[]

Zekat vermek

Zekat veriyor musunuz, veriyorsanız bu rakamı nasıl belirliyorsunuz




 
Zekatın alt sınırını diyanet sitesinden öğrenebilirsiniz, üst sınır yok tabii haliyle, size kalmış. Herkes geliri oranında zekat vermeli diye geçer fıkıhlarda, yani ayda 10k kazanan birinin 100tl zekat vermesi komik olur.

Ayrıca borçluysanız, ekonomik, durumunuz iyi değilse veya varlıklı değilseniz zekat size farz değil.
  • Avoiding The Puddle  (21.04.21 20:55:22 ~ 20:56:13) 
üzerinden 1 yıl geçmiş ve zaruri ihtiyaç olan içinde yaşanan ev ve kullanılan araba hariç hesaba döküyoruz. bende 20 bin liralık altın, 50 bin lira da bankada para var diyelim.. 10 bin de kredi borcumuz var. 20+50-10 = 60000 onu da 40'a bölüp hesaplıyoruz biz 60000/40 = 1500 Tl hayırlı olsun.

1 yıl meselesi de örneğin 50 bin zaten sizde vardır 20 bin de geçen ay prim aldınız altına yatırdınız diyelim o 20 bini hesaba katmıyorsunuz. 50 - 10 olarak hesaplıyorsunuz.

ne benim temel ihtiyacım, zaruri aldığım mal diye düşünüp hesaplamak size kalmış.
detaylıca hesaplar veririm ben zekatın malı bereketlendirdiğine inanıyorum. öyle evde serilip çalışmayan insana da değil yetim, hastalığı olan ailelere veriyorum ilaç gibi geliyor onlara mutlu oluyorum birilerine faydam dokunuyor diye.

diyanetin bu hesaplama aracı bayağı açıklayıcı: zekathesapla.tdv.org
  • cilekli pasta  (21.04.21 21:17:10 ~ 21:19:42) 
Birikimlerim hep altinda. 80 gr.dan fazla altininiz varsa zekatini vermenkz gerekiyor. Her sene subat ayinda elimdeki altinin 40ta birinde biraz fazlasini bir aileye zekat olarak veriyorum.

Zekat almak ihtiyac sahibine yardim etmek oldugu kadar, ihtiyacindan fazlasina sahip olan kisi de zekat vermeye muhtactir. Yani kisi zekati verdigi zaman kendisine de yardim ediyor. En azindan ben bir yukten kurtulmus ve hafiflemis hissediyorum.

Bugune kadar hic paramin azaldigini dusunmedim ve oyle hissetmedim. Ihtiyactan
  • Kirmizibavul  (21.04.21 22:45:08) 
Malın Nisab miktarıba ulaşması ve üzerinden 1 yıl geçmesi gerekiyor . 40'ta 1 verilir. Konu aslında ayrıntılı fıkıh bilen biriyle hesaplama yaparsanız daha güzel olur. Elinizde altın gümüş para satılık ürün ya da eşya gibi her şeyi göz önünde bulundurun.

Ha tabi çıkan tutar ne ise biraz daha fazlasını vermeyi severim.
  • Erva  (22.04.21 00:27:42) 
"İhtiyaçtan fazlası"dır ölçü. 40'ta 1 ölçüsü iflah olmaz cimriler içindir.

www.kuranmeali.com
  • 1bir1bir1  (22.04.21 01:42:22) 
birkaç ay öncesine kadar kenardaki altınımız, paramız ne kadar olursa olsun zekatını veriyorduk, altını sattık birkaç ay önce. o zamandan beri, eve giren maaşın kırkta ikisine tekabul eden bir miktarı zekat olarak veriyoruz. üzerinden bir yıl geçmesini vs beklemiyoruz artık. her ay vermeye çalışıyoruz. Sanırım şu an vermemize gerek yok kurala göre, ama mesele kuraldan, kanundan ziyade içimizden neyin geldiği, şu pandemi döneminde herkes, gerçekten yardıma muhtaç birilerini bulup yardım etmeli bence.


  • Peerless  (22.04.21 07:44:50) 
15 yıldır her sene veriyorum, bazı seneler zekat düşmediği halde bir önceki sene kadar veririm. (yani nakit para altın vs yok ama geçmiş seneye göre fakirleşmemişim de, yatırım yapmışım gayrımenkule vs)

Zekata neler tabidir, 80 küsür gram altına denk gelecek miktarda, altın/gümüş/nakit/ticari mal.

Kimisi "benim 80 gram altınım yok" diyor ama bankada 100 gram altına bedel parası var mesela.

Eve, yazlığa, bindiğin arabaya, kiradaki eve, işyerindeki makinelere, demirbaşlara zekat verilmez.

İşyerindeki satışa hazır ticari mal da değeri hesaplanıp zekata tabi edilir.
  • John Bloor  (22.04.21 12:45:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.