[]

sanat eseri ile kara para aklamak

bununla ilgili anlamadığım kısım açık artırmada satın aldığınız çok değerli bir obje için ödeme yaparken verdiğiniz paranın nereden geldiği sorgulanmıyor mu?

yani elinizde kirli para var diyelim 1 milyon dolar. siz bu eseri alırken kimse demiyor mu hocam bu nakit para ne ayak nereden geldi falan diye? böyle olsa para aklama durdurulamaz mı?


 
daha ziyade satarken sorgulanmiyor.

yani diyelim ki elinde gercekte 128 milyar dolar var. resmiyette 8 milyar dolarin var. bunun 120 milyar dolari kara para.

bir tane de kiytirik tablon var.

danisikli dovus gibi bir muzayede ayarlayip elindeki kiytirik eseri 110milyar dolara sattin. sag cebindeki parayi cikarip sol cebinde koymus gibi de yazdin. kalan 10 milyar dolarla da 110milyar dolarlik alisverisin vergisini vs. odedin.

cillop gibi resmi 118 milyar dolarin oldu.

normal yollardan "kanunsuz" olan para, kanuni hale geldi.
diger yollardan cok yuksek vergi vermek zorunda kalacakken, sanat eseri alip satarak gorece uygun bir vergi masrafiyla parani hizli ve kolayce akladin.

edit: o parayi disardan sokup cikaracak paravanlar kullaniyorlar. ornegin senin ingiltere'de yaptigin ticaretten kazandigin parayi turkiye'ye getirdigin zaman kim nereden bilecek gercekten ticaret mi yaptin? yoksa naylon fatura mi?

(son zamanda bu durumlarla ilgili bilgi paylasilmasina dair bir anlasma yapildi. almancilar tedirgin oldular mesela.)

bir devlet bir vatandasinin baska ulkelerdeki varliklarini bilemez.

paravan sirketler vasitasiyla buradan bos konteyner gonderip buraya 50 milyon adet havlu parasi odeyebilirsin. sanki havlu gondermissin gibi girer para.

yapan yapiyor anlayacagin.
  • idexo  (17.04.21 13:04:51 ~ 13:09:02) 
para bankacılık sistemine girmeyi başarmışsa zaten aklanmış demektir. bu müzayedeler genelde belirli yasal çerçevede yapılıyordur ve dikkat çekiyordur herhalde. daha el altından ve rüşvet vs. ile dönüyor.


  • passion rules the game  (17.04.21 13:15:18) 
@idexo 128 milyar örneği çok hoş olmuş :)

peki o parayı dışarıdan soktuğunda zaten ticaret yapmış gibi olduğu için aklanmış olmuyor mu?

ek olarak 110 milyar dolarlık tablo satıp kendi paranı bi şekilde buraya gömmüş gibi gösterdin diyelim. bu tabloyu satın alan göstermelik kişiye sorulmuyor mu hangi mal varlığınla alıyorsun diye? bana çok karışık geldi ya.
  • das ende der welt  (17.04.21 14:48:21) 
soyle soyleyim. ticaret isin gostermelik tarafi oluyor. paranin kullanisli olabilmesi icin bir yerden baska bir yere "resmiyette" de aktarilmasi gerek.

bunun da "hesap verilebilir" sekilde olmasi icin dolambacli fakat "nispeten ucuz yollar" buluyorlar.

paraya dedigin gibi "dis ticarette" resmiyet kazandirilsa da esas gitmesi gereken yere daha sonra gidiyordur. yani tuccar sadece aracilik/komisyonculuk yapiyordur. adam gercekten havlucudur. "bir iyilik" yapar, ona karsilik destek gorur.

"nereden geldigi sorgulanmiyor mu?" dedigin icin yollari boyledir diyorum.

her devlet bir digerine dogru kacan paranin pesine duser, kendine dogru akan paraya goz yumar.

belli paravan sirketlerle para aklamak demek, bazi cevrelerin ulke icinde yuruttugu politikalari, isleri, lobileri fonlamasi icin ulkeye dolayli yollardan para sokmasi demek.

zaten su da var. donem donem paraya ihtiyaci olan devletler veya "vergi cenneti" olarak bilinen devletler her zaman yabanci paraya vergi kolayliklari ve avantajlar saglarlar. sikinti parayi diger ulkeden cikarmanin maliyeti.

hani oyunlarda gormussundur. iki ayri serverda legal para alisverisi olmaz, ama kullanicilar burada para verir oteki server'da alir.

oyle bir degis tokus durumu bu.

mesela londranin gobeginde devlet icinde devlet gibi calisan ozerk bir finans sehri var. "ozerk" olmasinin da bir anlami var. yani devlet soz veriyor, buraya asla karismiyor. bu sayede de londra'da para serbestce takiliyor. butun dunyadan para oraya akiyor.

iste apple'a bir yandan avrupa'nin bir yandan abd'nin bir yandan diger devletlerin ceza kesip durmasi da bu sebeplerden. sen benden vergi kaciriyorsun diyorlar : ) niye sattigin urunlerin parasini yurtdisinda tutuyorsun diyorlar...

para aklayanlarin kesin olarak neden para soktuklarini bilemezsin, ama para sokuyorlar iste. bu para nereden geldi? hangi iliski agiyla aktariliyor... gibi sorularin onune paravan sirket koyup onlarin eliyle yapiyorlar bu isleri.

bu sadece organize olarak yapilmiyor. kucuk caplarda da yapiliyor. almancilar ornegin gelirken es dost coluk cocuk aliyor cebinde getiriyor parasini. devlet bu para nereden geldi demiyor. ev alirken zaten vergisi susu busu odenmis oluyor...

sinirdan giren o kadar arap siginmaci yaninda ne getirdi? bilemezsin. altin etiren, para getiren, mal getiren... burada harciyor bir sekilde. o yuzden goz yumuyorlar. ama sen ulke disina cikarken cebine 10bin dolardan fazla koydun mu "kacakci" olursun : )

ekleme olarak: eger parayi paravan kullanmadan aklarsan o zaman hemen ne isler dondurdugun ortaya cikar. o yuzden direk tablo satmiyor. once parayi akliyor. sonra kendi zimmetine geciriyor. bahanesi de zamaninda bir tablo almistim 10bin liraya simdi 110milyar lira oldu...

kim karsi cikabilir?
  • idexo  (17.04.21 15:52:12 ~ 15:57:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.