[]

Dijital piyanodan kayıt almak

Merhaba.

Kayıt konusunda pek bilgi sahibi değilim. Piyanomun kendi kayıt özelliği mevcut, ancak bunu midi olarak kaydediyor. Tek yapmak istediğim çaldığım parçaları ortam sesi olmadan kaliteli bir şekilde kayıt altına alabilmek. Bunu en basit olarak nasıl gerçekleştiririm?

VST plug-in'ler indirdim ancak bunu hangi daw üzerinde, nasıl kullanabiliyorum hiçbir fikrim yok.

Bu kadar karışık ve zor olmamalı diye düşünüyorum. Önerebileceğiniz bir yöntem var mıdır?

 
Ekşi duyuru'da bunu ben dahil yapan bir kaç kişi var... (Örnek: alperz)
Birazdan o da cevaplar muhtemelen görüp.

Kayıpsız bir şekilde, ortam sesi olmadan ve çok kaliteli kayıt almak istiyorsanız tabii ki sahip olmanız gereken şeyler var.

1- Çok iyi bir ses kartı
2- Usb ile veya özel midi kablosu ile bağlanabilen bir dijital piyano.
3- Daw programları (pc'de genelde cubase, mac'te de logic pro kullanılıyor. ama alternatifleri de var malum)
4- Çok iyi bir piyano plugini..


Daw programınız içinde kontakt da yüklerseniz eğer ve çevrenizde bu işi yapan müzisyenler varsa sizle kütüphanelerini paylaşırlar muhtemelen. Ya da birilerine 3-5 bişiler verirsiniz ve gelip her şeyi kurarlar size.

4 Numarada söylediklerim için size şu anki en iyi piyano pluginlerinin karşılaştırmalı fotolarını paylaşıyorum aşağıdaki linkte.
bunların hepsi çok pahalı. Full bir şekilde bulmaya çalışabilir veya satın alabilirsiniz dilerseniz. Ya da yok bu kadar profesyonel piyanolara ihtiyacım yok derseniz, daw programınızda varsa standart piyanoları kullanırsınız.

www.resimyukle.org


Tabii piyanonuzu bağladıktan sonra piyanonuzun sesini ve kayıt özelliklerini falan kullanmıyorsunuz artık. Tüm ayarları daw'dan yapıyorsunuz.

Misal, bu benim Babyface Pro ses kartı, yamaha ydp 142 ve logic ile yaptığım kayıt (piyano olarak standart logic piyanosu kullanmıştım burada)

www.youtube.com
  • la traviata  (02.05.21 14:52:25 ~ 14:54:43) 
analog olarak; kulaklık çıkışından, bilgisayarın mikrofon girişine bir kablo bularak bağlantı yaptıktan sonra audacity vb bir program kullanarak kayıt yapabilirsiniz.


  • faithless  (02.05.21 14:54:11 ~ 14:55:05) 
Bilgisayarın mikrofon girişine takılabileceği gibi, ses kartınızın enstrüman (jak) girişi varsa oraya da bağlayabilirsiniz tabii faithless'in dediği gibi. Ortam sesini yine almazsınız. daw'larla falan da uğraşmazsınız.

Ama bu durumda piyanonuzun ses kalitesi kadar ses alabilirsiniz. Bir steinway'e çeviremezsiniz piyanoyu. Ortam sesi almiyim, bu piyanonun ses kalitesi yeter derseniz elbette en kolay çözüm bu.

Bir diğer çözüm de, odanın kapılarını kapatıp, en sessiz anlarda çok iyi bir ses kayıt cihazı ile (zoom h4n atıyorum) belli bir mesafeden kayıt almak da çözüm olabilir. bir koro kaydında akustik piyanoyu böyle kayıt almıştık.
  • la traviata  (02.05.21 14:56:55 ~ 15:01:34) 
Line in kayittan bahsediyordunuz aslinda. Ama line in kayit iyi sonuc vermeyrbilir.

La traviata yazmis zaten gerekenleri.

Ortalama giris seviyesi bir ses garti bile isjnizi gorur. Usb audio interface diye aratirsani karsiniza birkac secenek cikar.

Bazi ses kartlariyla ucretsiz daw geljr. Mesela bana ableyon lite geldi gayet is goruyor.
  • anten  (02.05.21 18:19:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.