[]

ABD'nin ve AB'nin gözünden düşme nedenimiz

Olabildiğince başımızı ağrıtmadan soracağım. Farkındayım siyasi analizler bu şekilde yapılmaz ama fikir soruyorum sadece. Öncelikle nedenlerine girmeden eldeki bilgilere bakalım:

1- F35'ten çıkarıldık, uçakları alamadık.
2- Sıcak para tamamen olmasa da kaçtı.
3- Akdenizde karşımızdalar denizlerimizde korkarak enerji arıyoruz.
4- Ege'de adacıklar, kayacıklar elimizden gitti, asker yığınağı yapıldı adalara. Fakat AB'den eleştiri yok.
5- Yunanistan F35'lerle bezendi ABD tarafından. Birkaç sene önce temerrüde düşmüş ve kurtarılmış ülkeye ne bu harcama denmiyor AB tarafından.
6- Kanal istanbul ile ABD donanmasının Rusyayı tehdit etmesine izin verme planı bile pek sallanmıyor sanki.

Bunların arasında tabi sıcak paranın kacısına lafım yok. Risk varsa para kaçar kurlar artar. Faizleri artırmak zorunda kalırsın. Artırmazsan da kur artısına boyun eğersin. Sadece listede bulunsun diye yazdım:)

Açıkçası muhalif olsam da tüm bunların nedeninin "canım türk halkına karşı antidemokratik davranıyor bu yönetim ne ayıp ne otokrat olmaz ki" kaynaklı olduğunu düşünecek kadar saf değilim.

Aklıma gelen nedenler:

a- Suriyede koridor meselesi
b- Rusyaya yaklaşırım tehditlerinin ters tepmesi
c- Mülteci krizi
d- Türkiye vs Yunanistan deyince aslında Biz vs Onlar dikatomisinin tekrar hatırlanması
e- İhvan'a destek veren bölgesel güç olma eğilimine karşı sen önce götündeki donu yıka şeklinde cevap verilmesi.

Sizce neden?

 
sadece devlet degil toplum olarak liyakat yerine sadakatte israr. diger butun sebepler bunun alt teknik detayi.

"yarim hekim candan eder, yarim hoca dinden."
  • rm  (28.04.21 21:31:10) 
-politik oyunlarıyla emperyal / büyük güç olma derdindeki küçük beyinler.
-ABD nin Rusya'nın oyunlarını anlayamaması.
-Çin i ve Arap ülkelerinin dış politikalarının sürekli değişmesini okuyamaması.
-G20 deyim diyerek kendini büyük görmesi.
Tüm bunları yapabilecek kadroların FETÖ ve AKP tarafından tasviye edilmesi. Kendi getirdiklerinin bunları yapabilecek kapasitede olmaması.
-Uluslararası politikada ulusal birlik oluşturamamaları.
-Parayla ya da ödün vererek dış politika yapabileceklerini sanmaları.
-Dinsel durumlar yüzünden Araplarla yakın olduklarını sanıp, Arap politikasının din değil petrol + çıkar üzerine kurulu olduklarını anlayamamaları.
-merkez dışı (varoş) güç sahiplerinin kendilerini (şahsı) belki gelecekte dinsel bir ülke hayalini kurarak payitaht abdülhamit rüyaları görmesi.


a-Suriyede koridor, Ruslarla işbirliğine bağlıdır. artık sadece ruslarla değil Suriye hükümetiyle ilişkilidir. Rusya bu saatten sonra size Suriyeyi yedirtmez ve orada oyuna izin vermez.
b-Rusya "Boz Ayıdır" tırmalar ve yer. Arkanda NATO var diye bana ters yapma "rusyadan gelecek turistleri 1 ay engelliyorum" der ve 10 yıl engelleyebilir. + sen benim uçağımı vurdun deyip tüm iha + sihaları vurabilir.
- mülteci krizi Rusyadan filan bağımsız bizim ihvancı yöneticilerin tetiklediği ve baş edemediği + binlerce mültecinin öldüğü durumdur. iktidar bu durumdan bile AB den para koparma ve mültecileri tehdit olarak kullanma derdindedir.
+ Yunanistan büyük bir askeri güç değildir fakat ABD ve AB şu an için kullanmaktadır.
Neredeyse Tüm adalar silahlandırılmış ve Akp hükümeti uyumuştur ve hala uyumaya devam etmekteler. Bu konuya karşı çıkan + bir şeyler yapmayı öneren tüm eski genaralllerden şüphecilerdir. "Mavi Vatan" kavramını ortaya çıkaran generali bile yargılamışlardır.
e- Suriye , Irak gezmiş ve incelemiş biri olarak, hepsi demokratik olmayan rejimlerden rahatsızdır. Pkk o ülkelerin halklarında ciddi ciddi benimsenmiş ve etkili etkinlikler yapmış. not (Emperyal yakınlaşmalar yüzünden Pkk yı sevmediğim bilinsin) Fakat bu ülkelerde ciddi bir sempati geliştirmiş örgütlenmedir.
Ayrıca; Suriye, Irak ta bizim (TR nin) ciddi bir sivil + askeri gücü, ajanları + istihbaratı vardır.
ABD + Rusya olmasa, TR den habersiz kuş uçmaz dersem yeridir.

