[]

kedi bakımı konusunda bir takım sorular

merhabalar.
şimdiye kadar bi hayvanın sorumluluğunu evime hiç taşımadım. çantamda her zaman mama taşırım, iş yerinin bahçesindeki kedileri her zaman beslerim (bu sorumluluk hemen hemen maddi manevi tamamen üzerimde), hatta bir ara bir kediyi iş yerindeki odamda besledim, inanılmaz güzel bir ilişkimiz vardı ama evde bunu yapmak hep gözümü korkuttu. biraz da temizlik takıntımın etkisi vardı.

yakın zamanda arkadaşımın evine bir kedi ve yavruladı. şimdi canavar gibi 3 yavru var. hala emiyorlar, henüz 3 haftalıklar, anneleri gelip gidiyor ve anne çok yabani. o yokken arkadaşım ilgileniyor yavrularla, göz damlası falan gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. şimdi de alışsınlar diye kum da koydu, yavrular keşfetti, oraya çıkıp tuvaletlerini yapıyorlar galiba ama arada altlarına serdiği çarşaflarda da dışkı izleri oluyor. dediğim gibi anne faktöründen dolayı tam gözetleyemiyor arkadaşım. kumda oluyor pislikler bi yandan (annenin yalamasına belki ihtiyaçları yoktur belki).

ben başlarda 1 tanesini sahiplenmeye karar verdim. sonra; "ya gündüzleri işte oluyorum, hayvana yazık eve tıkıcam, bi tane daha olursa birbirleriyle oynarlar" dedim 2 sini sahiplenmeye karar verdim. bugün de arkadaşım görüntülü arayıp izletti yavrukları, birbirlerinden ayırmaya kıyamıyorum, bir tanesini de ayrı tutmaya içim elvermedi ve 3 ünü sahiplenmek istiyorum.

maddi olarak çok zor olacak biliyorum ama kendimden kısarak bunu yapıcam, tuzu kuru biri değilim maalesef, maddi kısmı zorlayıcı ama dursun kenarda bu. ha bu konudaki tecrübeleri de dinlemek çok isterim.
tecrübelerini bana aktaracak insanları dinlemek istiyorum, karşılıklı diyalog esnasında sorularımı sorucam^^

 
Bir hayvanla ev arkadaşı olmak demek, kafana göre seyyahate gidememek demektir. Bu hayvan eğer kedi ise, onu gittiği her yere fırt fırt görürememek demektir çünkü kediler barındıkları yerin değişmesiyle çok ağır depresyona girerler. Bunu sık sık yapmak ona açıkça zulmetmek olur.

Fakat şehir dışına gidersen ve evde 2-3 kedi varsa, onları evde boca taze mama su ve temiz kum bırakmak şartıyla 5 güne kadar (1 hafta diyemler var ama bana çok fazla geliyor, bence en fazla en fazla 5 gün) yalnız bırakıp gidebilir gelebilirsin.

Kedilerini evin bahçesine salacaksan kısırlaştırtma, kısılaştırtacaksan kesinlikle bahçeye sokağa vs salma. Kısırlaştırtmak içine sinmiyorsa bence kedi köpeği evde besleme, bunca yıldır kedi beslerim, hâlâ onları kısırlaştırtmak benim içimde çok büyük bir vicdan azabıdır, yaradır. Keşke doğalarını bozmadan bizim yaşayışımızı da bozmamalarını sağlayabileceğimiz bir çözüm olsaydı, son derece sağlıklı, firesiz sağlıklı bir çözüm.

3 kedi fazla gelebilir. Alerjin var mı yok mu bi bak, bazen evdeki tüy popülasyonundan aşırı bunalabilirsin, dyson v8 cinsi bişey alıp hiç değilse 2 günde bir süpürmek anca rahatlatıyor evin havasını.

Mama konusunda marka mamalara çok güvenme, sadece marka satıyorlar. Reflex kullanıyoruz biz mamada, fiyat politikasını canavarca yapmasaydı bonacibo ile devam ederdik ama kıl oldum şahsen. Spectrum diye başka bir mama var bunlar uygun ve marka mamalar kadar sağlıklı mamalar. Biz haftada 2 kez 800 gramlık bir konserve yaş mamayı 3'e bölüp veriyoruz. Arada yumurta çırpıyoruz, arada yediğimiz zaman tavuk etinden veriyoruz, kahvaltıda taze ekmek yemeyi sevenler var ondan veriyoruz 4-5 lokma. Böyle böyle gider.

Bebeklikleri süresince iri taneli bentonit ve kokusuz aromasız sapsade kum al. 9-10 aylıktan sonra ince taneli sade bentonit kuma geçersin. Koku aroma vs kesinlikle zararlı.

