[]

arsa/arazi miras işlerinden anlayan hukukçular

100 yıl önce vefat etmiş büyük büyük dededen kalan ve 125 kişinin mirasçısı olduğu bir arsa var. veraset ilamı çıkarılması için payların belirlendiği bilirkişi raporunda şöyle bir ifade var:

"Miras bırakan, ... ili, ... ilçesi, ... mahallesi, cilt no:..., hane no:..., bsn:...’de kayıtlı ... ve ...’den olma 01.07.1845 doğumlu ... T.C. kimlik no.lu ...’in 29.07.1921 tarihinde öldüğünden mirası;

A. Feraiz ve Medeni Kanun hükümleri gereğince Emlakte 7.741.440 pay,
B. 21 Şubat 1328 tarihli Son Tevsii İntikal Kanunu ve Medeni Kanun gereğince Arazide 1.935.360 pay itibar olunarak..."

"emlakte" dediği nedir, "arazide" dediği nedir?

yani bu 125 kişi içinde bilirkişi raporuna göre emlakte 15.120 payı, arazide 30.240 payı olan bir kişiye arsanın ne kadarı düşüyor?

emlakte'ye göre 15.120/7.741.440 = % 0,2 yapıyor
arazide'ye göre 30.240/1.935.360 = % 1.5 yapıyor

velhasıl nedir bu emlakte, arazide mevzusu? hangisine göre düşecek?

 
Bu fark o dönemin miras taksiminde kullandığı ayrımla alakalı. Basitçe anlatmak gerekirse mirasın bir kısmına İntikal kanunu, bir kısmına feraiz hükümleri uygulanıyor. Bilirkişi raporunda da öyle demiş zaten. Bu fark da malın elde ediliş biçimine göre değişiyor. Mesela o dönem devlet tarafından sağlanan araziye intikal kanunu uygulanıyor. Feraiz ve intikal hükümleri arasında paylaşım farklılıkları var. Atıyorum birinde toruna pay verilmiyor diğerinde veriliyor. Birinde eşe pay verilmiyor diğerinde veriliyor ya da oranları değişiyor gibi. O yüzden rakamlar değişiyor.


  • aquarium  (05.05.21 22:19:46) 
teşekkürler.

peki sonuç olarak bu arsadan emlakte 15.120, arazide 30.240 payı olan kişiye ne düşüyor? yani bu arsa atıyorum 1 milyon liraya satılırsa adama kaç para gelir?
  • kibritsuyu  (06.05.21 10:28:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.