[]

Türkiye nerede hata yaptı? (Covid)

Vakalar günlük 55bin oldu. Kendi rekorumuzu ikinci kez kırdık. Dışarda, toplu taşımada herkes maskeli insanlar olabildiğince dikkat ediyor. Sosyal medyada yerilsede Türkiye’de vatandaşlar iyi kötü uyuyor kurallara.

Son 1 haftada ne oldu da arttı bu kadar? 30bin civarı vaka varken, gizli 200bin vaka vardır diyorlardı, şimdi de gizli 400bin vaka mı vardır aşağı yukarı.

Tabiki de artacaktı, kongreler bilmem neler insanların salması derken tamam ama günden güne inanılmaz artıyor yahu vakalar

 
sayıların bir güvenilirliği olmadığı için ben kafalarına göre arttırıp azalttıklarını düşünüyorum. yani belki de 1 haftadan beri 55 bin, nereden bileceğiz ki?
kimsenin bir doğrulama yapamayacağı şu ortamda manipüle edilmesi hiç şaşırtıcı gelmez. o yüzden bu sayılara çok takılmamak gerektiğini düşünüyorum, halkın da çok takılmaması lazım. sayılar azalsa tedbiri elden mi bırakıcaz. bi de üstüne manipülasyon da olduğunu düşündüğüm için ben bakmıyorum ne artmış ne azalmış. haber değeri yok yani benim gözümde.

bu sayılar arasında referans aldığım tek nokta toplam iyileşen sayısının toplam vaka sayısına oranı. şu anda %12 oranda bir farkla vaka sayısı daha fazla. ne zaman ki iyileşen sayısı vaka sayısını geçer, o zaman iyiye gidiş var derim. o zamana kadar önlemlere uymaya devam.
  • Jux  (07.04.21 22:14:12 ~ 22:25:11) 
Katlanarak artması çok normal. Ne kadar çok vaka o kadar hızlı yayılım.

1 kişi 2 kişiye bulaştırıyor desek (varsayım) günlük sırayla
2-4-8-16-32-64-128 diye gider.

Sadece 1 haftada vaka sayısı 128 katına çıktı. Tabii Koronavirüs'ün bulaşma oranı daha düşük ama sonuç olarak böyle katlanarak artan bir hesap var elimizde.

Açıkçası ben insanların kurallara çok uyduğuna da katılmıyorum. Sadece insanlar değil, yetkililer de yeterli önlemi almıyor. Akşam iş çıkışı metrobüslere bir bakarsan insanlar ağız ağıza yolculuk yapıyor. O kadar yakın ve temaslı ortamda maskenin koruyuculuğu da fazla kalmıyor. Hafta sonları yasak var mı yok mu belli değil. Arada bir sokağı izliyorum bazı insanlar 4 kişilik aile olarak markete gidiyor. Anlıyorum insanlar çok bunaldı evde, biraz olsun nefes almak istiyorlar ama 4 kişi de markete gitmezsin yani.

Zaten maske takanların önemli bir bölümü de öylesine takıyor, çok belli. Maskeler hep burnun altında. Bu korumaktan çok daha fazla zarar veren bir maske takma şekli. Ağzınla aldığın nefeste maskede filtrelenen ne varsa burundan direkt solunuyor zaten.
  • himmet dayi  (07.04.21 22:16:14) 
Ev gezmeleri çok fazla. Benim gördüğüm genelde bu yüzden kapıyor insanlar. Ya da cenaze/taziye.


  • zoghurt  (07.04.21 22:26:21) 
Katlanarak artıyor +1

Ayrıca 1 Mart sonrası kararları bu hale getirdi. Sayılar doğru yada yanlış bilemem ama arttığı kesin.

Çalıştığım kurum esnek çalışıyor iken 0 vaka vardı. İşlerde gayet yetişiyordu. Esnek çalışmayı kaldırdılar 5 birim kapatıldı, onların işleri sebebiyle işler artık yetişmiyor.

Vaka sayısı az iken yapmadıkları aşıları şimdi yapmaya çalışıyorlar.

Bir kere o okullar açılmayacak, ne zamana kadar derseniz kusura bakmayın virüs bitene kadar.

Tüm kamu ve özel sektör olabildiğince esnek ve uzaktan çalışacak.

Halk bilinçli olacak saçma sapan işler için dışarı çıkmayacak "amcam tavuğumu pişirip yemiş diye şikayete emniyete adliyeye gitmeyecek"

Belediyeler yasak var diye toplu ulaşımı azaltmayacak tam tersi eskisinin kat kat fazlası sefer koyacak.

