[]

ömerli yaşanası bir yer mi?

yillardir istanbul'un gobeginde (besiktas) oturuyoruz, is yerlerimiz yurume mesafesinde. korona oncesi yaz aksamlari filan sahile yuruyup donme hobimiz vardi (sahi boyle masum zevklerimiz vardi hayatlarimizda dimi? neyse). evimizi cok sevsek de gerek evimizin eskiligi ve olasi deprem senaryolari, gerekse ailemizin yeni uyesine layigiyla bir oda ve yasam alani saglayabilmek amaciyla tasinmaya karar verdik. omerli hakkinda hemen hemen hic fikrimiz olmasa da ufak arastirmalarimiz sonucu istedigimiz yasama uygun olabilecegini dusunduk. fakat her sey her zaman kagit uzerinde gorundugu kadar mukemmel olmayabiliyor. sıkınti yasar miyiz? nasil bir yerdir cocuklu yasam acisindan zorlanir miyiz gibi sorularim var. konuyu bilenlerin yorumlarina cok memnun olacagim, tesekkurler.




 
haftanın birkaç günü ataşehir'de birkaç günü şile'de yaşayan bi aile olarak belirteyim. bu tarz şehirden uzak yerlerde genellikle konfor alanınızdan epey uzaklaşmış oluyorsunuz. getir, banabi, yemeksepeti, sabah söyleyip akşama paket getirten amazon gibi servisler olmuyor ya da limitli oluyor. keza aynı şekilde ataşehirde elimin altında olan bir sürü avm, dükkan, esnaf, servis vs hepsi nispeten uzakta, randevu usulü çalışıyorlar. bir yerlere yürüyerek ulaşmak pek mümkün değil, genelde araba kullanmam gerekiyor sürekli.

ancak tüm bunların karşılığında merkezi semtte 2+1'de yaşarken burada bahçeli villada kalabiliyorsun. eğer böyle bir değişim yaşayacaksanız kesinlikle değiyor diyebilirim. yani bi çile var, ona değmesi lazım. özellikle evli, düzenini oturtmuş insanlar şehirden biraz daha uzakta olunca çok daha mutlu ve huzurlu yaşıyorlar diye gözlemledim.
  • roket adam  (15.04.21 16:07:18) 
ömerli - beşiktaş arası gidip gelmeniz gerekecek mi?

@roket adam'ın dediklerine katılıyorum. yaklaşık 4 sene samandıra'da bir villada oturdum. ömerli'den daha merkezi ama ömerli gibi "orman içi" değil.

1 - evden dışarı yürüyerek çıkmanız mümkün değil. her yere araba ile gideceksiniz. bakkala çakkala hep araba ile gideceksiniz.
2 - sosyal yaşamınız değişecek. azalmayacak, değişecek. kışları daha az misafiriniz olacakken, yazları daha fazla misafir alacaksınız.
3 - kışları bazen evden çıkamayacaksınız. çok kar olacak.
4 - yazları bahçede oturacaksınız.
5 - sağdan sola eve sipariş gelmeyecek. yemeksepeti'nde 150-200 restoran görmek yerine 15 restoran göreceksiniz.
6 - şu anda tek arabanız varsa, ikinci arabayı alacaksınız.
7 - çocuğunuz 15-16 yaşına gelince size küfredecek.
8 - okul seçenekleriniz azalacak.
9 - bahçe işi ile ilgilenip stres atacaksınız.
  • co2s2  (16.04.21 12:44:30) 
co2s2, ben evden calisacagim, esimin kendi isi, omerli tarafina tasiyabilir ofisini. pek sorun olmayabilir.

omerli'nin birkac sene sonra daha merkezi bir hale gelme ihtimali uzerinde de durduk aslina bakilirsa. istanbul'da yeni gelisen yerlesim yerleri hemen merkezlesiyor, 10 sene once kurtkoy dag basiydi simdi luks rezidans dolu mesela, biraz buna guvendik aslinda :)

bahcenin varliginin dusuncesi bile icimi kipir kipir ediyor, cocugu guvenle bahceye birakip basina bir sey gelir mi endisesini yasamamak, belki bir kopek sahiplenmek, bahceye mis kokulu cicekler dikmek, domatesini salataligini yetistirebilmek fikri asiri cazip.

kisin simdi de evden pek cikamiyoruz, sogugu sevmiyoruz ailecek :) bir de araba var nasilsa, atlar gideriz (kovid bitmis diye dusunuyorum burada).

