[]

Eski bir borç mevzusu

Şimdi şöyle ki, yıllar evvel bizim bir dergi çıkarma projesi vardı. Sponsor filan yoktu tabii. O nedenle imece usulü yaptık, kendi aramızda toplandık, herkes ilk sayı için bir miktar para verdi. Yani yazarlar aynı zamanda belirli bir miktar para ödedi ilk sayıyı çıkarmak için. Matbaa işleriyle uğraşan iki salak vardı. Bunlar matbaaya yanlış bilgi mi vermişler, tam hatırlamıyorum, bir şeyler oldu, bize dediler ki dergi yanlış basılmış, hepsi çöpe gitti (paranın üstüne yatmış da olabilirler, ama olan oldu artık). Ben de tabii sevdiğim birkaç kişiden para almıştım, adamların yazıları da yalan oldu, paraları da. Ben de açıkçası epey mahcup olmuştum, adamlara ulaşıp özür dileyemedim bile, ha bugün telafi ederim ha yarın derken ne paralarını ödedim, ne de süreçle ilgili bilgi verdim. Tabii hiç kimse parasını alamadı. Ama benim yönlendirdiğim bir iki kişiye karşı suçluluk duygum geçmedi hala. Adamlarla irtibatım da koptu. Hatta bana dargın olduklarını tahmin ediyorum, çünkü o olaylardan önce sık sık görüşürdük. Ben bunu telafi etmek istiyorum, ama nasıl? Yani şimdi gidip siz şu kadar para vermiştiniz, onun bugünkü karşılığı şu, alın paranızı diyemem. Bu vatandaşlara ulaşıp o gün yaşananlar için, kendilerine bilgi vermediğim için özür dileyeceğim, sonra ne yapmalı nasıl davranmalı? Yani paralarını mı ödesem, yoksa başka bir şekilde, ne bileyim bir hediyeyle filan mı gönüllerini alsam?




 
Anlattığın kadarıyla bu sürecin yönetiminde en büyük (hatta tek) hata sende. Kendimi karşı tarafın yerine koysam bu kadar zaman geçmiş bir konu üzerinden özür dileyen birini dikkate bile almazdım. Burada dikkat edilmesi gereken konu para ile ilgili değil elbette. O yüzden para ya da hediye meseleyi çözmez. Bunca zamandır herhangi bir iletişimin olmadığı için zaten umursamaz bir tavır halinde olduğunu düşünüp seni defterden silmişlerdir. Bu noktadan sonra geri dönmek öyle kolay olmaz.

Dediğim gibi ben olsam herhangi bir özrü kabul etmezdim muhtemelen. Hele hele maddi anlamda bir özür (hediye, para vs.) daha da kötü yapardı durumu.
  • himmet dayi  (05.05.21 11:57:07) 
bence de adamların sana tavır koymaları paradan değil onlara açıklama yapmaman, dolaylı olarak insan yerine koymamandan dolayıdır. para alınır iş batırılır, durum samimi ve şeffaf şekilde izah edilse anlayış gösterilir.

"paranın üzerine de yatmış olabilirler" demişsin. Muhtemelen senin hakkında öyle düşündüler.

Olayı para ödeyerek çözeceğine inanman olaya ilgisizliğini gösteriyor zaten. Olan oluş, kendi vicdanın için özür dilemen seni rahatlatabilir
  • efruz  (05.05.21 12:12:49) 
Parasını verdiğiniz şey yanlış da olsa niye çöpe gidiyor bu bir.gorecegim hepsini yanlış da olsa demen gerekirdi
Bu 2 matbaa salagini sıkıştırıp paraları diğer yazarlara ozurler ve izahatlar eşliğinde ulaştırabilirseniz aranizin düzelme ihtimali mevcut.

  • grinito  (05.05.21 12:21:56) 
arkadaşlarının gözünden bakınca dergi çıkaracağız diye paralarını alıp sonra hiçbir şey olmamış gibi yolunda devam eden bir dolandırıcısın. aradan uzunca süre geçtiği için de gönüllerini alman pek kolay değil.

şimdi tutup da hediye alsan bir şey yapsan, lan bu çakal yine neyin peşinde? yine mi bizi düdüklemeye çalışıyor? diye düşünürler.
  • reanarchy  (05.05.21 12:21:58) 
Olay şöyle oldu: ben başka bir şehirdeydim, matbaada güya bizimki dergileri almış, yanlış basıldığını görünce adamlara kızıp hepsini çöpe atmış, ben de üstüne gitmedim, herhalde bir şekilde telafi edilecek diye bekledik, ama olmadı. Ben de sorumsuz davrandım, onu kabul ediyorum. Ne bileyim, öyle oldu. Bizim elemanlar öğretmen olmuşlar, ulaşıp görüşmek istediğimi söyleyeceğim.

Dolandırıcı olduğumu düşünecek adamlar değil, tek sorun benim sorumsuzluğum.
  • osuran imam  (05.05.21 12:34:22) 
bence ulaş, görüş. herhangi bir para ya da hediye teklifinde bulunma. samimi olarak olanları izah et, mahcup olduğum için bugüne kadar açıklayamadım de. insan olan anlar durumu merak etme. belki de onlar da sen mahcup olmayasın, yanlış anlamayasın diye arayıp sormadılar ve diyecekler ki "olm manyak mısın lafı mı olur?"
bişey kaybetmezsiniz, özür dilemek erdemdir, sen vazifeni yap. maddi bir beklentileri varsa da en azından ima ederler görüştüğünde ve ona göre hareket edersin telafi için

  • cowboy  (05.05.21 13:01:51) 
Bence aldığınız parayı aynen ve üzerine de en azından aradaki maddi farkı karşılayacak bir hediye koyarak borcunuzu ödeyebilirsiniz. Durumu da anlatırsınız böyle böyle diye. Hiç yüzüm yok yapamam derseniz adrese gönderim yapabilirsiniz notla. Bence şu anki duruma göre daha doğru olur.


  • havadakarada  (05.05.21 13:21:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.