[]

prof. basketbolcular bilek burkulmasını önlemek için bir şey yapıyorlar mı?

selam,

bugüne kadar 8 kere ayak bileğini burkarak basketbolu bırakmak zorunda kalan biri olarak basket maçlarında nasıl bu durum sık yaşanmıyor şaşırıyorum.

hadi benimki yer etmiş olsun, bağlarım zayıflamış olsun ama bu sporun yapısı gereği sürekli sıçrama ve iniş alanında sürekli başkalarının olması çok sık tekrarlanması gereken bir sakatlık yapmıyor mu bunu?(hele son zamanlarda bileği sarmayan basket ayakkabılarını çok görüyorum.)

bu tür şeyler sürekli oluyor ama profesyonellerin bilekleri sağlam olduğu için o kadar etkilenmiyorlar mı? veya bu durumu yaşamamak için iniş yerlerine filan mı dikkat ediyorlar?

konunun çıkış noktası şu: san antonio'dan bruce bowen'la ilgili bir videoda izlemiştim, bilerek ayaklarını rakip sporcuların iniş yerlerine yakın tutarmış sakatlamak için, oradan merak ettim.

 
bi seviyeye kadar prof. olarak basketbol oynamış biri olarak söyleyebilirim ki ; sıçramalarınızı, inişlerinizi çoğunlukla parmak uçlarında yapmaya çalışın. yani sıçradıktan sonra yere inerken laps diye tüm ayakla değil parmak uçlarıyla yaparsanız riski baya indirirsiniz.
bir diğer önerim de; bileğiniz burkulduktan sonra direkt olarak ayakkabının bağcıklarını olabildiğince (max. seviyede) bağlayıp, şişmesini önleyebilirsiniz, böylece hasarı minimuma indirebilirsiniz.
p.s bağcıkları sıkıca bağlama olayı sağlık açısından riskli mi değil mi bilmiyorum bunu varsa sağlıkçı arkadaşlar daha iyi açıklayabilir fakat bize hep o şekilde uygulanırdı.
  • taha1907  (20.04.21 23:56:14) 
Stabilizasyon egzersizlerini cokca yaptiklarina eminim ayak bilegi icin. Ben yapmaya basladigimdan beri mesela bozuk zeminli doga yuruyuslerinde patikalarda ayagim yan yatmadi, burkulayazmadi.
Onun disinda daha baska teknikleri de vardir diye dusunuyorum.

  • kuehles blondes  (21.04.21 00:21:11) 
Atakları çok sıkı bir şekilde bandajlıyorlar.
Bir kaç sefer bu bandajdan yaptım gerçekten çok iyi tutuyor. Çok ciddi bir darbe ya da güce maruz kalması lazım ayağın burkulması için.

Ama her şeyden önce gerek yere inişlerde gerek ani manevralardan ne yapman gerektiğini bilmen gerek. 8 kere burkulan bilek iyi bir tedavi süreci geçirmediyse ihya olmaz bu arada.
  • teritori  (21.04.21 01:09:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.