[]

Startup işi bitti mi?

Valla nereden baksanız 10 yıldır falan hararetle takip ediyorum ekosistemi, her sene en azından 3-5 tane "wow" dediğim fikir olurdu, son 1-2 senedir çok nadir çıkıyor böyle şeyler.

Misal: www.ycombinator.com

Tamamı e-ticaret, "sitenizi API'a çevirelim" ve "evden çalışanlar için X" projeleri. (Bir de sağlık işleri var ama onu geçiyorum). Yani yeni bir fikir yok ortada, zaten moda olan sektörlerde ürün geliştiriyorlar. Ya da lokalizasyon yapıyorlar.

Herhalde en son duyup heyecanlandığım fikir substack'ti (2019'da duydum), ondan beridir aklımda kalan bir şey olmamış.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yakın zamanda görüp "iyiymiş bu" dediğiniz bir startup var mı?

 
eğitim alanında startuplara baktığımda karamsarım, ortam bana körler sağırlar birbirini ağırlar şeklinde geliyor, mentörler için de ego tatmini aracı

teknoloji tarafı belki daha hareketlidir o alanda bilgi sahibi değilim
  • freebird5406_2  (17.04.21 22:58:29) 
direkt b2c çalışan low hanging fruit'lerin tükenmesi çok doğal bir şey, yani bir uber ya da square ilk çıktığındaki heyecan çok doğal olarak yok. ama özellikle b2b olarak hala inovasyon devam ediyor, o yüzden dediğine katılmıyorum. b2c olarak en son aklıma gelen tiktok var, keşfetme algoritması ile ciddi fark yarattı, b2b olarak ise tonla ürün çıkıyor her sene. mesela çalıştığım firma en son squadcast diye bi ürün kullanmaya başladı, ya da crayon, ikisi de hiç aklımda olmayan işler ama gayet para kazanıyorlar gibi görünüyor. no-code furyası ciddi rağbet görüyor, keza hotjar gibi user experience startupları da baya popüler. siber güvenlik alanında zaten her gün yeni bir firma çıkıyor ve yeni bir kategori oluşturup kendine pazarda gerçekten yer bulabiliyorlar, sonra da büyük bi abiye satılıyorlar, vs vs. yani muhtemelen yeterince geniş bir çerçeveden takip etmiyorsun, diyeyim.


  • roket adam  (18.04.21 00:04:08 ~ 00:11:34) 
Bana da öyle geliyor. Şu sıralarda ml, ai sosuna bunanmış API bazlı projeler çok revaçta gibi duruyor. Her yerde bunlara rastlıyorum. Son zamanlarda "ulan herifler çok iyi düşünmüş" dediğim startup ben de pek hatırlamıyorum.


  • j r r tolkien hayrani  (18.04.21 00:28:33) 
startup aslında app dünyasının açılması ile beraber 'tahsilat' sorununun küçük firmalar için hallolması ile devasa büyüdü

şimdi google play veya app store olmasa ben bir site açacağım da oradan sen para ödeyeceksin apk indireceksin vs vs vs ölme eşeğim ölme

neyse ama sonunda app storelarında sırları çözüldü parayı bastıran yine öne geçti.

mesela bir kişi aylık kendine 50tl bütçe belirlediyse bunu zaten dev firmalar paylaşıyor

eskiden değil 50tl 5tl veriyordu insanlar ama küçük firmalara gidiyordu. 5m kişi ödese dünyada sana 25mtl oluyordu

o sebeple startup dünyasında yavaşlama var daha çok büyük firmaların işe yarar mı lan bu? dur bir firma ayaklansın ona göre alırız dediği bir ekosisteme evrildi.
  • duyurukullanıcısı  (18.04.21 00:40:06) 
@roket adam,

hotjar 2014, squadcast 2017 (ki opsgenie vardı aynı işi yapan, onlar da 2012). Hani 2019-2020-2021 yıllarında çok bir şey duymadım diye düşünüyorum. Belki de covid etkisidir.

Ayrıca evet ben daha çok b2c düşündüm çünkü diğerlerini sektör içinde değilsem duymam/anlamam zor, ama işte bu seed stage yatırımlara bakıyorum daha çok. Next-Facebook ama henüz 1000 kullanıcısı var, fazla büyümemiş gibi.
  • plutongezegendegilmi  (18.04.21 00:43:40) 
Evet anladım, o şekilde bakarsak o zaman haklı olabilirsin bence de. b2c olarak baktığımda mesela telefonu açtım baktım son dönemde yüklediğim dediğin formatta bir uygulama, kullandığım bir servis hakikaten de yok. hele social network olarak tiktok ve clubhouse dışında hiç yok. ben daha çok b2b takip ediyorum o yüzden o şekilde cevapladım.

crunchbase'de yıl olarak filtreleyip bakabiliyorsun startuplara, belki oradan da incelenebilir.
  • roket adam  (18.04.21 00:55:17 ~ 00:56:07) 
geçenlerde bu konuyla ilgili y combinator özelinde şöyle bir tartışma vardı reddit'te
www.reddit.com

  • heavy smoker  (18.04.21 01:31:19) 
giriş bariyeri çok yükseldi. dev bir firmanın bütçesi ve tecrübesi ile rakebet etmek imkansıza yakın. daha geçenlerde asananın benzeri işleri çok hızlı ilerleyen bir startupı
bir,iki senede dümdüz etmesinin hikayesi vardı. hikayeyi anlatan da batırılan startupın kurucusu. bu arada startup dediysem hayatta kalmak için 10 milyon usd yakmışlar. iki kişi + bir garajlık startup degil yani.

twitter.com

fakat bence hala iot, enerji, sağlık gibi niş alanlarda çok büyük fırsatlar var. sadece bir fikir + 2 developer bulup bir app patlatıp seneye yatırım alıp süslü ofiste 10 milyonluk olma günleri bitti.
  • orpheus  (18.04.21 03:54:05 ~ 03:57:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.