[]

Neden sokaklar bu kadar kirli

Piknik yerleri, sokaklar, denizler... aynı klasmanda olduğumuz ülkelerde sokağa izmarit dahi atılmazken, bizim ülkede en elit denilecek yerler dahi leş gibi. Rus arkadaşımın ülke hakkında ilk söylediği kötü şey sokakların pisliği, çöpler. İstanbulun varoş bir yerinde oturuyorum. Aşağıya bakıp cinsiyeti ne olursa olsun balkondan aşağıya çöp sallamak, birisi geçerken kafasından aşağıya halı silkmek, kovadaki suyu dışarı sallamak... bu medeniyetsizlik nereden geliyor? Çocuğundan yaşlısına elindeki çöpü fırlatmak eylemi nasıl kültür olmuş. Ruslar bu konuda neden daha medeni mesela? Slavlar diye de genelleyebiliriz.




 
Bence bilinçsizlik ve duyarsızlık bunun sebebi. Mesela piknikte yere attığı bira kutusunun doğada erimeyeceği konusunda bir bilgisi yok. Öyle bir şey aklına bile gelmiyor. Benden çıksın ne olursa olsun diyor. Bu eğitimli eğitimsiz çoğunluk için geçerli. Örneğin bir plazanın her katında kağıt dönüşümü kutuları var ama içeride çalışan “eğitimli” geçinen insanlar o kutuya her şeyi atıyor.

Geçen yaz darlık barajına çöp toplamaya gitmiştik. Aldığım tepkiler “ sanane milletin çöpünden” şeklindeydi. Çöpe dünyayı kirletmek olarak değil, başkasının atığı olarak bakıyorlar. Öyle bir bilinçsizlik var ki dünyada plastikten bir yedinci kıta oluştuğunu kimseye anlatamadım.

Bir örnek daha vereceğim. İki yaz önce Diyarbakır’a gitmiştim. Hayatımda hiç bu kadar yere çöp atan millet görmedim ki ben Çin’e de gitmişimdir bu kadar pis bir yer olamaz. Çin Diyarbakır’dan daha temiz. Birkaç kişiye sorduğumda “belediye kayyum belediyesi olduğu için umrumuzda değil temizlesinler bize ne” cevabını aldım. Ulan hıyarağası pis olan senin kapının önü. Belediyeyle ne alakası var.
Malesef yurdum insanı bilinçsiz ve vurdumduymaz. Bu pislik bu zihniyetle böyle sürer gider.
  • suicides underground  (05.05.21 08:46:55) 
Bu kulturun nasil olustugu hakkinda bir fikrim yok, ama genel olarak Turkiye'de kamusal alanin hepimizin oldugu duygusu yok.

Yani otobusler iett'nin, belediye binasi politikacilarin, hastane doktorlarin/hemsirelerin, okullar mudurlerin/ogretmenlerin falan filan. sokaga, yesillige bakis acisi da boyle; "bu sokak aslinda kollektif olarak hepimizin" duygusu yok.

genel olarak evleri ve g.tleri cok temiz bir milletiz. bununla da ovunuruz. ama bu iki sey disindaki pislik bizi rahatsiz etmez.
  • lamartin  (05.05.21 09:07:49) 
butun ulkeyi genc yasli kadin erkek askere alip izmarit toplatmak lazim belki anlarlar diyecegim ama gidenler de ayni. "bunlar egitilmezlerdir" lafi dogru sanirim.

beni en cok rahatsiz eden sigara izmariti; yani adam icip onu istedigi yere atabilecegine inanmis. metrobus duragindan cikiyorum merdiven basamaklari izmarit dolu aralara sikismis supurmeyle bile gitmiyor.

parka spora gidiyorum aletlerin yaninda bir bank var, bazi sabahlar 8-10 tane izmarit goruyorum yerde icip icip atmislar, bankin hemen arkasinda cop kutusu olmasina ragmen...
  • bay b  (05.05.21 09:55:37) 
bir banka oturup, önünde çekirdek kabuğundan bir dağ oluşana kadar çekirdek çitleyen insanlar var, öyle bırakıp gitmeye de çekinmiyorlar. kültürel bir şey. aynı maske yasaklarında olduğu gibi çatır çatır hem kameradan, hem bekçiler yoluyla ceza yazılmadığı sürece adam olması imkansız bu konunun. işin bir de yere tükürme konusu var ki covid döneminde bile tükürüyor admalar, ceza dışında adam etme şansın yok. özellikle büyük şehirlerde dışarıdan gelen adamlar şehri sahiplenmiyorlar zaten, kendi evi gibi görmediği için pislenmesi rahatsız etmiyor.


