[]

yeni iş ve ik sorunu

merhaba, yeni işe başladım geçtiğimiz hafta. benden calısma belgesi, eski iş yerine ait bordro vs istediler. bende calısma belgesini verdim bordroyu vermedim. az önce ik aradı dedim bunu ben sizde görüyorum, sürece ne gibi katkısı olacak bunun, bu şahsi bir belge, ik'da araştırma yapıyoruz sektörün altında mı üstünde mi kalıyor vs zırvaladı. İyi mi etmişim sizce, tekrar isterlerse nasıl bir tavır takınıp kendimi savunayım. Yardımcı olur musunuz?




 
iyi etmişsiniz.
kişisel verilerimi paylaşmak istemiyorum.

şirketle gizlilik anlaşması imzalamıştım verdikleri ücreti de o nedenle gösteremem diyin bir daha sorarlarsa.
  • rewlack  (19.04.21 19:47:56) 
Belki gelir vergi dilimini devam ettirmek için istemişlerdir diycem ancak senin dediğin amaçla istemeleri aşırı saçma


  • mirty  (19.04.21 19:59:44) 
@mirty, nasıl yani dostum?


  • jules  (19.04.21 20:28:47) 
Cok karışık bir konu, şöyle bir link bırakayım oradan arastirabilirsin, yanlışım varsa bilenlen düzeltsin bahsettiğim konu brüt maaş üzerinden anlastiysan geçerli; www.google.com


  • mirty  (19.04.21 20:43:36) 
mirty +1

cok karisik bir konu ben detayini tam bilmiyorum ama yil icindeki is degisikligini bildirmemenin gelir vergisi acisindan bir cezasi varmis.

bazi ik lar bu sureci calisan yerine takip ediyor bazi ik lar sadece calisani bilgilendiriyor islemler calisanin sorumlulugunda oluyor.

ik yetkilinize danisabilirsiniz belki bu sekilde.
  • la lykia  (19.04.21 22:31:32) 
direkt reddet verme bordroyu, rewlack+1 gizlilik anlaşmasını öne sür verme.

Ayrıca mirty`nin bahsettiği olay çok tartışmalı bir konu, ben şimdiye kadar tüm işlerimde sıfırdan başlattım vergi hesaplamasını, kümüle matrah hesabını kabul etmedim. Hiç kimse de bir şey sormadı etmedi vergi cezası falan yemedim. Eğer çok yüksek brüt maaşlı- 50 bin TL üstü- biri değilsen zaten maliyenin radarına takılman çok zor. Israr ederlerse vergi beyanı benim şahsi sorumluluğum-vergi matrahımın yükselmesini istemiyorum de gene bilgi verme, bitti gitti.
  • zikardo  (20.04.21 01:16:00) 
cevaplar için teşekkür ederim. şunu eklemeyi unutmuşum, ben maaşımı net üzerinden alıyorum brüt almıyorum. vergi falan değil bana sorarsanız mesele.


  • jules  (20.04.21 14:18:03) 
Ön not: eğer ücret araştırması gibi bir şeyler gevelediler ise, istersen bordronu verme zira saçma bir istek, ama kümülatifin devam ettirilmesi ile ilgili olarak aşağıda bazı öneriler ekledim.

net üzerinden alsanız da fark etmez. (ben de hayatım boyunca net ücret üzerinden anlaştım/çalıştım) Üstelik net ücret ile çalışıyorsan, kümülatifini devam ettirmek senin için bir zarar neden olmaz hatta altta anlattığım durum nedeni ile avantaj sağlar, yeni çalıştığın şirket daha fazla vergi ödeyeceği için onlara dezavantaj yaratır.

Bir sene içerisinde birden fazla işveren ile çalıştıysanız ve bu işverenlerden en az ikisinden aldığınız brüt ücret, o sene belirlenen alt sınırı aşıyor ise o zaman takip eden yılın mart ayına kadar kendinizin beyanname vererek toplam gelir (kümülatif) nedeni ile arada oluşacak basamak farkını ödemeniz gerekir. (Bu arada bu beyannamede eğitim ücretleri falan düşülebiliyor, bu nedenle bu tür harcamalarınız var ise ödeme de çıkmayabiliyor, ama her durumda yine de beyanname vermeniz gerekiyor.)

Maliyenin radarına girmez de demeyin, şuan bu durum oldukça otomatik ilerliyor ama geriden geliyor. Bu nedenle ben geçen sene iş değiştirdim maaşım da yüksekti bana gelmedi demeyin, eğer SGK sisteminde görünüyorsa, 1-2 yıla geliyor. Kural eski bir kural ama 2019'dan beri bayağı bir sıkıştırmaya başladılar. Benim de aralarımda bulunduğum pek çok kişiye 2016'dan beri yapılan iş değişikliklerinde eğer kümülatif devam ettirilmediyse ve vergi farkı çıkıyorsa, vergi dairesi tarafından borç çıkarıldı. Geriye doğru 5 yıl için de vergi daireleri ara ara bu uygulamayı yapıyorlar, küçük büyük bakmıyorlar. (Benim durumumda 2017 yılı için barajı 350TL ile aşmıştım.)

Bu nedenle bu konudan bağımsız olarak, iş değişikliklerinde bu problem ile karşılaşmamak için veya karşılaşsanız bile size çıkacak vergi borcunu düşürmek için kümülatifinizi yeni şirkette devam ettirmeye dikkat edin.

Bu arada belirttiğim sınır, 2020 yılı için 40.000TL civarında olması lazım ve her yıl güncelleniyor. Bu tutar aldığınız brüt ücrete göre hesaplanıyor, net ücretinize değil.
  • cursor  (20.04.21 14:44:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.