[]

iddaa oran sorusu

şimdi 1,2 ev sahibi oranı olan bir maçın

1 / 1,2 = %83 kazanma şansı

aynı kupona 3 tane 1,2'lik maç koyduğumuzda

0,83*0,83*0,83 = 0,57 yani kuponun %57 şansı olduğunu,

yani 100 tane 3 tane 1,2'lik maçlık kupon yapsam bunların 57 tanesinin tutacağını

söyleyebilir miyiz?

 
Benim bildiğim, olasılık bir olayın gerçekleşeceğini söylemez.

Bir zar attık diyelim. 6 gelmesini istiyoruz. Olasılık 1/6. Bu, zarı bir kez attığımızda 6'da 1 oranında 6 sayısı "gelebilir" demektir.

Beş yüzünde 6 olan, bir yüzünde 1 olan bir zar düşünelim. 6 gelmesini istiyoruz yine. Olasılık 5/6. Ama zarı atınca 1 de gelebilir.

Sizin durumunuzda da şu kadarı tutacak değil, şu kadarı tutabilir denebilir.

Bir de ben tutma hesabının verilen oranlar üzerinden yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.
  • dissendium  (27.04.21 01:05:15) 
Kesinlik olmadığı sürece tutacak diyebiliriz. Olasılık tam olarak böyle ortaya çıkan bir şey.

Kesinlik yok. Ama şöyle düşün;

1. gün 3 maçlık 100 kupon yaptın. Bunların atıyorum 53'ü tutar.
2. gün 3 maçlık 100 kupon daha yaptın. Bunların da yine atıyorum 59'u tutar.
3. gün 3 maçlık 100 kupon... 56'sı tuttu.
4. gün 58.
5. gün 62.
6. gün 55.
...
20. gün 56's tuttu.

Şimdi burada 20 günlük bir 'örneklem' üzerinden istatistik tutuyoruz. 20. gün sonunda tutan kuponların ortalamasını aldığında 57,8 gibi bir şey çıkacaktır. Buradaki sonucu yine atıyorum çünkü bu sonuçta da kesinlik yok. Örnekleme göre bir güven aralığı belirlenir.

Yani olasılıkta hesaplanan %57 değeri bu istatistiksel ortalamayı temsil eder. Örneklem sayısını ne kadar artırırsan ortalama 57'ye o kadar yakınsar. Örneklemin içindeki her bir veri de Normal Dağılım dediğimiz çan eğrisi olarak da bilinen dağılıma uygun bir dağılım gösterir ve "%95 güven aralığında ortalama 57'dir" gibi ifade edilir.

365 gün boyunca aynı şeyi yaptın (örneklem 365'e çıktı), tutan kuponların sayısı yoğun olarak 57'ye yakın olacak ama arada 40 ya da 75 gibi uç değerlerden de görülebilir. Ortalama bu kez 57,2 gibi bir değere gelir. Dediğim gibi örneklem artarsa ortalama değere yaklaşılır.
  • himmet dayi  (27.04.21 07:08:58 ~ 07:12:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.