[]

Neden aynı özellikteyken biri 1000 $ diğeri 100.000 $?

Profesyonel video kameraları araştırıyorum. 4K çekim yapan iki kameradan biri 1000 diğeri 100000 $?

Çözünürlük olarak aralarında uçurumlar da yok? Bu farklar neden oluyor?


 
lens farkı olabilir.


  • false pretension  (30.04.21 16:49:02) 
"4K" tek başına bir anlamı yok, cep telefonu da 4K çekiyor.
sensör, lens, kayıt türü, ıvır zıvır bir çok etmen var.

  • late viper  (30.04.21 16:52:23) 
isim ver, 100 bin olan red mi alexa mı mesela?

Sinema kameraları raw çekebiliyor. Çok önemli. Senin baktığın ucuzlar 8 bit çekiyordur, 10 bit çeken aynasızlar çıkmaya başladı onlar iyi sayılır. Çözünürlük her şey değil, Alexa 2.7k mı ne çekerken senin cep telefonun 4k çekiyor ama Alexa daha kaliteli. Basit denediğim bi örneği söyleyim, canon 5d mark 3 vardı, onun dahili sd kartına h264 kaydı rezilken kırılmış ve raw çekebilen hali çok keskindi. Aynı sensör, aynı kamera, sadece sıkıştırma ve sıkıştırmama neleri etkiliyor. Bu bir.

İkincisi, aynı sensörü foto mak. şekline sokarsan xlr giriş, sdi çıkış vb. profesyonel dünyada gerekebilecek bağlantıları atıyorsun. Sırf bunları koyduğun "aynı kalitede" alet bile daha pahalı oluyor. Video kameralar elektriğe bağlı şekilde ve 2 kart ile sınırsız (teorik olarak) video çekebilir, ısınma problemi düşünülerek tasarlanır, o ucuz dediklerin 29dk'ya sınırlıdır tahminen. Yani bir sürü şey var işin içinde. Video kameralara genelde dahili ND filtre konur.

Sinema kameraları tam tersi bomboş olabilir. Autofocus yoktur veya iyi değildir çünkü gerek yoktur mesela. Zaten focus puller o işi yapar. Ama kalkıp "ucuz kamerada autofocus var 100 binlikte yok ne saçma" dememeliyiz. Hepsinin kullanım amacı farklı.

Ama gördüğün gibi kullanımla ilgili, ergonomik bir sürü şey işin içine giriyor. Pahalı olan illa " görüntü kalitesi olarak iyi" demek de değil. Mesela tv stüdyosu kameraları pahalı olmalarına rağmen bi iphone ondan daha keskin kaydedebilir. Fakat iphone'u reji masasına bağlayamazsın, sdi çıkışı yok, saatlerce elektriğe bağlı olarak çalışamaz, lensi, sensörü, dahili nd filtresi, yandaki butonları ile her şeye kolay erişimi gibi bir sürü şeyi bu kameralardaki gibi olmaz.
  • nhk ni youkosu  (30.04.21 17:00:11 ~ 17:04:00) 
Arabaları araştırıyorum. 50 km/saat hız yapabilen iki arabadan biri 50 bin lira diğeri 5 milyon lira.

İkisi de 4 tekerlekli ve aynı yolu gidebiliyor. Bu farklar neden oluyor?

Gibi bir soru oluyor bu.

nhk ni youkosu güzel açıklamış.

Ek olarak şunu belirteyim. Pahalı kamera her zaman en iyi kamera değildir.
Ne çekeceğinize, nasıl çekeceğinize göre güzel bir şekilde planlama yapıp en idealini bulmaya çalışmalısınız.
  • new day new life  (30.04.21 17:08:08) 
Bitrate farkı.


  • westblack  (30.04.21 17:12:06) 
Eğer marka model farklılıkları baz alınmayacaksa bazı sanal pazaryerlerinde stok yokluğunda satış listesinden düşmemek adına satıcılar fiyatı alınmayacak bir fiyata çekiyor


  • apocalipy  (30.04.21 17:52:48) 
4k çekim yapıyor demek, tek başına bir şey ifade etmiyor. 12mp kameralı iphone'lar, 30-40-50 mp kameralı android telefonların çoğundan daha iyi çekim yapıyor.

sensör çok önemli. sensör büyüktür, daha fazla ışık alır, karanlık olsa bile insan gibi çekim yapar.
  • co2s2  (30.04.21 17:55:23) 
Fotografci degilim,
Lenslerin kalitelisi, kalitelisizi oluyor. Lens sayisi, optik tasarimin kalitesi de etkiyo olabilir.

  • wishmaythşngs  (30.04.21 19:28:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.