[]

Nasıl bir bisiklet almalıyım?

Viyana'ya yeni taşındım ve burada bisiklet kullanımı çok yaygın. Dümdüz bir şehir ve bisiklet yolları şahane. Ben de haliyle bir bisiklet almak ve günlük hayatta kullanmak istiyorum. Öyle şehirler arası gideyim, yol yapayım vs. gibi isteklerim yok.

Bisiklet kullanmayı tam olarak bilmiyorum. Hayatımda sadece iki kez denedim. Birincisi tamamen fail oldu. İkincisinde öğrendim fakat öyle kaldı ve pratik yapamadım. O nedenle korkuyorum ve benim bu korkumu yenecek bir bisiklet istiyorum.

İkinci denememde şu bisikletle öğrendiğim için bu bisikleti almayı düşündüm fakat yorumlar çok arada görünüyor: www.decathlon.com.tr Kimileri bisikletten çok memnunken kimileri kaldırıma bile çıkamıyor yazmış. Ben bu bisikleti çok hafif ve kolay bulduğum için sevmiştim ama gündelik hayatta en ufak bir yokuşta sorun çıkarır mı? Gerçekten kaldırıma bile çıkamaz mıyım? Çok kararsız kaldım. Bir fikri olan var mı?

Katlanır ve böyle hafif bir şey mi almalıyım yoksa normal bir bisiklet mi? Normalse nasıl bir şey?

 
anlattiklariniza gore simdilik su sekil klasik bir sey almanizi oneririm;

www.decathlon.com.tr

ikinci el ucuz bir sey alin, biraz deneyim kazanin sonra sehir bisikleti, yol bisikleti keyfinize gore secersiniz... Yeni yeni ogrendiginiz icin boyle klasik bir bisikleti oneriyorum.


ben su an baska bir avrupa sehrinde sunu kullaniyorum; www.decathlon.com.tr

benim icin hic fena degil ama kullanimi biraz tuhaf o yuzden deneyimsiz birine sehir icinde kesinlikle onermem mesela, bence ucuz yollu bir deneyim edinici bakin...
  • hewit  (02.05.21 00:54:29) 
Bisiklet orada gündelik yaşamınızın büyük bir parçası olacak. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken şeyleri özetliyorum;

*Alacağınız bisiklet bir şehir bisikleti olmalı. Kesinlikle ön ya da arka bagajı olmalı.

*Ucuz ve herkesin kullandığı, çalınsa ya da kaybetseniz bile üzülmeyeceğiniz bir bisilet olmalı. Şehir içi ulaşımda bol bol kullanacaksınız. Çoğunlukla bir tren istasyonuna kilitleyip saatlerce bırakmanız gerekecek. Çalınmasını önemsemeyeceğiniz bir bisiklet olmalı.

*üzerinde kilit taşıyabileceğiniz, bir bisiklet olmalı. uzun süreli parklar için her daim kilit taşımanız gerekir.

*Çok fazla bakım gerektirmeyecek bir bisiklet olmalı. Viyana dümdüz bir şehir. Dolayısıyla tek vitesli, tercihen kontra ya da kapalı zincir, çok bakım gerektirmeyen bir bisiklet almalısınız. zira bisiklet tamir ücretleri sizi üzer.Etrafınıza bir bakın, çoğunluk hangi bisikleti kullanıyorsa ona gidin.
  • thracia  (02.05.21 01:18:28) 
avrupa'nin her yerinde oldugu gibi bisiklet hirsizligi genel olarak yuksektir diye tahmin ediyorum. tekerlerde quick release varsa arkani dondugun anda sokup giderler. bagladiginda hem govdeyi, hem de tekerleri bagla yani.

images.squarespace-cdn.com

ben ilk geldigimde 50 euroya su asagidakine benzeyen ikinci el bir yol bisikleti almistim. tekerler ince olunca kullanimi dag bisikletine gore cok daha rahatti. tarif etmek zor ama cok iyi kaciyordu diyeyim haha. kesin donus yapmama kisa bir sure once bir gun mazgaldan gecerken lastik yarildi, kenara kitleyip biraktigim yerden de almadim. her gun otobusle gectigim bi yer oldugu icin bisikletin gun gun parcalarinin calindigina sahit oldum. bir gun baktim komple gitmis.

cdn-ctstaging.pressidium.com
  • chezidek  (02.05.21 09:25:19) 
www.willhaben.at

Ikinci el bisiklet satan sitelere bakin. Hollanda bisikleti ya da eski sehir bisikletleri isinizi gorur. Onemli olan, on ve arka entegre isiginin olmasi. Sonrasinda iyi bir kilit alin.

Hollanda bisikletlerinde genelde ayakla fren yapiliyor, buna alisik degilseniz, sadece elle fren sistemini kullanmak isterseniz standart sehir bisikleti bakin.

Yok magazaya gidip almak isterim derseniz, bisiklet magazalarinin neredeyse hepsi ikinci el, bakimi yapilmis bisiklet satarlar. Tabii biraz daha pahaliya gelir.

