[]

Yardım! bitcoin isteyen bilgisayar virüsü!

Kardeşimin bilgisayarına bulaşmış. Dosyalar için bitcoin istiyormuş. Bilgisayar açılmıyor. Ekrana eklediğim görüntü geliyormuş.

Ne olacak, gitti mi dosyalar? Format mı lazım?

Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

 
Gitti, geçmiş olsun. Format atıp baştan kursun. Bir dahakine de antivirüs kullansın.


  • roket adam  (15.04.21 10:05:36) 
ne yapmış da bu hale gelmiş yazar mısınız? bilgim yok sadece merak ettim.


  • isveperver  (15.04.21 10:33:05) 
(bkz: ransomware) dedikleri tarzda bir virüs bulaşmış işte, çok yaygın bir şey.


  • roket adam  (15.04.21 10:44:00) 
@isveperver wecloud kullanması gerekiyor, virüs programı açıkken çalışmıyormuş programç o yüzden devre dışı bırakmış. Online eğitim, dosya transferleri, maillerle uğraşıyor sadece. Fake bir maili filan açtı, tıkladı diye düşünüyorum.


  • adivar  (15.04.21 10:45:43) 
bize de çok fazla geliyor bu tarz virüsler.
tıklayacağı dosyaların uzantısına baksın bundan sonra xls. docx değil de .zl, .exe gibi falan gibi saçma sapan formatlar oluyor. zamanında bizim de başımıza geldi. muhasebemiz, her şeyimiz gitti. format attırdık başka hiçbir çaresi yok, dosyalar da gitti..
10 BTC ödemenizi istiyorlar galiba, ödese de geri alamayabilir. Sanırım dosya sayısının çokluğuna göre istenilen para artıyor.
  • matilda  (15.04.21 10:56:42) 
sadece xls'e tıklayarak da başınıza gelebilir, sırf extension'a bakmak yeterli bir önleml. mutlaka iyi bir av kullanmanız gerekiyor kaçınmak için, kesinlikle devre dışı da bırakmamanız gerekiyor. matilda'nın dediği gibi parayı ödese de geri alamama ihtimali yüksek. Kaspersky kullanmanızı önerebilirim.


  • roket adam  (15.04.21 11:06:39) 
Çok önemli bir şey yoksa formatlayın geçin fakat şeyi eklemek istedim, ödese de alamayabilir demişler tam tersi ödeyenler alıyor öyle bir güven oluşturdular diye biliyorum. Çünkü ödeyen alamasa kimse ödeme yapmaz, ama ödeyince verilerin geldiğini bilen şirketler mecbur kalırsa parayı veriyor. (Türkiyede yapan duydum)


  • nhk ni youkosu  (15.04.21 11:17:34) 
Dosyalar gitti, format atsın. Bağlı bütün disklere atsın temizlesin hepsini.

Önemli dosyaları bulutta yedekleyerek.
Antivürüs kullanarak.
Bilmediğin kişilerden gelen maillere atlamayarak.
Porno sitelerden uzak durarak bir daha böyle bir şey yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.
  • zoghurt  (15.04.21 12:52:18) 
çok bilinen varyantlar için kimi firmalar decryptor yayınlıyor. ekran görüntüsündeki text'i ve btc adresini google'da bir aratın, belki bilinen bir varyanttır.

onun haricinde bir çaresi yok evet.
  • kobretti  (15.04.21 18:30:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.