Kedi yıkanmaz, kedinin tüyleri kestirilmez, tırnakları bile kestirilmez aşırı zarar vermiyorsa. Onun için de evin 2-3 yerine kedi tırmalama şeysi koy. Youtube'da kedi tırmalama şeysi nasıl yapılır videoları var, kedi nanesi de koyuyorlar müthiş oluyor. Evi tırmalamamayı da kendin öğreticen çocuk gibi.

Onlarla ilgilenecek halin varsa yap. Çok seyahate gidiyom evde duramam diyorsan yapma. Olm bu kadar kediye param yetmez diyorsan yapma.
  • 1bir1bir1  (06.05.21 20:43:53) 
tek tek cevap vereyim.
taşımamam gerektiğini biliyorum. çok sık ya da uzun süreli seyahatlerim olmuyor, maksimum 1 hafta belki. ama ilgilenebilecek arkadaşlarım var yakınımda. gitmeden önlemlerimi alıp onlara emanet edebilirim.
evim bahçeli değil maalesef. ben de doğalarını bozmaktan haz etmiyorum ama kısırlaştırmak bir arada yaşayabilmek için şart görünüyor maalesef :S
aşırı alerjik bir bünyem yok ama ileride, maddi olarak toparlandığım zaman bir hava filtresi almak aklımın bir kenarında var. dyson v11 kullanıyorum, zaten biraz obsesif olduğum için her gün ev süpürüyorum, kediler olunca bu biraz daha artacak muhtemelen.

evim 3+1, yalnız yaşıyoırum. 1 odayı onlara tahsis edebilme lüksüm var, bu da pozitif bir durum.

mama konusundaki tavsiyeler önemli, ben sürekli alıyorum mama ama bunun sonuçlarını gözlemleyemiyorum, iş yerinin bahçesinde çok kedimiz var. reflex de satın almışlığım var. bu tavsiyeler benim için çok kıymetli o sebeple.

evde hiç kedi beslemediğim için kum konusu da benim için bir bilinmezlik içeriyor. koku, temizlik takıntım var, o sebeple kum çok önemli, buradaki tavsiyeler de altın değerinde ^^

kediyi de yıkamak fikrim yok, yıkanmaması gerektiğini biliyorum. tırnak konusu işte beni ürkütüyor. bazen kedilerin karakterleri çok hırçın olabiliyor, o konu ürkütüyor beni; ısırma, tırmalama gibi. eşyalarıma zarar versin istemem ama aman benim biricik koltuklarım gibi bir takıntım da yok. kaşıma tahtasına alışırlarsa ne ala. kesmeyi düşünüyordum tırnaklarını ama soru işareti vardı, şimdi bana ya da eve gelenlere zarar verme durumuna göre şekillenirim belki. gerçi şu sıra kesilmesi gerekiyor sanırım, birbirlerini yaralıyorlar sürekli :S

dediğim gibi gündüz evde olmamamdan mütevellit tek sahiplenmek istemedim. zaten eve geldiklerinde 1 hafta yıllık izin alıp birbirimize alışmak istiyorum.

kediler hakkında çok bilgili değilim. mesela kısırlaştırıldıklarında da kızgınlık dönemleri oluyor mu? dişleri ne zaman dökülür, çok sorun yaşar mıyız, ben bu duruma ne kadar dahil olmalıyım? ve sokak görmemeleri bir avantaj mı karakterleri konusunda? ısırma içgüdüleri olur mu yine de?
  • Gamsızız  (06.05.21 21:27:33) 
çoklu kedi tecrübem yok ama bir yakınım kesinlikle evde 2 kedi olmalı diyor ve hep öyle baktı. mama, kum falan bunlar basit şeyler halledilir. önemli olan bu sorumluluğa girebilmek ve ev şartlarının buna uygun olması. bence siz fiziki ve mental olarak hazırsınız. daha ufaklar biraz daha anneyi emsinler alırsınız yanınıza. benim tavsiyem gerçekten hayvansever paragöz olmayan bir veteriner bulmak önemli. gerisi gelir bence. mutluluklar. (tahminim: 1 oda belki sizin olur gerisi onların :)))


  • surprise  (06.05.21 22:03:02) 
Kendimi bildim bileli kedilerim var. Madde madde özet geçicem:)

