[]

Kiracıdan kalan kiraları da isteyeyim mi?

Merhaba arkadaşlar,

Kiracımız geçen yıl ağustos ayında (06.08.2020) evi kiraladı. Bir yıllık sözleşme yaptık. Altısından altısına da kirayı ödüyordu. Depozito 2.500TL. Kira 2.500TL + site aidatı 250TL idi.

Şimdi arayıp, önümüzüdeki ayın altısında yani sekiz gün sonra çıkacağım, pandemi dolayısıyla zorlanıyoruz, devam edemiyoruz, diyor.

Hem çıkmadan sekiz gün önce haber veriyor, hem de kira sözleşmesi bitmeden çıkmak istiyor.

Ben pandemi döneminde nereden kiracı bulacağım? Şimdi yasaklar da araya girdi zaten. Ben işsizim. Kiradan gelen gelirle idare etmeye çalışıyorduk. O da gidince biz de zor durumda kalacağız.

Sizce sözleşmenin sonuna kadar olan kiraları da talep edeyim mi? Ne yapayım?

 
Valla pandemi dönemi malum... ben olsam istemezdim. Bizim kiracımız pandemi dönemi 5 ay kira ödemedi, ödeyeceğini bile bile oturuyormuş bi de. Sizinki en azından dürüstlük yapmış, ödeyemiyorum zorlanıyorum demiş.


  • kırmızıayakkabılıgargamel  (28.04.21 17:54:01) 
8 gün kala olmaz.
Bir ay önceden söylemenin yakışık alacağını, bir ay daha kalmalarının uygun olacağını belirtin. Durumu açıklayın.O sırada da kiracı bakarsınız. Daha fazlasını talep etmeyin, yersiz olur.

  • rewlack  (28.04.21 18:07:46) 
Valla tamam, pandemi durumu falan zor da adam girdiğinde de pandemi vardı. Onun sözleşmesi sonrası bir anda ortaya çıkmış bişey değil ki. Şu kapanma olayları ya da daha öncesinde bir takım şeyler yüzünden işini, gücünü kaybetmiş olma ihtimali elbette var ancak pandemiyi bahane olarak kullanma ihtimali de var aynı şekilde.

8 gün kala pandemi yüzünden çıkıyoruz demek de saçma, diğer arkadaşların dediği gibi en az 1 ay önceden falan söylemesi gerektiğini falan söyleyebilirsin. 1 aylık kira daha talep edip(yani mayıs-haziran) üstüne de haziran-temmuz dönemi için depozitoyu kiradan sayabileceğini ancak bu dönemde kiracı bulursan da kendilerine depozito paralarını geri verebileceğini önerebilirsin. Orta yol anca bu şekil olur gibime geliyor.
  • j r r tolkien hayrani  (28.04.21 18:17:58) 
Kiracının sözleşme süresinden bağımsız bir ay önceden haber verip çıkma hakkı var. Siz depozitoyu son kiraya sayıp vermeyebilirsiniz.


  • hayaletimsi  (28.04.21 18:20:33) 
avukata vereceğiniz para çok daha fazla tutar. ne zaman, nasıl alabileceğiniz de meçhul. depozitosunu vermeyin, mayıs ayının da kirasını isteyin. yolunuza bakın.


  • kutub  (28.04.21 18:22:46) 
Bir ay daha kalmalarını ya da depozitoyu bir aylık dönem için almayı talep edebilirsiniz ama kalan tüm kiraları istemek vicdansizlik olur gibi. Zaten ödeyebilecek olsa kalırdı diye düşünüyorum. İşsiz kalmış olabilir. Kaldı ki isteseniz de zaten vermeme, mahkeme filan aylarca uğraşma ihtimaliniz var. Onun sonunda da ödeyip ödeyemeyecegi meçhul.


  • fraise  (28.04.21 18:25:33) 
@hayaletimsi
Hocam o hakkın o şekilde olduğuna emin misin? Eğer öyleyse bir kaynak koyup durumu netleştirebilir misin?

Hukukçu değilim ve eğer yanlışsam hukukçu arkadaşlar umarım beni düzeltir ancak benim bildiğim öyle bir olayın olmadığı şeklinde çünkü. Öyle bir hak olmuş olsa kiraya verenlerin mağduriyeti büyük olur çünkü. Adam gider 5 yıl sözleşme yapar sonra da ikinci ay sadece bir taraf bir ay önceden haber verip sözleşmeyi keyfince direkt iptal edebilir o durumda. Ee kiraya verenin hakkı ne oldu?

Benim bildiğim şekli şu, sözleşme devam ederken elbette çıkma hakkı var ancak kalan sürede ne kadar kira ödeyebileceğin ilk başta diğer tarafla bir şekil anlaşmana eğer o mümkün değilse de kiraya verilen yerin ortalama ne kadar sürede kiraya verilebilecegine bağlı.
  • j r r tolkien hayrani  (28.04.21 18:32:43 ~ 18:34:01) 
oturmadığı ayın kirasını istemek hakkaniyete sığmaz
1-2 ay oturup suistimal de etmemiş

  • bir soru sorcam  (28.04.21 19:09:07) 
Kendi durumunuda anlat, depozito sende kalsın bir aylık kira gibi düşün. Kalanları da isteme bence. 8 gün önceden çıkıyorum demekte erken bence. O ara birisine kiralarsan adamı ara kalan ne kadar tl ise gün olarak hesapla iade et.


  • Topalordek  (28.04.21 19:41:16) 
*Pardon 8 gün önceden çıkıyorum demek geç haber verme sayılmalı olarak kastettim bu arada. Bir ay önce dese neyseydi.


  • Topalordek  (28.04.21 19:42:27) 
Eve gidip kontrol edin. Hasar var mı bakın.

Hasarsız ise depozitoyu gelecek aya sayın. Eğer bir ay içerisinde kiracı bulursanız depozitoyu da adama yollarsınız.
  • boray eris  (28.04.21 19:45:32) 
Durumlar zor maalesef. Böyle bir zamanda vicdan meselesi sözleşmeden daha önde.


  • Erva  (28.04.21 22:23:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.