[]

Aracıma tedbir kondu. Sizce haksız mıyım

Merhaba duyuru ahalisi. 4-5 sene önce 2007 model bi mercedes c180 almıştım. Bir gün eve bir tebligat geldi. Bilmem ne ağır ceza mahkemesindeki bir davada mağdur olarak ifade vercekmişim. Neyse gittim adliyeye, bir öğrendim ki aldığım araba gümrükten kaçak sokulmuş. Yani vergisi ödenmeden burda satmışlar. İstanbul’da bir galeriymiş bunu yapan. Gümrük vergisi ödenmeden burda satıyorlarmış özellikle alman marka arabaları. Benimki de bunlardanmış, tedbir konuldu. Dava sonunda da el konulacakmış tamamen. Gidin o galeri sahiplerden isteyin diyorlar.

Bu kadar basit mi yani? Gümrükten sokturmasaymış devlet, ya da arabanın 3.sahibiyim, noter işlemi yapmasaymış vergi borcu varsa.

Geçen dene ötv indirimi varmış yüzde 25 ödenince kalkıyomuş tedbirler ama geç haberim oldu. Şu an 7 bin euro vergi borcu çıkıyor. Hangimiz bi araba alırken vergi borcu var mıdır diye düşünüyoruz ki? Mtv de değil yani.

 
4-5 sene önce galeri size aracı satarken verdiği fiyat diğerlerine göre düşük müydü? eğer evetse işkillenmediniz mi? hayırsa aracın satışı yapılırken vergi borcu çıkar, satış gerçekleştirilmezdi. belki motor kodu değişikliği yapılmış olabilir. galericiye vergi borcu davası açılabilir.


  • false pretension  (30.04.21 04:55:08) 
@false pretension, güncel değerinden almıştım hocam. O zamanki genel fiyatı neyse oydu


  • Vse budet horosho  (30.04.21 05:00:56) 
Yurt dışından kaçak getirilen bi aracın vergi sisteminde borcu nasıl çıkacak? Noterin işlem durdurdugu vergi borcu mtv, gümrük vergisi değil zaten.

Haksız değilsiniz ama haklı da değilsiniz. Mağdursunuz işte. Galeriye dava açın siz de.
  • himmet dayi  (30.04.21 05:56:26) 
2-3 yıl süren mahkeme sonunda almıştı bir tanıdığım.
devlet kendi yapmadığı iş için sizi sorumlu tutuyor. Galeriye dava açsanız ne olacak ki. Yine 1-2 yıl sürecek.
Geçmiş olsun.
  • neymis  (30.04.21 06:42:32) 
Sanki ikisi ayrı dava bunların. Hukuken değil ama mantıken düşünecek olursak siz bir yere borçlusunuz çünkü borcunuzu öderken sahte para ile ödemişsiniz diyelim. Size sahte parayı verip sizi ilk dolandırana dolandırıcılıktan dava açılmalıyken sizin borcunuz da ödenmemiş olarak kalacaktır.

Yani büyük bir şanssızlık yaşayıp mağdur edilmişsiniz. Arabaya şerh konması normal çünkü sizin uğraştığınız mesele kaçakçılık değil vergi borcu. Konular ayrı birimlerin işi. Olması gereken de kaçakçılık ayağının da hukuka taşınması gibi geliyor.
  • prole  (30.04.21 06:44:31) 
0Hukuk bilgimle, bunu siz ödeyip rücu davası açabilirsiniz belki.


  • atom karincanin torunu  (30.04.21 08:28:19) 
araba tüvtürk ve ceza bilgileri için msj atıldığında ilk bilgi de ne yazıyor oradan işkillenebilinir.


  • mikahakkinen  (30.04.21 10:50:08) 
Hocam, öncelikle geçmiş olsun, gerçekten üzücü ve sinir bozucu.

Burada artık hukuk önündeki pozisyonunuz mühim, bireysel olarak haklı-haksız olduğunuzu düşünmeniz mühim değil. Hukuk zaten sizi "mağdur" olarak tespit etmiş.

Öte yandan, siz hukuken "iyi niyetli 3. kişi"siniz. Hukukta iyi niyetle malı edinen kişinin mal edinimi korunur, vergiyi öderseniz, müsadere falan olacağını hiç sanmıyorum. Yani diğer bir anlatımla, sizin ...(i)ben ne bileyim (ii)devlet sokmasaydı... ifadenizin hukukta karşılığı vardır.

Yanı sıra, bu adamların yargılamalarında mağdur olarak tespit edilmiş olmanız sizin yararınızadır, hem ödemelerinizi adamlardan isteyebilirsiniz, hem de manevi tazminat isteyebilirsiniz. (Avukat değilim.)

Tavsiyem, durumu olduğu gibi kabul edin, kendi kendinize karar vermeyin, haklarınızı ve çıkarlarınızı koruması için bir avukatla görüşün.
  • latchet  (30.04.21 11:17:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.