1- kaç yaşında olurlarsa olsunlar tuvaletlerini kuma yaparlar. Orda kuşkunuz olmasın. İki kedi olunda kumu sık sık temizlemek gerekir yoksa kokabiliyor.
2- ısırma işgüdüsü olup olmayacağını bilemezsiniz. Her kedinin karakteri farklı oluyor. Benim bir kedim bebekliğinden beri çok sakin, bir kenarda uyur mesela. Abisi var 9 yaşında düz duvara tırmanıyor baya vahşi gelene gidene saldırır. Huyları böyle:)
3- tırnakları kesebilirsiniz ama nasıl yapacağını vetden öğrenin.
4- aşı mutlaka yaptırmalısınız. Hiç dışarı çıkmıyor olabilirler ama siz dışarıdan mikrop getirebilirsiniz. 7 yaşında kedim balkondan gelen böcekten kan paraziti kapıp öldü mesela..
5- iyi bir mama seçmelisiniz. Ucuz mamalar tıpkı fast food gibi besin değeri düşük ancak bol tuzlu, tadı güzel mamalar oluyor.
6- kısırlaştırmalısınız çünkü dişi kediler kısırlaşmazsa meme kanseri riski oluyor. Erkek kedi kısırlaşmazsa da evde kokudan duramazsınız.
7- tüy konusunda takıntılı mısınız? Her kıyafetinizin kedi tüyü kaplı olmasına alışacaksınız:) koltuğa oturmadan önce rulolayacaksınız örneğin:) amaaaa dyson varsa hiç problem yok biz dyson almadan önce bok içinde yaşıyormuşuz heralde. Dyson aldık tüy problemi ortadan kalktı..
8- sofraya, mutfağa çıkması konusunda ne düşünüyorsunuz? Benim bir kedim sofrada çilek görse onu bile çıkıp yer ama diğer kedim sofrada pirzola olsa dönüp bakmaz mesela bu da bir huy:)
9- kedili olmanın en iyi yanına gelelim; bedava sevgi:) hele ki yalnız yaşarken yoldaş oluyorlar. Kedim olmasa ne yapardım bilmiyorum. En kötü zamanımda gelip kucağıma guruldaması her şeyi unutturuyor. Kedisiz bi eve gidince o ev bomboş gibihissediyorum.
10- nerede yaşıyorsunuz? Size gerçekten hayvansever ve paragöz olmayan vet tavsiye edebilirim.

Aklınıza gelen bir soru olursa buralardayım.
  • suicides underground  (06.05.21 22:22:58) 
Temizlik takıntısı olan ve şu an bile her gün ev süpüren biri için bir anda üç kedi ile birden yaşamak yıkım olabilir. bana pek mantıklı gelmedi.


  • elorelia  (06.05.21 22:28:03) 
4 kedi sahibiyim, 4. olan 4-5 ay önce katıldı aramıza. büyük üçlü 5 senedir beraberler.
evde 1 kedi olması ile 2 kedi olması arasında fark var ama 2den sonrasında emin olun bi fark yok o yüzden 3 kardeşi bir arada tutma kararınız çok güzel :)
maddi açıdan aşılarını iyi bi takvim düzenleyip sıraya koyarsanız veteriner masrafı bi anda çok fazla yüklenmez. şahsen mamalarını 10 kiloluk çuval alıyorum 2 aya yakım gidiyor. bir ay gereksiz harcamalarıma dikkat edip mamayı hallediyorum 2. ay kendime harcıyorum :D
kedilerimden birinin kardeşi sahiplendiğim evde camdan düşerek öldüğü için kedileri asla cama, balkona yaklaştırmıyorum o yüzden yaz ayları biraz ıstıraplı geçiyor benim için. odaya almasam yarım saat içinde kapıda ağlaşmaya başlıyorlar.
temizlik için robot süpürge gerçekten hayat kurtarıcı oldu benim için. her odada haznesi doluyor nerdeyse.
yukarıda da dendiği gibi tatile gitmek vs. çok sıkıntılı bi durum. 1 haftalık bi yere gitmek için anahtar bırakabileceğiniz biri olmalı mutlaka. şansıma kedisi olan komşum,yakında oturan arkadaşlarım var ama aklınız hep evde kalıyor :D
kedi için ısırır-ısırmaz şunu yapar bunu yapmaz demek çok zor. karakterleri çok ilginç. kedilerimden biri temas bağımlısıyken bi diğeri temastan kaçıyor mesela. veya biri tam bi attention whore'ken diğeri nazlı prenses :D ısırma işi için veteriner elinle oynatma elini oyuncak olarak görmesin diyordu aklınızda bulunsun.
çeşit çeşit kum var kedilerinizin hangisini sevdiğini deneme yanılma ile bulacaksınız ama genellikle bentonit kumlar tercih edilir. kokulu seçenekleri var, lindocat sabun kokulu kullanıyorum gayet memnunuz. kumu günlük temizlemeniz gerekiyor böylece koku sorunu falan da olmuyor.
kedileri kısırlaştırmanız gerek özellikle dişi-erkek karışıklarsa siz farkında olmadan çiftleşebilirler bi anda kendinizi torun sahibi olarak bulabilirsiniz. :D o yuzden kızgınlığa girmeden takip etmeniz gerekli.
koltukları, yatakları tırmalamamayı öğretmeniz gerekli kesinlikle. yukarıda da denmiş tırmalama tahtaları var.ben alıştırmadığım için koltuğumu tırmalama tahtası olarak kullanıyorlar sağ olsunlar, sonradan aldığım tahtaya kimse patisini sürmedi :')
başka bi şey olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
musmutlu güzel, sağlıklı, bereketli günleriniz olsun kedilerinizle. :D
  • mtfbwy  (06.05.21 23:35:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.