[]

Thodex'in dogecoin'i değerinin % 30 altına satması

Neden böyle bir şey yapmış? Coin'i hızlıca nakite çevirebilmek için mi? Neden % 10 altında satmamış mesela? Öyle yapsaydı hedefliği şeye ulaşamayacak mıydı? Tam olarak mantığını bilen biri varsa anlatabilir mi?




 
Atladığınız nokta, onu satan thodex değil başkaları, muhtemelen millet dogecoini transfer edemeyince olayların kokusunu alıp başka paralara geçip transfer işine baktılar.
Galiba doge komisyonu da sabit 30 doge gibi bir şeymiş.

Transfer edemeyince millet satmaya başladı arz fazlası olmaya başladı, normalde bu avantajlı durumu buraya para yatırıp doge alıp başka bir borsaya transfer ederek insanlar kendi lehlerine çevirir, arbtiraj yani, böylece arbitraj yapanların talebi ile aradaki fark kapanırdı. Fakat ne dedik? Trasnfer yokmuş, 4-5 dkda transfer olan şey için 2-3 gün beklemiş insanlar ve iptal olmuş talep genelde.

Şöyle düşün, bir banka yarın döviz çekim ve transferlerini durdursun, ne olur? O bankanın da dışarıdan döviz alıp, dışarıya döviz satmadığını düşün.
  • atom karincanin torunu  (22.04.21 18:06:03 ~ 18:07:47) 
@atom Ben bu yazıdan adamların dogecoin'i nerede ve neden değerinin % 30 altında sattığını anlayamadım :)


  • fobfilm  (22.04.21 18:33:26) 
Thodex'in kendisi doge veya başka bir coin satmıyor. Thodex borsa. Pazar yeri gibi düşün. Buraya gelip elinde domates (doge) olanlar satışa çıkarıyor (satış emri giriyor), başkaları da gelip istediği fiyattan domates (doge) var mı diye pazara giriyor. Gerçek pazardan farkı, dolaşmak zorunda değilsin. Sen diyorsun ki bana 10 liraya domates bul ve 3 kilo al. Satıcı da diyor ki ben elimdeki 50 kilo domatesi 12 liradan satıyorum. Böyle bir durumda satış gerçekleşmiyor. Satıcı satış emir fiyatını 10 liraya düşerse senin emrin o 10 lira olarak gerçekleşir. Benzer şekilde o fiyatı sabit tutup sen emrini 12 lira olarak güncellersen 12 liradan gerçekleşir. Fiyat da tam olarak bu noktada oluşuyor. Alış emirleriyle, satış emirlerinin buluştuğu noktada.

Şimde Todex'te neden doge %30 daha ucuz? Çünkü elinde domatesi olan arkadaşların kulağına bir haber geliyor. Habere göre zabıta pazar yerinin yasalara uygun olarak kurulmadığını düşünüyor ve 4 saat sonra gelip bu pazar yerini ortadan kaldıracak. Satıcı olarak sen şunu yapabilirsin:
Domatesleri başka bir yere taşıyacağın kamyonuna yükler gidersin (kripto transferi). Eğer kamyonun tekeri patladıysa "bari elimdeki domatesler çöpe gideceğine fiyatı düşüreyim de herkes alsın" diye düşünüp zarar da etsen %30 indirim yapıp satarsın.

Binance, BTC Türk, Thodex, Narkasa vb. gibi borsalarda fiyat farklı olabilir. Doge'nin global bir fiyatı yok. Her borsada farklılık gösterebilir ama çok farklı olursa zaten arbitraj nedeniyle düşük fiyattan alanlar yüksek fiyatlı yere yığılıp ordan satış yapmaya çalışır ve bir şekilde fiyat dengelenir.
  • himmet dayi  (22.04.21 19:01:09 ~ 19:01:37) 
@himmet dayi Evet borsanın mantığını biliyorum. Benim öğrenmek istediğim şey neden % 29, % 31 veya % 10 altında değil de % 30 altında sattıkları. Mesela % 10 altında satsalardı bu kadar hızlı elden çıkartamayacaklar mıydı? Ya da % 25'e? Elden çıkartmak istedikleri varlığın büyüklüğü mü onları bu % 30'a zorladı?

