[]

Salgında zenginlerin daha da zenginleşmesinin temel sebepleri ne?

Neden büyük şirketler sıradışı oranlarda kâr elde ediyor? Benim aklıma parça parça cevaplar geliyor ama hiçbiri yeterli değil sanki.

Bir fikri olan veya kapsamlı bir makale önerecek olan var mı?


 
Her büyük şirket kâr katlamadı. Hatta zarar edenler de var. Örneğin THY 17,3 milyar lira zarar açıkladı. Kâr edenler büyük oranda hızlı tüketim ürünleri üreten firmalar, kargo şirketleri, perakende satışçılar vs.

Sebebi de çok açık. İnsanlar evlerinde daha çok vakit geçirdiği için hızlı tüketim mallarına olan talep arttı. Dolayısıyla satışlar patladı.

Spesifik bir örneğin varsa 'sıradışı' kâr eden bir şirket için onun da bilançosuna bakıp yorumlayabiliriz.
  • himmet dayi  (30.04.21 00:48:03) 
@himmet dayı, meselâ arçelik. insanlar evde çok durunca buzdolabını çamaşır makinesini yenileyeyim demedi ya, neden arçelik bu kadar kâr etti? www.paraborsa.net


  • istambul  (30.04.21 01:06:49) 
arçelik için sallıyorum. ekmek, yoğurt yapma makineleri gibi ya da ufak ev aletleri sayılabilecek satışlarda patlama yaşamışlardır. çevremde kahve makinesi almayanı görmedim mesela pandemi sürecinde. "kahve bağımlıları" sayıyorlar kendilerini.


  • bisorumvargaliba  (30.04.21 01:11:49) 
her sektör zenginleşmedi+1

ev ve eve dair ne varsa zenginleşti. mobilyada resmen mdf krizi yaşanıyor şuan. yada beyaz eşya. yada hırdavat, ev tamir tadilat ürünleri. yada kitap+puzlle vs. ayrıca bunların satışını yapan şirketler. ayrıca lojistik firmaları.
  • trajikomix  (30.04.21 01:15:20) 
Yoo tam olarak insanlar evde çok durunca "buzdolabını çamaşır makinesini yenileyeyim" dedi. Sektörden bildiriyorum: 2020 yılında rekor satış gerçekleşti.

Not: Arçelik'te çalışmıyorum.
  • himmet dayi  (30.04.21 06:59:21 ~ 07:01:00) 
Küresel teknoloji ve yazılım şirketleri daha da zenginleşti. her istatistik bunu gösteriyor, uzmanlar da aynı şeyleri söylüyor. Hal böyleyken oyun kurucuların zarar etmemesi gerekiyor zaten. (Bir örnek olarak kumarhanelerde de zarar ettikten sonra kepenk kapatan hiç duymadık ne filmlerde ne de başka bir yerde.. kaybeden belki masa oluyor ama kasa her daim kazanır) Gerçek hayatımızda da kaybeden küçük ya da orta düzeyli esnaflar oluyor. Online alış veriş siteleri esnafları çok olumsuz etkiliyor. Dijital tekelleşme söz konusu
Dolayısıyla şirketler küresel aklın ticari bir yönü . Birilerinin zenginliklerinin artmasının yanında, hayatın bir çok yerinde dijitalleşmede de artışta söz konusu. Yaşananlar ve yapılması düşünülen diğer projeler bunu kanıtlar nitelikte. Yine en belirgin sonuçlarından biri zamanla bazı mesleklerin artık robotlar tarafından icra edilmesidir.

  • Erva  (30.04.21 11:20:11) 
Salginda genel bir zenginlesme soz konusu degil ancak varlik fiyatlarinin dustukten sonra eski seviyelerin de uzerinde tekrar sismesi soz konusu. Dolayisiyla idarecilerin enflasyon ve dusuk faiz israri bu soruya cevap olabilir. Onun da temelinde asiri borclanma ve asiri para basimi var denebilir.


  • dunal  (30.04.21 13:27:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.