[]

Psikiyatrist önerisi (online)

Merhaba,

Agorafobi, panik bozukluk, ayrılma anksiyetesi konularıyla ilgili olarak online görüşme sağlayan önerebileceğiniz psikiyatrist var mıdır? Gerçekten bu hususlarda güvendiğiniz biri olursa memnun olurum, kız arkadaşımın bu konuda ivedi bir tıbbi danışmanlığa ihtiyacı var. Kendisi için doktor arayışındayız. Haftalık yahut aylık düzenli görüşme gerekebilir. Cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.


 
psikiyatrist değil de psikoloğa danışmalısınız. diğer bir önerim de bence online terapi çok etkili bir terapi stili değil. bunu bir psikolog olarak söylüyorum. uzman klinik psikoloğa danışmalısınız ve bunu kız arkadaşınız istemeli, siz değil.


  • mikahakkinen  (24.04.21 10:12:38) 
mikahakkinen +1

duruma göre ilaç gerekiyorsa zaten psikiyatra yönlendirilirsiniz.
önce ilaç değil, önce terapi.
ilaç gerekiyorsa ilaçla birlikte terapi.
bu işler terapisiz çözülmüyor.
  • blatta hiberna  (24.04.21 10:20:36) 
Arkadaşlar zaten halihazırda 5 yıldır görüştüğü bir terapisti var kız arkadaşımın. 8 ay önce de Lustral'a başladı bir psikiyatrist reçete ettiği için ama ben o psikiyatriste pek de güvenmiyorum zira hiç kontrole çağırmadan 10 dk içinde edilen bir teşhis sonucu Lustral reçete etmek ve "seneye yazın bırakırsın" dedikten sonra bir daha kontrole çağırmamak bana meslek etiğine aykırı geldi. Fikri olan varsa bu konuda da ayrıca konuşmak isterim.

5 yıldır devam eden terapi sürecinde halihazırda terapistimiz ilaçlık bir durumun olmadığını ifade ediyor ancak benim endişelerim olduğu için kız arkadaşımın işinde iyi bir psikiyatriste görünmesini, kullandığı ilaçları bildirmesini ve bu yönde bir konsültasyon almasını istiyorum.

Online terapi görüşmelerinin neden etkili olmadığını da açıklarsanız çok müteşekkir olurum; gerçekten etkisizse fiziki bir görüşme olmasını sağlayacağım bir şekilde ama halihazırda evden çıkamamak, çıkmaktan korkmak ve kaygılanmak; bu sebeplerden meydana geldiğini düşündüğüm psikosomatik etkiler var şu anda. Çıkmayı düşününce midesi bulanıyor aşırı stres oluyor gibi düşünün.
  • vedatchilipeppers  (24.04.21 11:26:18) 
madem beş yıldır görüştüğü bir terapist var, zaten o terapistin önerdiği veya o terapistle birlikte süreci götürecek bir psikiyatra gidilmesi gerekiyor ki birbirleriyle irtibat halinde olup işbirliği yapabilsinler.

fakat terapist ilaçlık durum olmadığını söylediği halde neden kafanıza göre bir psikiyatriste gidip ilaca başladınız onu anlamadım.
illa ilaç kullanılacak diye bir şey yok.

eğer terapiden verim alamadığınızı düşünüyorsanız da bunu terapistle görüşüp süreci değerlendirin ve duruma göre gerekirse terapist değiştirin.
bu arada terapi yapan ve hemen ilaca sarılmayan psikiyatristler de var ama onu arayıp bulmak gerekiyor.
geneli sizin deneyimlediğiniz gibi.

bunun dışında, hali hazırda beş yıldır terapisi devam ediyorsa online terapi "bence" çok farklı değil.
yeni tanışılan biriyle belki daha değişik gelebilir ama sonuçta yine de online terapi de terapisizlikten kat kat iyidir.
elbette karşılıklı oturmak ve aynı ortamda bulunmak daha fazla etkileşime neden oluyor, yani ekranda birini görmekle, yanında olmak aynı değil ama terapiye devam etmemeye neden olacak bir durum da yok yani.

özellikle sizinki gibi bir durumda elbette online terapi de olsa terapiye devam edilmeli zaten.
  • blatta hiberna  (24.04.21 13:00:35 ~ 13:02:14) 
@blatta hiberna,

Kız arkadaşım 8 ay önce yaşadığı musibet sebebiyle, düzenli gittiği terapistine içinde bulunduğu durumdan acil şekilde kurtulmak maksadıyla kendisine bir psikiyatrist önermesini ve ona gidip ilaca başlamak istediğini belirtmiş. Bu vesileyle de terapisti kendine bir psikiyatrist önermiş; söz konusu psikiyatriste 8 ay önce şunu söylemiş: "ben ilaca başlamak istiyorum, bu acıları çekmek istemiyorum, lütfen benim problemimi çözün bir şekilde". Bu psikiyatrist de tamam demiş ve zart diye Lustral reçete etmiş. Ardından demiş ki; 50 mg Lustral zaten antidepresan kullanan kişilere antidepresanı bıraktırmak için kullandığımız bir ilaç, bu seni rahatlatır, bunu uzun kullanmana gerek yok demiş. Yazın bırakırsın. Bir daha da ne kontrole çağırmış ne de kız arkadaşım kontrole gitmiş. Ben bu durumda problem olduğunu düşündüğüm için olaya el atıp çözümlemek istiyorum acilen çünkü endişeleniyorum. Kendisi de iyi hissetmiyor.

