[]

pc toplama soruları: ekran kartı ve işlemci

ekran kartı krizi malumunuz. gtx 1650 aslında tam benim işimi layiğiyle görebiicek kart ama 3 ay önce 1500 olan bu karta şimdi 3700 vermek çok mantıklı gelmiyor o yüzden şu kriz ortamının geçiş sürecinde 1-2 seneliğine beni idare edicek bir kart almayı düşünüyorum. rx 550 var fiyatı uygun 800 lira civarıydı sanırım, incelemerine baktım yeni oyunları düşük ayarlarda 720p'de de olsa oynatabiliyor 30 fps civarı. sizin bi öneriniz olur mu bu tarz ucuz bir ekran kartı olarak? oyun örneği isterseniz mesela cyberpunk 2077 oynayabilmek isterim düşük ayarlarda da olsa.

2. sorum da işlemciyle ilgili olucak. ryzen 5 x3600 bakıyorum fiyatı 2300 falan. yorumları genelde iyi ama ne dersiniz. i7'leri anlamıyorum pek bu fiyata olan da var 3k-4klara da var. 2500 civarına ryzen 5 x3600 doğru seçim olur mu sizce?


 
bu ortam düzelmeyecek. bir yolunu bul yurtdışından getir illa ki bi tanıdık bulursun sabret


  • tomwaitsforme  (08.04.21 15:06:30) 
bir şekilde oyun oynayacaksan rx550 olmaz. hani sadece strateji moba vs oynayacağım desen anlarım da cyberpunk vb. oyunlarda bu sene üzmezse 6 ay sonra çıkan oyunda üzecek. (şu anda da üzer bu arada cyberpunk için) düşük ekran kartı tavsiyesi vermeyeyim de eğer bu fiyatlardan ekran kartı alışverişi yapmak istemiyorsanız apu bir işlemci ile geçici olarak işinizi görebilirsiniz. 2022'den önce düşmesi imkansız bu arada fiyatların çünkü dolar kurundan ziyade ekran kartı kıtlığıyla alakalı yüksek fiyatlar. ama düşmez değil, düşer. geçen etherium krizinde de bu şekilde uçmuştu, sonra stoklar arttıkça düştü. dediğim gibi 2022 den öncei imkansız ama.

işlemci alımı yorumlara göre yapılmaz hocam. eğer amaç iyi kötü oyunsa alacağın ekran kartına göre seçmelisin. rx 550 alacaksan gidip r5 3600 x bakmamalısın mesela. ekran kartın zayıf olunca aldığın işlemci yatacak çünkü. boşuna para vereceksin. ha ileride fiyatlar normale dönsün üst seviye bir ekran kartı alacağım dersen tabi ki 3600 al. alacağın maksimum kart 1650 ise 3600x e gerek yok boşa para onu anlatmaya çalışıyorum daha çok.


bu arada 1650 stoğuyla alakalı haber vardı 1-2 gün önce yabancı basında görmüştüm. hangi site olduğunu hatırlamıyorum ama bulursam koyarım buraya da. büyük bir 1650 stoğu üretimine başlamış nvidia galiba. eğer haber doğruysa piyasaya 1650 yığılırsa fiyatları ciddi oranda düşecektir. miningcilerin pek tercih ettiği bir kart değil zaten. diğer modeller için hala bir umut yok. eski mimariden üretim yapabilecekleri kartlardan seçip talebi karşılamaya çalışıyorlar işte. geçenlerde de 1050 ler falan saçılmıştı tüm piyasaya.


dediğim gibi eğer fiyatlar düşene kadar idare eder bir oyun performansı olsa yeter. 720p falan işimi görür diyorsan 3400g falan alabilirsin ekran kartı fiyatlarının düşeceğini umarak. düşük fiyatlı bir ekran kartı gördüğünde de yapıştırır geçersin. 3080 3070 falan almayacaksan besler zaten geri kalan kartları bir şekilde.

yok ben illa bu fiyatlardan da olsa harici ekran kartı almak istiyorum dersen de rx550 yi besleyeceğin işlemciye gidip 2500 lira para verme parana yazık. 1600af falan al geç. 2060'a kadar besler zaten fazlasıyla işini görür.
  • syozkn  (08.04.21 15:46:22) 
@tomwaitsforme ekran kartlarında küresel kriz var hocam, yurtdışından buraya göre daha uygun getirtilebiliyor mu bilmiyorum ama her yerde fiyatlar katlandı şu an.

@syozkn maalesef kendi bilgisayarım artık cinnet geçirtme seviyesine geldiği için daha fazla dayanıcak durumum yok. hem de şu sıra yazılım işine girdim, zaten az biraz alakalı bir işte çalışıyorum, birkaç şey daha öğrenip biraz daha ilerlemek istiyorum bu alanda. evdeki laptopumda bazı uygulamaların hem kullanımı kasabiliyor hem bazı programların yüklenmesi kat kat fazla sürüyor iş yerindeki bilgisayarıma göre, o yüzden bi şey almam gerek yakın zamanda.

dediklerinizi ben de okudum evet en az 1 yıl devam etmesi bekleniyor bu durumun, böyle olunca da ben idareten oyun açacak seviyede bir şey alayım dedim. oyun oynamayı severim ps4'üm de var aslında ama orada da malum pc'ye göre daha pahalı oyunlar, hem de alt model oldu artık. rx 550 gibi hiç değilse açabilicek bi şey alıp 1-2 yıl bekleyeyim diye düşündüm o yüzden. gtx 1650'ye baktım mesela cyberpunk bile 1080p'de 50-60 fps oynanıyor (yayınlar 10 fps yiyor onu da katıyorum o yüzden) benim için iyi gayet. ama 1-2 sene sonra elim daha rahat olur, ekran kartları normal seyrinde fiyatlanır o zaman daha üst bi şey de alabilirim tabi neden olmasın.

açıkçası bilgisayar donanımı, parçaları hakkında çok bilgim yok ama ben 10 yıl temiz götürücek bi şey arıyorum. işlemci değiştirmek masraflı almışken iyi bir şey almak daha mantıklı bence. işlemci sadece ekran kartını beslemek için değil neticede. o yüzden çıkabileceğim fiyatlar için ryzen 5 x3600 iyi gibi düşündüm ama i7'nin bir sürü çeşidi var onlardan pek anlamıyorum. fiyat skalası da çok geniş, o civara şu daha iyi olur gibi bi öneri varsa onu duymak istedim. veya başka amd önerisi de olabilir tabi
  • semaforo de medianoche  (08.04.21 17:15:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.