Not: Bu arada Thodex'ten kastım bu operasyonu yapan Ceo işte. Lafın gelişi Thodex dedim.
  • fobfilm  (22.04.21 19:16:59 ~ 19:18:36) 
aslında ilk yazan adam bu dogeleri alınca hesaba da geçmediğini iletmiş, şu twit atan yabancı.

yani exit scam bu aslında adamlar satmış ama aslında o coinleri bile vermemiş gibi, giderayak iyice vurmuşlar. zaten site kapanınca artık geçse ne geçmese ne. o %30 daha çok "satmak" için.
  • passion rules the game  (22.04.21 20:20:28) 
@fobfilm
demek istediğiniz şu aslında.

Thodex neden dogecoin'in değerini piyasadan %30 daha az gösterdi.

sizde "piyasası bu" algısı yaratıp
daha ucuza buldum diye sevindirtip size satın aldırma için.

Başarılı dolandırıcılık şu şekilde olur;
Karşı taraf, kaçıramayacağı kadar iyi bir fırsat sunduğunuzu zannederse
(o sizi dolandırıyor veya sizden fayda sağlıyor zannederse) defans mekanızması düşüyor
fırsatı kaçırmamak için saldırıyor.

doge coin binance'de 2.75 iken, thodex'de 2.30 da
buradan alayım, binance'e aktarayım, oradan satayım diyorsun.
bu fırsat kaçmasın diye de saldırıyorsun.

sonra binance'a aktar diyince aktarma çalışmıyor :).
çünkü aslında doge almadın, sana "sanal" doge aldın algısı yarattı.
o parayı da aldı kaçtı
  • summatinyourteeth  (22.04.21 21:09:34 ~ 21:10:58) 
@summatinyourteeth Tamam ben olayı yanlış anlamışım o zaman :) Ben Thodex ceo'sunun müşterilerinin hesabındaki coinleri değerinin % 30 altında satarak karşılığında gelen paraları zimmetine geçirdiğini zannetmiştim. Halbuki olay şu değil mi:
Thodex ceosu dogecoin'i herkese % 30 daha ucuza satacağını vaad ediyor, insanlar para yatırıp ucuza dogecoin alacağını zannediyor fakat ceo kimseye dogecoin falan vermiyor. Ya o yatırılan paraları zimmetine geçiriyor ya da coinleri değil mi?

O zaman işin çiftlikbank'a benzer yönü bir bakıma bu aslında.
  • fobfilm  (22.04.21 22:55:31 ~ 22:57:29) 
@fobfilm, hayır olay o da değil, hala borsanın mantığı tam oluşmamış.

Borsada fiyat belirlenmesi ile CEO'nun doğrudan bir alakası yok. Borsayı gerçekten kötü yönetmişler. Diğer bir nokta şu, bu arkadaşlar öncelikle geçtiğimiz haftalarda insanlara ödül olarak doge coin veriyorlar. Sonrasında ise dışarıya coin aktarımını biraz zorlu bir duruma getiriyorlar.

Bir borsanın sağlıklı yürümesi için girişken bir yapıda olması, yani seninle çalışan yatırımcıların bir kısmının farklı borsalar ile de çalışması ve varlıklarını farklı yatırımlara ve borsalara aktararak seninle genel piyasa arasında dengeleyici rolü üstleniyor olması lazım. Ayrıca borsandaki yatırımların da aynı şekilde farklılaşıyor olması lazım.

