[]

tüp bu kadar tehlike bir şey mi?

eşimin balık kokusundan aşırı derecede rahatsız olmasından ötürü geçtiğimiz aylarda balkonda balık pişirmek üzere bir piknik tüpü almaya karar vermiştim. o ara önüme devamlı "aracın bagajındaki tüp patladı", "mutfakta tüp patladı, 2 yaralı" gibi haberler çıkmaya başlayınca vazgeçmiştim.

bu ara yine tüp fikri aklıma düşmeye başladı. birkaç web sitesine baktım, bazı noktalara dikkat edildiğinde gayet risksiz bir şey aslında. yine de duyuru sakinlerinden de bir görüş alayım dedim, hem abartıyor muyum diye hem de nelere dikkat etmek gerektiği konusunda.

teşekkürler.

 
Tehlikesi vardir tabi ki ama bizim mesela uzun yillar mutfaktaki ocagimiz tupluydu cok sukur bir sorun yasamadik.


  • vudin  (07.05.21 17:20:28) 
normal mutfak tüpü değil mi? Bizim evin ısıtması jeotermal ama mutfağa sıcak su gelmediği için mutfak tüpü alıyoruz. Hatta şu ana kadar yaşadığımız tüm evlerde böyleydi, hiç suyu doğal gazla ısınan bi dairede yaşamadım, hep mutfak tüpü aldık. Bi sıkıntısını görmedik yani hatta bi tane de piknik tüpü gibi yedek var, onunla da balık pişiriyor babam bahçede yazın. Bu kadar korkulan bi şey olduğunu bilmiyodum düz tüpün.


  • nundu  (07.05.21 17:22:16) 
biz sağa sola tüplü mangal taşıdık bi sene boyunca öyle bir korkumuz olmamıştı hiç.


  • olutaklidi  (07.05.21 17:23:13) 
istanbul için konuşursak, doğalgaz dediğimiz şey son 15-20 yıldır var.
35 yaşındayım, benim çocukluğumda ve ergenliğimde mutfaklarda tüp kullanılıyordu zaten.
öyle diken üstünde falan da yaşamıyordu kimse.
hatta benim şimdiki evde de mutfakta tüp var.

tüplü şofben olsa, o daha tehlikeli bir şey ve genelde "tüplü şofben patladı" haberleri olurdu.
o yüzden maddi gücü yetenler elektriklileri tercih ederdi o zamanlarda da.

ama piknik tüpü için bunu düşünmek biraz abartılı.
  • blatta hiberna  (07.05.21 17:23:32 ~ 17:24:25) 
Abartmışsınız doğalgazın tarihi ne allasen hayatımız tüple geçti. Neden patladığını öğrenmek lazım.


  • respect  (07.05.21 18:42:36) 
normal saglikli bi tup guneste durmakla falan patlamaz.

hatta tupun kendisinin patlamasi cok dusuk bir olasilik. bildiginiz kor atese atilip uzun sure beklemeniz lazim tupun patlamasi icin.

patlayan sey sikisan gazdir. tupun icindeki gaz ve oksijen uygun sartlarda karistigi zaman patlamaya musait ortam olusur. tupun icinde oksijen yok.

bakimi yapilmis gaz kacirmayan tupu hava alan bir yere biraktiginiz zaman patlama riskini buyuk oranda dusurmus olursunuz. yine de iciniz rahat etmiyorsa tupun surekli bulunacagi yere gaz dedektoru taktirirsiniz. havadaki gaz ve oksijen karisimi patlamaya musait sartlara yaklastiginda alarm calar.
  • icim urperiyor  (07.05.21 18:58:25) 
bizim boyle cok komik bi hikayemiz var yalanuz yemekteyiz yemek masasindan cevap yaziyorum yemegi beklerken anlatamayacagim.

kisa bilgi verem. patlayan tup degil gaz. gazi kacak vermiyorsa ya da bir yerine gaz yigilmadiysa ve onu ateslemediyseniz kolay kolay bir sey olmaz eyyorlamam bu kadar.
  • turbo sadık  (07.05.21 20:08:52) 
doğalgaz gelmeden önce biz de tüp kullanırdık hatta tüpçü bir yan sokaktaydı ve içeri girdiğimde uyarı kağıtları, broşürler vardı. Genel olarak kontrol edilmesi gereken şunlar,

www.aygaz.com.tr

bir de dandik marka kullanılmamalı. Yanılmıyorsam ya aygaz ya da o zaman patlayan tüp haberlerinden sonra araştırmacı gazeteceilerin tv programlarında kendi markalarını satmak için markaları traşlayanlar ekranlara gelmişti. Haliyle tüp de inceliyordu.
  • evimin paspasi  (07.05.21 20:16:46) 
Bugünlerde bir komşum balkonda balık pişirmeye başladı. Balkonum ve hatta salonuma leş gibi balık kokusu doluyor. Hangi komşu olduğunu tespit ettiğimde adamın gırtlağına çökeceğim.
Yapmayın apartmanda oturuyorsanız.
Ayıptır.
  • Mirket  (07.05.21 20:26:07) 
o sıcaktan patlayan tüpler hep piknik tüptür. piknik tüpte sıcaklık sonucu oluşan genleşmeyi, içerideki gazı dışarı salarak dengeleyen emniyet valfi bulunmaz. yani bu valflerin bulunduğu daha büyük tüpleri tercih ederseniz bilinçli olarak ısıtsanız bile patlatamazsınız. küçük tüpü de direkt sıcaklıktan uzak tutmak yeterli.


  • sinek kral  (08.05.21 07:05:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.