Ben ilacın etkisiz kaldığını veya yanlış ilacın kullanılmış olduğunu düşünüyorum; doğru ilaç kullanılmış olsa bile kontrole çağırmadan bu ilacı öyle al 8 ay kullan demenin doğru olmadığını düşünüyorum. Yanlışsam lütfen belirtin.

Bir yol arıyorum ama bulamıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Edit: Uzun süredir görüştüğü terapistin de terapinin iyi gittiğini düşünmesine rağmen kız arkadaşımın "acil çözüm arayışı" sebebiyle olan ilaç talebini hemen kabul etmesini de anlamadım. Kabul edilen ilaç talebiyle gönderilen psikiyatristin de böyle hemen ilaç dayamasını da anlamadım. Anlamadım genel olarak yani. Siz anladınız mı?
  • vedatchilipeppers  (24.04.21 14:12:05 ~ 14:16:26) 
psikiyatristlerin çoğu böyle maalesef, yani o yüzden anlayacak bir şey yok.

peki psikiyatristin verdiği ilacı, bu ilaç kullanılırkenki süreci terapist takip etmiyor mu?
tavsiye ettiği psikiyatristle kendisi görüşmedi mi?

yani şimdi şöyle bir durum var.
kız arkadaşınız acı çekmeden iyileşemeyeceğini kabullenmeli.
teşhisli ve ilaç tedavisi gerektiren bir hastalık olması dışında, travmaya bağlı şeylerde tabii ki gerektiğinde de ilaç veriliyor ama sonuç olarak terapiye devam ederek sorunla ya da travmayla (veya problem her neyse, onunla) yüzleşmek gerekiyor.

psikologlar bu konuda farklı davranabiliyor.
baskıya boyun eğenler var, eğmeyenler var.
terapiste gidip "bana illa birini önerin" diye baskı yaparsanız bir noktada illa birini önerecektir ama kendi onaylamadığı bir süreçse ne kadar verimli olabilir bilmiyorum, ki olmamış zaten.

terapistin işine karışmadan, sürece müdahale etmeden devam edilmesi lazım.
yani karşınızdaki "ilaca gerek yok" diyorken, "ben illa ki ilaç istiyorum" diye psikiyatriste gidilince bu oluyor.
psikiyatrist de "illa ilaç isteyen" insana zaten 3-5 seçenekten birini yazıp gönderir.

burada terapisti gereken duruşu sergilememekle suçlayamayacağım çünkü muhtemelen o birini önermese siz illa ki birini bulacaktınız ya da sözü dinlenmediği için terapiyi kesecekti, ki bunu belli ki doğru bulmamış.

hızlı süreç diye bir şey yok.
bir şeye başladıysanız onun gereklerini yerine getireceksiniz.
kimsenin sihirli değneği yok ve insanlar sorunlarını kendileri çözebilirler.
bu tip bir durumda "ilacı aldım, sokağa çıktım" diye bir şey yok.
evet bir şeyler hafifleyebilir ama o çözülmesi gereken bir sorununuz kalmadığı anlamına gelmez.

yani "ilacı al, sekiz ay kullan" demek doğru değil ama psikiyatriste gidip "bana ilaç yazın" demek de doğru değil.
belli ki ilaç kullanmasını gerektirecek bir şey yok ortada, sadece gönlü olsun diye yazmışlar.
terapist zaten gerek görmemiş.
psikiyatrist de takip edilecek bir şey olduğunu düşünmemiş.
o yüzden yani ortada anlaşılacak bir durum da yok.

bir de yanlış anlamayın ama bu sürece siz çözüm bulamazsınız.
kız arkadaşınız kendi çözümünü kendi bulacak.
ihtiyacı olursa yanında olacağınızın mesajını vermek ve böyle bir duruş sergilemek başka, tedavi sürecine karışmak başka.
terapisine düzenli olarak devam etsin.

terapi zaten mutlu olunan bir süreç değildir, yani sorunlarınızla yüzleşirken daha çok dibe battığınız bile olur.
(intihara meyilli olunmadığı sürece, ki zaten bunu terapist de psikiyatrist de anlar ve ona göre müdahale eder, ben normal bir süreçten bahsediyorum.)
terapistin iyi gittiğini söyleme nedeni de bu.
bu süreçte kendini iyi hissetmemesi beklenen ve olması gereken bir şey zaten.
bunu kabullenerek istikrarlı şekilde devam etmesi lazım.
yardımcı olmak istiyorsanız, "kendimi kötü hissetmemeliyim" düşüncesinden sıyrılması gerektiğini anlamasına yardımcı olmaya çalışın.
terapi böyle bir şey.

ama tabii ki bu lustral kullanımının ve genel olarak sürecin terapistle konuşulması lazım.
bu konuda elbet söylediği bir şey vardır.
gerekirse başka bir tavsiye daha isteyin ya da tavsiye ettiği kişiyle yaşadığınız deneyimi aktarın, ki şimdiye kadar bunu zaten konuşmuş olmanız gerekirdi.
ona göre tekrar bir şey planlanır belki.
  • blatta hiberna  (24.04.21 14:56:33 ~ 15:06:10) 
Ankara'da Cumhur Boratav var psikiyatrist. ailemin doktoru çok çok memnunlar. bu süreçte eski hastalarıyla online görüşme yapıyor ama yeni hastalara yapıyor mu bilmiyorum. bi iletişime geçin isterseniz


  • cometome  (24.04.21 15:01:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.