[]

Rehberden kimseyi silmeyen insanlar

Ara ara twitter'da falan işte rehberinizdeki en tuhaf isimli kayıt ne diye sorular oluyor, orada millet paylaşıyor mesela bilmem ne olmuş bi anlık olay adamı kaydetmiş yıllar önce ve silmemiş duruyor. Ya da işte kendi arkadaşlarımdan biliyorum birini kaydediyorlar ve asla silmiyorlar rehberden.

Ben gerçek hayatta çok düzenli biriyim diyemem ama sanal ortamda aşırı tertipliyim. Bilgisayar masaüstümdeki simgeler bir sütunu asla geçmez, her şey isimli klasördedir. Telefonumda özel launcherlar sayesinde her şey yerli yerindedir vs.

Rehberimde de asla gereksiz bi kişiyi tutmuyorum. Diyelim birine işim düştü ekledim, işim bittiği anda siliyorum düzenli konuşmayacaksam. Örneğin intörnken yeni staja geçtiğimde asistanları ekliyordum, staj bittiği anda whatsapp gruplarından çıkıp rehberden siliyodum. Diğer arkadaşlarım ise garipsiyodu yani niye siliyosun dursun diye. Bu yüzden mesela telefon rehberimde 60'tan fazla kişi olmaz genelde.

Bunun galeri versiyonunu da yaşıyorum bu arada. Ayda bir whatsappten gelen, kendi çektiğim vs fotoları ayıklayıp gereksizleri (%90'ını falan) siliyorum. Gezi ya da özel gün fotolarını klasörleyip aynı pozun tekrarı varsa her pozdan bir tane seçip diğerlerini siliyorum.

Çok mu abartıyorum ya bu işi? Gerçek hayatta dağınık sayılırım ama sanal ortamda bir gram fazlalığa tahammül edemiyorum. Neyse soruma gelirsek sizde durum ne? Biraz maksat muhabbet amacıyla sordum, uzattım farkındayım da yani işte siz siliyo musunuz ya da saklıyosanız niye saklıyosunuz?

 
Çok abartıyorsun.

Rehberde duran kayıtların orda olup olmamalarının benim hayatıma olan etkisi sıfır. Rehbere girip kaydırarak isim aramam. Spotlight aramasına isim yazar istediğim kaydı oradan bulurum. Bu nedenle rehbere kaydettiğim hiçbir kaydı silmem. whatsapp konuşmalarına dokunmam. sms kutusunu ellemem. düzenli olmasına özen gösterdiğim kişisel e-posta adreslerimin gelen kutuları sadece. ihtiyacım olacak e-postaları özel klasöre gönderir, diğerlerini silerim. 2-3 haftada bir de önemsiz kutusunu ve çöp kutusunu boşaltırım.

benim takık olduğum konu genelde disk kullanımıyla ilgili. telefonun depolama alanı 64 gb. 30 gb boşluk olsa bile yer kaplayan uygulamaların önbelleklerini temizler, gereksiz fotoğrafları silerim. bu sayede 'depolama alanı doldu' uyarısını görmeden çok önce zaten önlem almış oluyorum.
  • himmet dayi  (05.05.21 23:15:08) 
dayı+1


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (05.05.21 23:24:09) 
Benim de cok nadirdir rehberdeki kisileri sildigim. Cunku suprizleri sevmem. Bilmedigim bir numaradan gelen cagriya karsi savunmasiz yakalanmak istemem. Hayirdir bu niye ariyor acaba simdi seklindeki 5 saniyelik bir zaman bile bazen faydali olabiliyor, ona gore guardini aliyorsun ne konusacagini, sohbetin nereye gidecegini kontrolu elinde tutabiliyorsun, kendini hazirlayabiliyorsun. Taniyamadim, cikartamadim diye bocalamiyorsun. Atiyorum eski isyerinden bir yonetici aramis, hayirdir is teklifi mi gelecek yoksa diye kafanda bir takim cikarim yapabiliyorsun. Resimler falan da omur torpusu kim ugrasacak onlari duzeltmekle, silmeyle, dursun ne olacak hafiza dolarsa aktarirsin pcye. Hepsi hatiradir, 5 yil once italya gezisinde yaptigim market alisverisi, restoran fisi fotosu, otobuste, vapurda cektigim yol gecmise goturur insani, baska turlu unutursun iste pandemi hepimiz bir zamanlar seyahat edebildigimiz, gezdigimiz gercegini bile unuttuk


  • neverletyougodown  (05.05.21 23:26:22 ~ 23:39:38) 
Abartili geldi ama haklisin bence ben de surekli o temizlik ihtiyacini hissediyorum fotograf, rehber, arama kaydi, biriken mesajlar


  • ala09  (05.05.21 23:29:29) 
Benim de tam tersi. Gercek hayatta ne kadar takinti derecesinde duzenliysem, telefonumda bir o kadar daginigim. Rehberimde 3310'umdan kalan isimler vardir eminim, baksam cikar simdi. :d


  • invictae  (05.05.21 23:49:25) 
Rehberimde 400 küsür kişi varmış, fakat telefonumda kişilerimi açtığımda gördüğüm kişi sayısı 80, teknoloji günümüzde çok güzel yönetim imkanı sunuyor bunları. Şu grubu gizle, şunu göster gibi. Yani olurda kişilerde gezinirsem de güncel hayatımdaki insanlar listesi karşımda.

