[]

Bitkisel Protein Vs. Hayvansal protein

Akşam akşam aklıma takıldı.

Konuyu salt spor başlığı olarak düşünmeyin.

Şimdi tamam vegan olmak çok ahlaki çok iyi süper falan ama insanların hayvansal proteine ihtiyacı yok mu abi?

Evrime ve türün özelliklerine ters değil mi?

Etçil hayvanlar bitkisel beslenebilir mi bu mümkün mü? Denenmiş midir? Hayvanlar bitki yesin demiyorum tabi ama mümkün mü bu teorik olarak?

Diğer bakış açılarına açığım basitçe yazarsanız memnun olurum.

Bu konuda bilgi eksiğim çok.
Teşekkürler

 
etcil bir hayvan bitki ile beslenmez tabii ki.

ama insan salt etcil ya da salt otcul degil.

hayvansal protein almadan hayvansal proteinden daha fazla protein almak gayet kolay ve mumkun.

ayrica protein konusu vegan beslenmede sorun olan bir sey degil. olmasi da mumkun degil.

ben de bu protein almazsak olucez kafalarini anlamiyorum.
  • AlsterWasser  (23.04.21 23:18:41 ~ 23:21:54) 
insanlık tarihinde, avcılık toplayıcılık zamanlarında, et ana besin kaynaklarından değildi yani diyetlerinin büyük çoğunluğunu oluşturmuyordu

etin olmazsa olmaz dair argümanlardan biri evrimsel olarak gerekli olduğu ve avcılık toplayıcılık zamanlarında insanların öyle beslendiği fakat besin kaynağı dağılımlarını araştırdığımda böyle bir şey göremedim
  • Coyote  (23.04.21 23:34:57) 
Bu konuyu 10 bin yıl öncesine göre değerlendirmenin pek anlamı yok, et yiyenler de mızrakla avlanmıyor. Koşup kaçabilen, kendini koruyabilen bir hayvanı avlayıp yemekle kafeste tutulan hayvanı yemek aynı şey değil. Yani evrime, türün özelliklerine ters bir şey olsaydı bile, "doğru" olarak kabul edilen şey de evrime ve türün özelliklerine ters olurdu.

Şu an Türkiye Kanada'dan mercimek ithal ediyor. Tarım yapılamıyor olsaydı, belki de bitkisel beslenmek daha zor olurdu. Ama Brezilya'dan da sığır ithal ediliyor, yani hayvansal beslenmek de daha zor olurdu.

Dünyada beslenme için kullanılan hayvan popülasyonunun bu kadar fazla olmasının sebebi bu hayvanların beslenme için üretiliyor olması. Vahşi doğada yenebilecek o kadar hayvan olmayacaktı, bu kadar nüfuslu bir dünyada herkesin avlanıp beslenmesi mümkün olmayacaktı. Yani sadece evrim değil, kültürel ve ekonomik düzen de etkili.

Protein konusu da çok yeni bir şey değil, uzun yıllar bitkisel protein yeterli mi diye düşünülmüş, araştırılmış. Geçmişte birbirini tamamlayan yiyeceklerin aynı öğünde yenmesi gerektiği söylenirken, son yıllarda gün içinde çeşitli beslenildiğinde, yeterli kalori alınarak, protein eksikliği çekmenin mümkün olmadığı söyleniyor. Şuraya bakabilirsiniz: en.wikipedia.org

Buradaki önemli nokta çeşitli beslenmek. Sadece tahıl yerseniz, yine yeterli protein almak mümkün, ancak gerekli tüm aminoasitleri yeterli düzeyde almak için yemeniz gereken miktar çok daha fazla, kalori sınırını da fazlasıyla aşarsınız. Bu nedenle tahıl, bakliyat, kuruyemiş, meyve ve sebzeleri karışık ve bol çeşitli olarak tüketmek protein sorununu çözüyor.

Aslında bazı geleneksel yemekler bir şekilde (belki de tesadüftür) protein tamamlayacak şekilde hazırlanıyor. Örneğin kuru fasülye veya nohut yemeği yanında pilav veya ekmek yiyoruz. Humus ve ekmek, burrito gibi farklı kültürlerde bulunan geleneksel yemekler de buna uygun.

Bitkisel besleniyorsanız ve günlük kalori ihtiyacı normal seviyede olan bir insansanız, çeşitli beslendiğiniz sürece çok kafa yormaya gerek kalmıyor. Ama sporcuysanız, günde 5-10 bin kalori almanız gerekiyorsa da araştırıp sporcuların nasıl bitkisel beslendiğini öğrenebilirsiniz.

Etçil hayvanlar rastgele bitkilerle, sadece brokoliyle beslenemez tabii. Ama vegan kedi ve köpek mamaları var.
  • fadetoreality  (24.04.21 00:13:40) 
Hayvansal gıdalardan gelen proteinle bitkiselden gelenin aynı kalitede olabileceği fikrine gerçekten inanarak katılabiliyor musunuz anlamıyorum. Bakın bu bir yorum ya da görüş değildir bu bilimsel bir veridir: Bitkisel proteinler eksik aminoasit barındırır, yani tüm amoniasitleri içermezler, haliyle tamamlanması için birkaç farklı kaynağı birlikte tüketmek gerekir çünkü senetezlenip kullanılabilmesi için havuzda tüm aminoasitlerin olması gerekir. Ayrıca yararlılık oranı, yani vücudun kullanma oranı %50-55 civarıdır. Yani sen bitkiselden 20 gram protein aldığını zannederken 10 gram alıyorsun aslında, onu da başka bitkisel kaynaklarla almazsan kullanamıyorsun bile. Halbuki hayvansal proteinler tüm aminoasitleri barındırır sisteme girdiği an sentezlenir, kullanılabilirlik oranı da %90 civarıdır. Hatta yumurta %100 oranında kullanılır, elde böyle somut veriler varken ikisini aynı kefeye koymak çok anlamsız vegan arkadaşlar hiç bu bilimsel veriler üzerine konuşmak istemezler. Tamam ahlaki olarak etik olarak ben tüketmiyorum de geç, bu saygı duyulacak bir karar ama "ikisi de aynı abi bak şöyle şöyle makaleler var" demek bilimle örtüşen bir durum değil. Adamlar 150 sene önce bitkisel proteinle hayvansal proteinin aynı kalitede olmadığını bulmuşlar zaten hala niye yok yok aynı hatta daha iyi deniliyor anlamak mümkün değil.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (24.04.21 20:35:56 ~ 20:39:01) 
NEJM'den makale paylaşan birine "vegan arkadaşlar hiç bu bilimsel veriler üzerine konuşmak istemezler." demek de...

Derginin impact factorı 2019'da 74,7.
  • fadetoreality  (27.04.21 20:11:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.