Biraz içimi döktüm. Baki selam.
  • ankara06  (28.04.21 21:53:30) 
Şimdilik sadece Abd ile olan ilişkileri irdeleyeceğim.

S-400 meselesi: Dünya tekrar bir soğuk savaş ortamına doğru sürüklenirken Türkiye karşı bloktan büyük bir silah alımı yaparak aslında bir gedik açtı surdan. Abd bunun büyümesini, diğer ülkelerin de karşı bloktan bu tarz büyük alımlar yapmasını istemiyor. Türkiye'nin almak istedik vermedik argümanı baştan aşağı yanlış. Abd iki kere patriot için onay çıkardı fakat Türkiye teknoloji transferi istediği için almadı. peki s-400'lerde teknoloji transferi var mı, cevap: :D yok elbette. Bence düşen uçağın diyetiydi s-400.

Ypg-pyd konusu: Ypg şu an Suriye'de Abd'nin jandarması konumunda. Türkiye için ise ypg bir ontolojik tehdit. Bu bağlamda büyük bir çıkmaz var. Türkiye'nin baş yetkilileri birden çok kez Abd'ye, ypg ile değil bizimle hareket et dedi fakat Abd bu konuda seçimini çoktan yaptı. zaten hiçbir dönüş de yapmadı Türk yetkililere.

Demokratlar ve insan hakları: Abd'de Biden'ın partisi demokratlar insan haklarını bir ön şart olarak kullanıyorlar. Türkiye'de ise iktidar, iktidarındaki dağılmayı önlemek ve seçmen kitlesini konsolide etmek için gittikçe sertleşiyor ve insan haklarını ihlal ediyor. Eskiden Türkiye'nin kritik konumu yüzünden sümenaltı edilse de artık bu konu da Abd ile ilişkilerde büyük engel.


Şahsi görüş: Abd Türkiye'yi gözden çıkarmış durumda. Son dönemde Abd uçakları Türkiye üzerinden uçmamak için binlerce km yol uzatıyor. Türkiye bu durumdan ancak kendi değerini hatırlatarak çıkabilir, Rusya'ya karşı jandarmalık görevi şimdiden hayırlı olsun. İktidar değişimi ve akıllı diplomasi Türkiye için çok şey değiştirir.
  • biravekahve  (28.04.21 21:54:04) 
beyefendinin yıllar önce (akp’den de önce) söylediği; ‘demokrasi bizim için amaç değil araçtır; istediğimizi alana kadar demokrasiyi kullanırız’ minvalindeki sözünü eksiksiz olarak tatbik etmesi.


  • al sana nick it  (28.04.21 21:56:10) 
1. onların sözü dinlenmez eski Türkiye'de farklı haraket edilirse bir çok şeyden çıkarılırız. Önemli olan da kendimiz olmak değil mi zaten? Tabi kendi alternatif kaynak ve imkanlarımızın farkına da varıyoruz böylece.
2. sıcak paradan kasıt dış yatırımcılar ise onlar zaten tefecilerin uluslararası çaptaki bir modeli . Onların yatırımı faiz oranına bağlı. Amaçları da kısa vadede Türkiye'ye kâr verme değil zarar ettirmeye odaklı.
3. 90lı yılları hatırlarım ki dışarıdan korkulan zamanlar o zamanlardı. Kaldı ki daha yıllar önce de aynı şeyler söz konusuydu. Komşularla iyi geçinme kuralı gerçekte ülkemiz için "aman ses çıkarmayalım" demekle aynı manaya gelirdi. Maalesef 1992 deki bu örnek hala hafızalarda ve o zamanlar sesimiz çok çık(a)madı maalesef.
tr.m.wikipedia.org(DM-357)
Basit bir silah gibi tek bir hareketle değil, 5 adımla kontrollü çalışan füze ile gemimiz abd tarafından yapılan açıklamaya göre "kaza" ile vuruldu.
Zamanı geldiğinde bu dosya tekrar açılmalıdır.
Korku demişken, (Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarından ayrı olarak) Libya, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de ve aynı anda ticari ve askeri faaliyetler yürütülüyor. Bu haldeyken bile korkuyorsak(!) korkmadıpımız zamanda daha neler olmasın?
4.egede adalarımız çok yıllar önce elden çıkmıştı zaten.
Ab eleştirmez, uyutur,sakinleştirir.
5.görünürde Türkiye aleyhine de olsa Yunanistan'da ki yığınak, bir söylentiye göre ABD'den uzaklaşan Rusya'ya yakınlaşması söz konusu olan Avrupa'yı hedef alma onlara ayar verme olabilir.
Hatırlayın, geçenlerde biden, putin için katil dedi. Bu ifade Avrupa'daki devletlere tarafınızı seçin demekle aynı. Yani Rusya'ya yakın olan düşman listesine alınacak. Hemen sonrasında kaç tanesi bilmiyorum bazı devletler Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldılar.

Risk denilen dış yatırımcı için sadece düşük faiz olmalı ki ,Türkiye'de salgındı terördü başka siyasi ve diplomatik meselelerdi onları yapacakları kâr adına hiç ilgilendirmiyor olmalı.

Yunan kanallarındaki Türkiye'yi konu edinen programlarında onlara para vererek dahi reklamını yaptıramayacağımız ölçüde silahlarımızı bir bir yarı korku yarı övgü içerisinde anlatıyorlar.
  • Erva  (28.04.21 22:01:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.