Böylece 10 sene sonra dahi birisi arasa adıyla açabiliyorum veya ben onu arayabiliyorum.
  • atom karincanin torunu  (05.05.21 23:49:36) 
Asla dokunmam. "Cnm yhaa rehberim silinmiş"teki rehber gerçekten silinmistir yani numara bende yoksa


  • abuzer  (06.05.21 00:02:31) 
Benim telefon ve bilgisayardaki dağınıklığım seni krize sokar muhtemelen. Yıllarca numara silmem, klasörlerim dosyalarım aşırı düzensizdir. Masaüstüm faciadır. Galeri temizlemek işkence gelir. Abartıyorsun demeyelim de Kendine göre normalin budur.


  • dfn4  (06.05.21 00:32:31) 
Şimdi bu duyuruyu görünce baktım da rehberimde “bilgisayar”, “ikea”, “boyner” falan diye kayıtlı insanlar varmış :D Galerim zaten tam bir çöplük ama nadiren de olsa en gereksiz fotoları siliyorum aklıma gelirse.

Benimki çok gereksiz bir kalabalık ama sizinki de biraz abartı bence. Yani ben şimdi bakmasam rehberimde bu kişilerin olduğundan haberim yoktu ve bana bir zahmeti de yoktu. Üşenmezsem belki bir kere oturur böyle en saçmalarını silerim ama sizin gibi asla uğraşamam. Aynı anda çekilmiş 10 fotoğrafın en iyisini bulmak için bakıp diğerlerini silmek falan da benim gibi üşengeç bir insan için çok uğraştırıcı. Zaten karar da veremem ben kesin o anda ve sonuç olarak hiçbirini silemem.
  • ms brownstone  (06.05.21 00:39:13) 
Sevgilimde aşırı fazla kişi kayıtlı, kimseyi silmez, ben bir daha görüşmeyeceğim insanların numaralarını tutmam cebimde.


  • Hallegadola  (06.05.21 00:59:23) 
@aloha snackbar

Hahaha evet eskiden müziklerde de bunları yapıyodum da Spotify çıktığından beri pek müzik indirmedim. Yoksa baya detaylarını doldurarak arşivliyorum şarkı, film, dizi vs her şeyi.

Hard diskimde diziler klasöründe dizinin ismiyle bir klasör var. Onun içinde her sezon ayrı klasör, her sezon klasörünün içinde bölümler ayrı klasör ve içinde bölüm ve ingilizce altyazı şeklinde dosya var. Bunları hep düzenleyip kaydediyorum :)
  • nundu  (06.05.21 01:06:29) 
@gabe h coud

instagramda post kaydetmenin mantığını hiç anlamadığım için sadece tus çalıştığım dönemde sınav sabahı bakarım diye birkaç spot bilgi kaydetmiştim. Sınav biter bitmez kaldırdım onları da :) başka bi şey kayıtlı değil. Kaydedersem de işim bitince girip temizliyorum evet :D aynı şekilde twitterda bazen o an izleyemeyeceğim videoları bookmarklıyorum, izledikten sonra kaldırıyorum :d
  • nundu  (06.05.21 01:26:07) 
Valla ben de hiç silmiyorum, ne foto ne rehber ne mesaj iPhone kullanmaya 2010'da başladım 2010'daki mesajlar bile öyle çöplük gibi duruyor.


  • roket adam  (06.05.21 09:59:08) 
neverletyougodown +1 silmem. arayan kişiyi gördüğümde ona göre gardımı alırım.


  • komando kani var bende  (06.05.21 11:15:36) 
Bence bir şey ile işi bitince silen kişiler bana göre iki adım öteyi göremeyen veya dünyanın küçük olduğundan habersiz insanlar.

Kime nerede ve nasıl ihtiyacın olur bilemiyorsun. Kargocu, kaportacı, avukat, müşteri vs. Herkesin hayatımıza bir dokunuşu oluyor ve belki ihtiyacımız olacak veya belki onların bir ihtiyacı olacak ve ben telefonu açmak istemiyorumdur. Haliyle kayıtlı olmaları boş muhabbetten kaçınmamızı sağlayacak. Stajdaki insanları silmek yanlış. Yolların kesişmesi olası. İş sonuçta.

Ben silmiyorum. Resimler de öyle. Baktığımda bu numara veya resimler bana zaman hatırlatıcı gibi geliyor ayrıca. Ooo nakliyeci; ne zor zamanlardı. Anılar akla geliyor.
  • Amory Lorch  (06.05.21 11:23:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.