  • roket adam  (05.05.21 10:16:01 ~ 10:21:59) 
Cehalet ve bencillikten geliyor.

Bana ne, başkası alsın, çöpçülerin işi ne (bu şekilde düşünen inanılmaz çok kişi var maalesef) şeklinde düşünüyorlar, o çöpün biri oradan almadığı sürece 500 yıl orada kalacağını, o kadar uzağa gitmeden bir sonraki gelişinde kendini de rahatsız edebileceğini düşünmüyor.

Issız yerlerde çokça kamp yaptık, adam 2000 metrede, bozuk yollu yaylaya gelebilmiş ve çöpü oraya bırakmış, domatesinin, karpuzunun kabuğunu ulu orta saçmış (hadi bunlar organik atık ama görüntü kirliliği vs. oluyor) ve içtiği maden suyunun/biranın şişesini ateşin etrafını sardığı taşlara vurup kırmış.

Ondan başka hiç kimse gelmese ve tekrar kendi bıraktığı manzara ile karşılaşsa oraya oturmaz ama gider bu kez başka yere ateş yakar, başka yeri mahveder.

İlkokulda anlatıyorlardı bunları ama her şey okuldan öğrenilmiyor tabi. Ayı anası/babası, öküz abisi/ablası öyle yapıyorsa o da rol modelinden öyle görüyor. Uyaran eden de olmayınca gidiyor öyle herhalde.
  • chicha_v2  (05.05.21 10:17:33) 
lamartin +1
Tek sebebinin bu olduğunu düşünüyorum ben de. Çünkü işimize gelince temiz turnayı becerebiliyoruz. Sokakların da bizim yaşam alanımız olduğu düşüncesinin yayılması lazım.

  • Jux  (05.05.21 10:22:50) 
çevre bilinci yok. bu konuda bir adım ötemiz herkesin rahat rahat sokağa işeyip sıçabildiği bangladeş, pakistan ya da hindistan gibi ülkeler.


  • reanarchy  (05.05.21 10:25:00) 
Çocuktum, babamla dışkapı ssk'ya gitmiştik. Ben atkımı ve sıra fişimi yere düşürmüştüm. Babam o kadar sinirlendi ki elimi aşırı çok sıkmıştı, nedeni: yerler bok götürüyormuş, verem, tifo olurmuşum şimdi napacakmışız. O gün çok üzülmüştüm, ama yalan değil hak veriyorum. Biz de çok ilginçtir devlet hastaneleri en pis yerdir. Halen daha bir devlet hastanesine gitsem bir yere oturmam, sürülmem bir yere, dar paça pantolon giyerim, saçımı toplarım. En çok bu hastane olayı Mr. Bean'in 1991 yılında yayımlanan şovunda dikkatimi çekmişti, belki stüdyo ora belki değil, hastane aşırı temizdi, sokaklardan bahsetmiyorum bile.30 yıl öncesinin Londra'sı 2021'nin Ankara'sından halen daha önde.

Bu arada biri bizim milletin g.tü ve evi temiz demiş ona da katılmıyorum. Bizim halk pistir, deodorant kullanmaz, düzenli yıkanmaz, kıllarını temizlemez. Bizden bir tık pis insanlar Araplar. Güya bizde taharret farz ama şişli etfal teyzeyi unutmayın. Umumi hiçbir yere oturmamamız gerekiyor aslında. Ankara'nın en merkezi yerlerinin birinde Çayyolu'nun Park Caddesi'nin önündeki büyük parka umumi tuvalet koymuşlardı. Sevgilimle girdik temizdi. Sadece bir hafta sonra bok götürüyordu, tuvalet aşırı pisti. Ya bu normal mi, bir tuvalet nasıl bu kadar pisletilir. Türkiye'de tuvalet terbiyesi olan çok az insan var. Süslü sözlükte okumuştum annesinin kişisel temizliği öğretmediği çok kız vardı, hayretler içinde kalmıştım. Okumuşu da kekosu da cahil bu milletin. Çekirdek kabuklarını yere atan okul müdiresi gördü bu gözler ey gidiii...
  • Hallegadola  (05.05.21 11:21:18 ~ 11:22:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.