[]

İstanbulda emlak balonu ne zaman patlar

Her yer inşaat her yer!!!

1-Arz gittikçe artarken talep de gerçekten artıyor mu? Tamam herkes talep eder de her talep eden 1 milyon lirayı nerden bulacak? Mantıken sayısı çok olanın değeri azalır ama burada gittikçe fiyat uçuyor?!???
2- Elinde 1 milyon lira olan adam anadolunun güzide bir şehrinde 3 ev alabilecek parayla neden burdan 1 ev alsın? Deprem riski ve balonun patlama riski??

 
1- Artıyor. 1 Milyon sana bana büyük para.
2- Aynı mantıktayım ve yatırımlarımı dediğin kısımlara artı Trakya ya yaptım.

Not: Yaklaşık 10-15 yıldır patladı patlayacak diyorlar, bende 10-15 yıldır patlamayacak diyorum, buradan patlayacak diyen arkadaşlara hayatta başarılar diliyorum.
  • paramolacak  (10.04.21 12:32:19) 
1) fiyatlar usd/eur bazinda artmiyor aslinda hatta dusuyor. 5 yil once 200.000$a satilan evler simdi 100bine anca alici bulur
2) herkes yatirim icin ev almiyor. cogu kisi kendisi icin ev aliyor. dolayisiyla da yasadigi yerden aliyor.

istanbulda insanlarin buyuk bir cogunlugu kirada yasiyor ve istanbul hala goc alan bir sehir. bu iki madde degismedigi surece yada ciddi bir ekonomik kriz gelmedigi surece balon patlamaz.
  • crucio  (10.04.21 12:33:51 ~ 12:35:08) 
2- Ben İstanbulda çalışıyorum, 1 milyon liram veyahut ev alacak param olsa yatırımlık değil oturumluk ev alacağım İstanbuldan. Bina düzgün yapıldıysa depremde yıkılma riski de yok zaten.


  • Cinfizz  (10.04.21 13:05:18) 
Argümanların yanlış.

Balonun patlamasından kastın nedir 1,5 milyon TL'lik ev 500 bin'e mi düşecek? İstanbul Türkiye'de paranın merkezi, emlak fiyatları özellikle merkezi yerlerde neden düşsün ki. Hangi ülkede düşüyor?

www.thestar.com

Deprem riski İzmir, Elazığ, Ankara vb. her yerde var. Deprem değil çürük bina öldürür.
İnsanlar o parayı Kadıköy, Beşiktaş'ı geçiyorum Beylikdüzü, Çekmeköy gibi yerlerde veriyor.

Konut fiyatları artmıyor, TL yerlerde sürünüyor her sene düşüyor. Kredi dağıtımı artık para basma şeklinde. Paranın bu kadar bol dağıtıldığı yerde varlık fiyatlarının artmaması imkansız. TL'nin düşüşüne karşı talep gören ve nispeten sınırlı bir varlık gayrimenkul. En azından nominal olarak fiyat artışı normal.

Kadıköy ilçesi emlak endeksini sahibinden.com'dan kopyalıyorum. Yıllardır patlayan emlak balonu:

- Mart 2021 Ortalaması 13.636 TL
- 1 Yıllık Değişim: % 36.36
  • Lethe  (10.04.21 13:15:50 ~ 13:17:27) 
Patlamaz.

1. Biz fakiriz. Parası olan şimdi de buluyor ileride de bulacak. Berlin hatta daha çok Paris örnekleri düşünebilirsiniz ki buradaki gelir uçurumu çok daha yüksek. Nüfus ve istanbula talep de artıyor hem yurt içi hem yurt dışından. Evler az bile kalıyor.

