavruyken cogu seyi hatali yaptigimi farkettim. Sonradan duzeltmek de zor oluyor. Mesela odul vermekle rusvet vermek arasinda fark var ve kopek bu farki cok rahat anliyor. Ayrica civavalar inatci, biraz basina buyruk kopeklerdir.


  • congratulationsyouwon  (11.05.21 08:23:08) 
öncelikle tebrikler :)

En önemli nokta sabır, 3 aylık yavru daha çok ufak, sizi tanıyacak etrafı tanıyacak sonrasında yavaş yavaş adapte olacak. Clicker almanızı tavsiye ederim, biz öyle bayaa bir yol kat ettik zamanında. Asla ama asla korkutup kızmayın ben o hatayı yaptım ve halen aramızdaki güven tam oturmadı evde hep eşimin peşinde ama bana mesafeli. Köpek kral ailesi, köpek koleji buradaki içerikler yardımcı oluyor gerçekten, en başında dediğim gibi sabretmeniz lazım.
  • mirty  (11.05.21 09:30:24) 
Hocam 6 aya kadar beyinleri zaten tam gelişmiyor köpeklerin. Yani yine eğitebilirsiniz, gel git otur falan ama çok fazla bir şey beklemeyin. Tuvaletini falan öğrenmesi sürer biraz daha.

Onun haricinde ödül mamasını burnuna tutup koklatın, hatta ilk mamayı dümdüz verin, sonrasında elinizde mamayı görünce kovalamaya başlar zaten. İlk gün diyorsunuz, ödül mamasının ne olduğunu anlamamıştır muhtemelen.

Dışarı çıkarma konusunda da çok ertelemeyin. Cinse göre değişiyor ama 3 ay civarı korku duygusu gelişmeye başlıyor. O yüzden çıkarabildiğiniz kadar çıkarın, yeni insanlarla karşılaşsın, tanışsın. Eğer yapmazsanız ileride her yeni insan gördüğünde havlamaya başlar. Şivavalar zaten agresif köpekler, erkenden sosyalleştirmek faydalı. Diğer köpeklerle sosyalleştirmeye aşıları bitince başlarsınız, ama şimdi yeni insanlar görebilir.
  • plutongezegendegilmi  (11.05.21 11:12:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.