tek araba var ama ben araba kullanmiyorum, yollar burasi kadar kalabalik olmadigi icin belki oralarda pratik yapar ogrenirim o zaman belki aliriz ikinciyi.

cocuk 15 yaslarina geldiginde istanbul'da olmayiz diye umuyorum. ama hala istanbul'da olursak da o zamana sehrin gobegi olur belki oralar, olmasa da kesin simdiye gore daha basit bir ulasima sahip olmus olur.

sanirim en dertli olacak olan bu noktada markete ve restoranlara olan uzaklik oluyor. buna cok aliskiniz cunku ama alisiriz sanki ona da. elbette besiktas kadar ulasilabilir olmayacaktir ama sanal marketler de gun gectikce genisletiyor aglarini belki o rahatlatir bizi.

dusuncelerimize paralel seyler soylemissiniz hep, boyle bakinca artilari eksilerini katliyor sanki, kotu bir adim olmayacak gibi anladim ben :)
  • in vino veritas  (16.04.21 13:44:32) 
pişman olmazsınız. hele hele çocuk mocuk derken çok rahat edersiniz. bu arada tek bir önerim var, site içinde ev seçin. müstakil, yani tamamen kendinize ait bir arsada tek ev çok zor olur. site seçerken de evin fiziksel özellikleri kadar, komşuluk ilişkilerini araştırın. apartmanlarda komşuları görmeden yaşıyorsunuz ama bahçeli evlerde sürekli iç içesiniz. komşuluk ilişkileri başka bir boyutta oluyor.


  • co2s2  (16.04.21 14:24:50) 
mustakil arsada ev neden zor olur peki?


  • in vino veritas  (16.04.21 14:41:11) 
böyle yerlerde insanın komşuya ihtiyacı olabiliyor acil durumda veya yakında market, bakkal vs açık olmadığında. artı olarak güvenlik açısından da iyi kötü birkaç kişinin olması daha iyi diyebilirim. seçeceğiniz yerde tabii bahçe kullanımına da dikkat etmeniz lazım, bizim sitede hep ikiz villa var mesela, site dış cephesine bakan evler dışında tüm evlerin bahçesi bir diğer komşuya bakıyor. çok rahat edemezdim böyle bi durumda, vs vs. mümkünse ikiz villa olmasın ve balkon / bahçe başkasına bakmasın derim.

bu arada kurtköy - ömerli benzetmeniz çok isabetli olmuş, istanbulun kuzeyine doğru çok büyük yollar yapıldı, yapılaşma artık kuzeye doğru yürüyecek. dediğiniz gibi bundan 5 sene sonra metro falan gelirse şaşırmamak lazım.
  • roket adam  (16.04.21 16:07:38 ~ 16:08:32) 
@roket adam, aynen oyle biz de benzer seyler dusunduk yerlesim acisindan. bakalim umarim guzel bir adim olur bizim icin :) cok tesekkurler cevaplariniza.


  • in vino veritas  (16.04.21 17:26:50) 
müstakil değil de, şehir içi olmasının avantajları:

- site güvenliği olur. müstakil evler hırsızlar için çok güzel hedef
- altyapı sağlam olur. (su, elektrik, internet, telefon vs)
- komşularınız olur, çocuğunuzun oynayacağı arkadaşları olur (bu tabii biraz da temenni. küçük bir sitede aynı yaş grubu çocuk olmayabilir)
- günübirlik sosyal hayatınız sekteye uğrayacak. komşular ile ikame edeceksiniz.
- bakkal çakkal çok yakın olmayacağı için arada komşulardan yumurta-şeker bir şey istersiniz
- kendi bahçeniz haricinde sitenin sosyal alanları olur. havuz, çocuk parkı, büyükçe sitelerde kafe-restoran, belki minik bir bakkal, spor salonu
- sitenin kendi bahçıvanı, teknisyeni falan olur. kendi bahçenizdeki ağır işleri mesai saatleri dışında bahçıvan yapar.
- evlere kış bahçesi, pergole, boya gibi tadilatlar yapılacağı zaman toplu hareket edip daha iyi fiyatlar alırsınız

dezavantaj olarak, @roket adam haklı, bazı sitelerdeki evler çok dipdibe içiçe oluyor, esprisi kalmıyor. bahçede otururken hep beraber oturuyorsunuz. bazı komşular "nasıl olsa müstakil" kafasıyla müziği - sesi açabiliyor.
  • co2s2  (19.04.21 11:42:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.