Şimdi geriye dönelim, bu arkadaşlar doge u bayağı bir pompaladılar, ayrıca kendileri de bir miktar dağıttılar ve borsanın kendi doge coinlerini de burada bulunduruyorlar. Pek çok yatırımcısının elinde doge var. Şimdi aynı süreçte bu borsadan para çekmek veya varlıkları iki yönlü transfer etmek zorlaştı özellikle büyük yatırımcılar çıkmak istedi, ayrıca doge yükselmeye başlayınca borsada yüksekten alım yapmak isteyen yatırımcı da olmadı, yüksekten değerlenmediğini gören yatırımcılar acele çıkmak istedikçe işler daha da garipleşmiş olmalı. (burada dengeli yatırımcıya sahip olmanın önemi anlaşılıyor)

Bu durumda herkes elindeki satmak isteyince doge coin oldukça düşük bir fiyattan değerlenmiş oldu. Sonuçta alıcı ile satıcının anlaşmasına göre fiyat belirleniyor. Senin borsandaki alıcılar, binance'de bulunan fiyatlar ile alım yapmak isteyecek diye bir şey yok. Hele ki daha demin bahsettiğim gibi giriş çıkış zorlaşırsa kapalı bir sistemde de böyle fiyatlar oluşabilecektir. Ama sen borsandaki girişkenliği arttırabilirsen, en ufak bir farkta yatırımcılar senin borsana giriş-çıkış yapacağı için sen de fiyatlarını global piyasa ile dengelemiş olacaktın.

Böyle konu uzar gider, sonuç olarak, paranızı tek bir borsa ve tek bir kaynakta tutmayın. Mümkün olduğu kadar global piyasada yatırım yapın. (Tabi küçük piyasalara girip orayı manipüle ederek büyük paralar kaldıracak gücünüz var ise başka)
  • cursor  (22.04.21 23:39:39 ~ 23.04.21 00:16:08) 
Tabi bir yandan şunu da açıklamak lazım, güçlü ve güvenli olabilmesi için, arz-talep dengesinin yitirildiği durumlarda, durumu dengeleyebilecek bir yatırımcı profiline sahip değilse, bu durumu dengeleyebilecek parasal karşılık gücü bulunması ve gerekli noktalarda borsanın kendisinin müdahale edebilmesi gerekiyor. Tabi bu ideal ve istenecek bir durum değil. Yoksa borsanın kendisi de büyük balıkların elinde yem oluyor. Müdahale ettikçe para kaybediyor, edemez ise yatırımcılar huzursuz oluyor ve kaçıyor. Gerekli yatırımcı girişkenliğine ve büyüklüğüne ulaşamadıkça ve borsa dengesizleştikçe işler daha kötüye gidiyor. Öyle reklamlar, ödüller vs. de bir yere kadar işe yarıyor ve sermaye gitgide eriyor.

Aksi takdirde, gerekli yatırımcı büyüklüğüne ulaşılan ideal bir dünyada kazancını yapılan işlemlere uyguladığı işlem ücreti ile kazanan bir borsanın zarar etmesi çok da mümkün olan bir durum değil.
  • cursor  (23.04.21 00:15:19 ~ 00:18:45) 
@cursor
hocam ben ayrıca bu verilen,satılan doge'lerin (hatta son hafta hiç bir coinin) olmadığını da düşünüyorum.
son 1 hafta tüm coinleri çekememeye başladı insanlar.

son 1 hafta, her coin piyasadan daha ucuza fiyatlarsa "satılmış gibi" yapıldı.
Biraz da o yüzden herşey ucuz.
Ucuza bulmuşken alalım mantığı.
  • summatinyourteeth  (23.04.21 00:36:38) 
@summatinyourteeth zaten borsanın dışarı ile bağlantısının sekteye uğratılması ve biraz kapalı bir sistem yaratılmasının temel nedeni de bu diye tahmin ediyorum. Saçma sapan işlere girdiler, sonrada dönülmez noktayı aştılar.


  • cursor  (23.04.21 01:00:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.