2. Herkes Anadolulu değil. Sadece düz mantık istanbul nüfusunun ülkenin geri kalanına oranlamak bile fikir verebilir. Metropolde doğup büyümüş biri ha deyince Bilecik’e taşınayım orada hayat kurayım diyemiyor. Ayrıca hepsinden öte yine bu nüfus oranına bakmak bize başka bişey söylüyor, yatırım konusunda (iş, eğitim, sanayi, ulaşım, kültür vs) istanbula denk veya yakın başka şehirler üretemiyoruz.
Bu maddeyle ilgili düşünce yürütme biçiminiz ayrıca yanlış. Bir şekilde “para biriktirerek” ev alacak insan çalışandır, orta yaş ve orta geliri temsil ediyordur. İş odaklı düşünmesi gerekir, bunu önceliklendirir. Yok zaten parası bolsa 1 milyon onu etkilemez veya zaten anadolundan da (antalya, muğla, izmir, atıyorum artvin) alıyordur yazlık falan.

Deprem durumu etkileyecek ama istanbul yine en pahalı emlaka sahip şehir olacak. Evler azaldığı için veya korku olduğu için fiyatlar düşmez. Aksine dayanıklı evlere, güven veren inşaat firmalara daha çok para verecekler. Deprem büyük olursa bir göç yaşatabilir ama o da korkudan değil her şeyin; ekonomi, sanayi eğitim vs vs tamamen çökeceği için olur.
  • rewlack  (10.04.21 13:45:10) 
1- Emlak balonu yok, aksine fiyatlar şu anda çok çok iyi. Emlak arzı son 2-3 senede çok azaldı, yeni proje artık pek yapılmadığı gibi, sadece trden değil yurtdışından da çok talep var istanbulun güzel semtlerinde. anadolu yakası sahil hattındaki (sahile 15-20 dk mesafede olan) tüm sitelerde ciddi yabancı yoğunluğu var artık.
2- Anadolunun güzide şehrindeki kiracın da anadolunun güzide insanı olur. Adam neden anadoludaki parası olmayan ıvır zıvır kiracılarla uğraşsın. Burada bir tane güzel ev alır, içine de iyi para kazanan bir tane kiracı bulur, bi daha da uğraşmaz. benzer rakamlarda yatırım yapan biri olarak anadoludan bir şey almak aklımın ucundan dahi geçmedi. atıyorum niğdeden ev alıcam da elin niğdelisi kiracı olacak da bana para verecek de bi de ev değerlenecek. gider istanbulda merkezi ya da sahile yakın bi yerden klübe alırım, hiç bir şey yapmasan bile değer kazanır.
Ek 3: 1 milyon tl şu anda büyük bir para değil.
Ek 4: yeni evler için deprem riski çok düşük.
  • roket adam  (10.04.21 13:57:06 ~ 14:06:52) 
sırf bu balon patlamasın diye ülkenin bol keseden mülteci ve sığınmacı ile doldurulduğunu düşünüyorum.


  • sinek kral  (10.04.21 18:42:30) 
valla kazanan kazanıyor arkadaşlar, insanlar bir şekilde alıyor bu evleri. rakamlar ortada. insanlar 300-350 ay geri dönüşü olmasına rağmen ev alıyorlarsa bir bildikleri var emin olabilirsiniz. ki 600 binlik evin kirasının 2 bin lira olduğu durumlarda genelde ev sıkıntılı oluyor, 600 bin tl yatıran adam da keriz değil. şanslı olan insanlar da 8 bin almıyor, 8 bin lira kurumsalda bazı işler için giriş maaşı olacak neredeyse.

buradaki en büyük olay şu, trde ev alan insanların çoğu ya altın bozuyor ya araba satıyor. ikisinin de değeri deli arttığı için ev fiyatlarına daha çok para ödeyebilir durumda insanlar. bundan ötürü satışlar artmaya devam ediyor yani. dediğim gibi özellikle istanbul çok geniş bir şehir, sırf tapu olsun diye ev alan hem yabancı hem yerli çok insan var. sadece kendi çevrenizden genellemeyin derim.
  • roket adam  (10.04.21 22:07:14 ~ 22:08:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.