Magazaya gidip, balansi cok iyi olan eski sehir bisikletlerini sorabilirsiniz. Eski Kettler sehir bisikletleri inanilmaz iyi balans konusunda.

Decathlon´dan bisiklet almanizi onermem, ozellikle yasadiginiz yerde milyonlarca iyi markalarin ikinci el bisikletleri bulunurken...

Son cevapta paylasilmis olan vintage yaris bisikletlerini asla onermem bisiklet kullanmayi yeni ogrenmis birine.
  • buf-e kür  (02.05.21 10:05:30) 
Oncelikle bisikleti gunluk hayatiniza entegre etmeden once bisiklet/trafik kurallarini ogrenmenizi oneririm. Burada ozellikle yazin bisiklet kullanmayi az bilen bircok kisi yuzunden kazalar oluyor ya da ucuz kurtulunuyor.
Sag-sol donus isaretleri, gecis ustunlugu, yanyana gitmemek gerektigi gibi temel seyler bile bilinmiyor. Lutfen bunlari ogrenin.

Viyana’da mesela her tek yön olan sokakta “ters yönden” bisiklete binmek mumkun degildir mesela, tabelasi vs var bunun icin.
Ayrica ozellikle yaz aylari bisikletlilere cok fazla trafik kontrolu yapilir, cebinize iyi gelecektir kurallari bilmek/uymak :D

Bisikete gelince,

Viyana’da Sbahn ve Ubahn’a bisiklet alabiliyorsunuz. (Ise gidis ve cikis saatleri haric) yani oldu da yoruldunuz o zaman biraz yuruyup ubahn ya da sbahna binebilirsiniz. O yuzden katlanir bisiklete ihtiyaciniz yok ki almayin zaten. Ayrica bisiklet park yeri sikintisi da yok, o yuzden gereksiz katlanir bisiklet.

Normal city bike/stadtrad tarzi alin, viyana duz evet ama ottakringde oturuyorsaniz yokus cikmaniz gerekir o yuzden bence 3 vitesten fazla olmali. Benim 12 vitesli emektarin viyanada gitmedigi yer yok mesela.

willhaben ya da bisikletci dukkanlarina bakin - tamir edilmis ikinci el bisiklet satiyorlar, genelde ilk bakim da ucretsiz oluyor hatta. Bisikletten hic anlamiyorsaniz (bisiklet boyu vs) bir tik fazla olsa da bisikletciden ikinci el almanizi tavsiye ederim. Mesaj atarsaniz birkac iyi yerin ismini atabilirim viyana’da.

Onun disinda sepet ya da canta tasiyici onemli cok.
Kilit cok onemli. Elinizi kilit konusunda korkak alistirmayin, en az 50-60€luk bir kilit almaniz lazim.

On ve arkada isik olmasi cok onemli. Dinamo olabilir ya da takipcikarmali usb sarjli vs alabilirsiniz.

KASK alin. Kask cok cok onemli. Ben viyana’da yillardir bisiklet kullaniyorum gunluk hayatimda ve hep kask takiyorum. Hicbir sey olmamisti ta ki Bu sene tramvay raylarina yuksek hizla girip ve dusup omzumu cikarana kadar. Kafami da carptim ama kask korudu. Ne olacagi belli olmuyor - ozellikle viyana’da cogu bisiklet yolunun dooring zone’da oldugunu dusunursek. (Arabanin icindekilerin hic gelen gecen var mi diye bakmadan laaaps diye kapiyi acmalari bisikletliler icin tehlike)

Bir de burada ufak tefek tadilatlar icin “grüne radrettung” var yaz aylarinda, ben eski bisikletimi grüne radrettung’a goturuyorum, ufak tefek seyleri ucretsiz hallediyorlar ya da daha buyuk bakima ihtiyaci varsa “surasi tamir edilmeli vs” diye soyluyorlar, iyi oluyor.

Onun disinda yaris bisikleti de almayin tabi bu arada, city bike (stadtrad) ya da trekking bike tarzi bir sey iyidir. Bisiklet satin almadan mutlaka denemek icin binin. Boyunuz icin hangi bisiklet kadro bedeni uygundur ona bakin mutlaka. Seleyi kaldirip indirmekle olmuyor cunku, rahat edemezsiniz, bisikletten sogursunuz.

Apartmanda fahrradraum ya da keller ya da avlu var mi? Oraya bile bisiklet koysaniz mutlaka sabit bir objeye kilitleyin bisikleti. Aydinlik yerleri tercih edin bisikleti parketmek icin.
Sifir bisiklet alacaksaniz karl ya da bikmo uzerinden sigorta yapabilirsiniz.

Apartmandan calinma ev sigortalari kapsamina giriyor genelde, policenizi kontrol ettirebilirsiniz.

Sorunuz olursa viyana’da bisiklete binmekle ilgili yazabilirsjniz ya da facebookta Radfahren in Wien grubuna da sorabilirsiniz.
  • kuehles blondes  (02.05.21 10:41:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.