[]

hangi yemekte hangi yag kullanilir?

kizartmalarda aycicek, zeytinyaglilarda zeytinyagi gibi basit bilgiler degilde.

mesela, bulgur, yumurta, menemen gibi az bilinen seyleri sormak istiyorum. en azindan bir formulu var mi bu isin?


 
Hayatımda zeytinyağından başka yağ yok. En az sağlıksız (en sağlıklı olarak da düşünülebilir) yağ zeytinyağı (dendiği) için.

Salatada kullanacaksam sızma, yemekte kullanacaksam riviera.

Ve ikisini de az miktarda. (Muhtemelen ülke ortalamasının çok altında kullanıyorum.)
  • pantepember  (14.04.21 13:54:30) 
Hayatımda zeytinyağı dışında yağlar da var. Menemen ve yumurta için tereyağı. Eğer tereyağı yoksa ayçiçek yağı. Pilavlarda tarzım farklı. Pirinçte direkt haşlayıp altını kapatmadan önce tereyağı atıp çeviriyorum. Bulgur pilavında en başında ayçiçek yağı ile kavuruyorum. Kahvaltılık, soğuk meze, salata, etsiz sebze yemeklerinde zeytinyağı. Eğer yemeği kavurmak gerekecekse ayçiçek ve zeytinyağı karıştırıyorum. Vok yemeklerinde susam ya da fındık yağı favorim ama bu ara fiyatları uçuk. O yüzden ayçiçek kullanıyorum.


  • prole  (14.04.21 14:01:06 ~ 14:02:51) 
bilinenin aksine zeytinyağı yüksek ısıya en dayanıklı yağdır. ayçiçek, kanola vb yağlar kalitesiz olduğundan ve tabi ki katı yağları da doymuş yağ oranı yüksek olduğundan tercih etmiyorum.

ama lezzet açısından soruyorsanız; bence gerçek tereyağı ile zeytinyağı karışınca çok daha güzel oluyor. tereyağı çok çabuk yandığı için ısıdan korumak ve yanmasını önlemek adına önce zeytinyağı konulur sonra tereyağı miktarı zevkinize göre ayarlarsınız. mesela yumurta, pilav bu şekilde boyut atlıyor bence
  • windymimas  (14.04.21 14:20:01) 
windy +1
ben de tam olarak böyle kullanıyorum. zeytinyağı ve tereyağı bir arada, tavada yumurta yaparken de, pilav yaparken de, çorba yaparken de, etli ev yemeklerinden yaparken de, ya da nohut fasülye, aklınıza gelebilecek birçok yemekte yani. bir tek "zeytinyağlı" tabir edilen yemeklere eklemiyorum tereyağını (zeyniyağlı fasülyedir kabaktır gibi yemeklerde). bir de diğer yaptıklarım da daha hafif olsun istediğimde sadece zeytinyağıyla yapıyorum.

Çok nadiren kızartma için ayçiçek ya da fındık yağı kullandığım oluyor ama çok nadir, o da pek kızartma yapmadığımdan.
  • nimberjack  (14.04.21 14:54:59) 
windy, bilinenin aksine derken?

ben kac kez denedim, et pisirirken zeytinyagi cok daha erken karariyor. aycicekle karsilastirinca.
  • buenosdias  (14.04.21 15:02:34) 
zeytinyağı yıllarca çok çabuk yanar diye söylendiği için belirtmek istedim. ancak gerçekle bir ilgisi yok tabi ki ileri okuma makale inceleyebilirsiniz. yani bilimsel açıdan doğrulanmış bir şey değil.
ayçiçek yağı da yüksek ısıya dayanıklıdır.

ayrıca her zeytinyağı da kızartmaya uygun değildir.
  • windymimas  (14.04.21 15:22:06) 
Riviera tipi zeytinyağı kullanıyorsan erken yanar o dandik bir yağ türüdür, soğuk sıkım ve asit derecesi düşük zeytinyağları kolay kolay yanmaz.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (14.04.21 15:25:44) 
Ben her şeyde zeytinyağı kullanıyorum.


  • indifferent  (14.04.21 16:57:54) 
esimin ailesinin zeytin bahcesi var ama bu demek degilki herseye zeytinyagi basiyoruz. tereyagi, hindistan cevizi yagi, aycicek ya da rapeseed tarife gore acik olmak lazim. eger hint yemegi ya da thai yemegi yapiyorsan zeytinyagi cok baskin oluyor


  • try again fail again fail better  (14.04.21 17:44:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.