[]

Yogaya başlamak

Nasıl başlanır?
Do it yourself kiti rehberi var mıdır?



 
ben yoga with adrien ile başladım. power yoga-weight loss serileri güzel bence. bir mat alsanız yeter.


  • windymimas  (16.04.21 11:23:13) 
5 yıldır yoga yapıyor olmama dayanarak birkaç tavsiye vereyim.

"do it yourself" önermem. maddi olarak zorlamayacaksa mutlaka kursa git. en azından ilk birkaç ay. youtube videolarıyla da olurmuş gibi olur, ama tam olmaz. yani biraz hareket etmiş olursun ama öğrenemezsin, ilerleyemezsin. ayrıca, hem videolarda nasıl yapmışlar diye ekrana bakıp hem de hareketleri yapmaya çalışmak sadece boyun ağrısına sebep olur. bir de motivasyonun gider. yogada "akış" halinde olmak çok önemli. habire kafanı kaldırıp bakacaksan dikkatini vücudunda toplayamaz ve harketleri düzgün yapamazsın. o yüzden özellikle başlangıçta hareketlere alışana kadar bir kursla beraber çalışmanı öneririm.

diğer yandan, bu aralar çoğu kurs online'a geçti. stüdyoda çok az sayıda ders veriyorlar. yeni başlayan biri için ise online kurs pek faydalı olmayacaktır. youtube videosundan pek farkı olmaz. mesela cihangir yoga müthiştir, ama derslerinde 50 kişi giriyor. online'da hoca asla senin hatanı görüp de düzeltemez. daha butik kurslar, hatta mümkünse ilk ay özel bir hocayla başlamak seni hızla ilerletir. 1-2 ay alışma sürecinden sonra hiç bitmeyen bir öğrenme sürecine giriyorsun, o noktada da kendin ne yapmak istediğine karar verebilirsin.

fiziksel olarak gidebileceğin dersleri olan kurslar da var. onlardan bulursan onları tavsiye ederim. hangi kurs olduğu pek de önemli değil, önemli olan karşında senin hatalarını düzeltebilecek birinin olması.

ilk başlayanlar hep hareketleri izleyip yapmaya kalkıyor. bu yanlış. hocanın hareketleri göstermek yerine sadece sözle anlatıyor olması lazım. sen de hareketi yaparken sadece hocayı dinleyeceksin. kafan omurganın bir uzantısı olarak omurgan doğrultusunda uzanmalı. örneğin aşağı eğilmişken kafanı kaldırıp hoca napıyor diye bakmaman lazım. (gene boyun ağrısı.) bakmadığın sürece de elbette hataların olacak. o sırada bunları fark edip seni uyaran bir hoca olmalı yanında.

fiziksel olarak gideceğin kursun eve çok yakın olması kursa gitme motivasyonu açısından çok iyi. ben bu yüzden cihangir yogayı bırakıp arka sokağıma açılan nuve yoga'ya başladım ve o zamandan beri o kadar sık gittim ki derslere, birden çok hızlı ilerledim. yoga yapma sıklığı çok önemli. en az haftada 2, mümkünse 3 kere yapmalısın birer gün aralıklarla. vücudu buna alıştırdıktan sonra hep isteyecek zaten.

genelde "hatha yoga" ve "yin yoga" dersleri verir kurslar. ikisine de eşit seviyede katılmaya çalış. hatha yoga hareketlidir, sıkılaştırır, kol ve karın kası yaparsın vs. yin yogada da bol bol esnersin kaslarını açarsın. ama değişik türlere de her zaman açık ol. bu iki yoganın yanında mesela aerial yoga (hamak yogası) kursu bulup da yaparsan muhteşem bir ilerleme kaydedersin. çünkü şu anda yapamayacağın birçok hareketi hamak sayesinde çok rahat yapabiliyor olacaksın ve vücut o hareketleri yapmanın nasıl bir şey olduğunu öğrenecek. hamakta handstand yapa yapa durduk yere handstand öğrendim ben mesela.

yoga hayatıma çook güzel hisler kattı. bir hareketi denerken yapamayıp, ertesi gün yapabiliyor olmak, buna şaşırırken bir taraftan hayatta da karşılaştığımız sorunları düşünmek ve "bugün olmuyor ama yarın olur" diyebilmeyi öğrenmek çok huzur veriyor. bunun gibi çıkarımlar çok yapıyorum. dersler sonunda o masajdan çıkmışsın hissi de çok güzel. kısa vadede böyle, uzun vadede ise 98 yaşına da gelsen oram buram ağrıyor demeyeceksin. yaşlanmayacaksın. bundan daha güzel şey mi var. yogada bir laf vardır, "omurgan ne kadar esnekse o kadar gençsin" diye. bu gerçekten doğru.

ya da işte bana böyle şeyler hissettiriyor ama başkalarına sorsan kesin bambaşka güzel şeyler anlatırlar. mutlaka başla, ilk ay sıkı devam et, gerisini vücudun kendiliğinden isteyecek, "hadi imnotsureabout, yogaya götür beni" diye dürtecek seni :)
  • istanbul kanatlarimin altinda  (16.04.21 11:38:43 ~ 11:49:30) 
Birkaç kez yoga sınıflarına katılmayı öneririm. Eğitmen pozları düzeltecektir. Veya Youtube'da başlangıç seviyesi eğitimleri izlemekle de doğru pozlar öğrenilebilir diye düşünüyorum.

Yıllardır kullandığım uygulama: www.downdogapp.com

Not: Kendi kendime amatör şekilde yapıyorum.
  • pantepember  (16.04.21 11:47:14) 
Çetin Çetintaş'ın "Başlangıç Seviye Yoga Dersleri" listesindeki videolara bakabilirsiniz.

www.youtube.com
  • jacque  (16.04.21 12:59:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.