Valiler karar filan almıyor, madem işleyiş böyle ve merkezde bir çok şeyin bir sürü yetkilisi var o zaman "cumhurbaşkanlığı covid-19 daire başkanlığı" kuracaksın, kendisi il il anında hızlı ve PLANLI bir şekilde karar alacak. Gerekirse vatandaşa sms atacaklar bilgilendirme için. Hes uygulaması ile bildirim gönderecekler.
  • infernalcadre  (07.04.21 22:28:19) 
Ramazan yaklaşıyor vakalar o yüzden arttı kimse dışarı çıkmasın diye. Ayın başından beri vaka sayısı aslında sadece %10 arttı. Vaka sayısına değil vaka/test sayısına bakacaksınız. Ramazan bitimine doğru yapılan test miktarı aşağı çekilerek vaka sayısı da azalacak.


  • sting  (07.04.21 23:08:53) 
ramazanda "bakın hastalık çok arttı o yüzden sizi çok kısıtmamamız lazım" demek için yol yapıyorlar. ramazan biter bitmez de sayı alt seviyelerde olacak, çünkü havalar güzelleşiyor, tatil sezonu başlıyor. yerli yabancı turist devletimize para kazandırsın diye az gösterip gel gel yapacaklar.


  • candide  (08.04.21 00:00:26) 
İnsanlar kafelere gidebiliyor, büyük gruplarla buluşuyor. Bu meretin kapalı mekanlarda daha kolay bulaştığı tespit edildi.


  • kaset  (08.04.21 01:18:52) 
@biseysorcaktim,

ramazan ve yasak bağlantısı bu ülke iktidarının zihniyetine 20 senedir binlerce kez aşina olmuş insanlar için anlaması çok kolay bir konu. nasıl ki marketler açık ama markette alkol satışı yasak, çünkü rererö gibi muhteşem bir argümanla şeriatçı zihniyetlerini kabak gibi ortaya seriyorlarsa ramazan'da da dışarda kafana göre gezmek, sosyalleşmek, eline sandvicini alıp yemek, kafede oturup oruçluların asabını bozmak dinimizde zinhar günah olduğu için o yüzden yasaklar artıveriyor birden. cidden zor mu bunu fark etmek? anadolu'da ramazanda nefes alışını kontrol edesi geliyor insanın dayak yememek için. sağ olsun devletimiz bizi bizden çok düşünüp önlemimizi almış.
  • del piero10  (08.04.21 01:31:33) 
Yetersiz ve göstermelik önlemler yüzünden bence. Ev arkadaşım 3 hafta önce Brezilyadan geldi (güya kapalıyız Brezilyaya) Sabiha gökçene indi kimse dur kardeşim nereye gidiyorsun dememiş , bizimki duyarlı vatandaş ya aramış 112 i vefaya aktarmışlar, Brezilyadan geldim kimse bir şey sormadı vs diye, bekleyin orada demişler ve alıp yurda yerleştirmişler. Olması gereken yapılmış yani karantinaya alınmış ama onunla birlikte gelen diğer yolcular ellerini kollarını sallayarak evlerine gittiler.Önlemleri sıkı tutmayıp varandaş insiyatifine bırakırsanız sayıların artmaması mümkün değil.


  • delikedidilimiyedi  (08.04.21 02:12:07) 
lebaleb kongreler ve restoranların açılması sonrası sayıların artması normal de,
neden gizlemeyip bu yüksek rakamları verdiler onu merak ediyorum, yine neyin peşindeler acaba ?

  • vizivozo  (08.04.21 02:47:02 ~ 02:47:59) 
@alperz
Vermeyin elinizi Antalya'ya ^^ buraya da sürekli turistler geliyor ve en b.ok ülkedeki karantina kuralı bizim ülkemizde yok.. elini kolunu sallayarak geziyorlar ve maskesiz.. asla uyarılmıyorlar kimse tarafından..

diğer herkese katılmakla beraber eklemek istiyorum ki.. çok daha kötü şartlar altındayken kamuda ve özel sektörde esnek çalışma vardı şimdi o sayıların kat be kat üzerindeyiz ama hiç bir şey yok..

özetle mantık aramaya çalışan arkadaşlara suya yazı yazmaya çalışmaktan vazgeçmelerini söylemek isterim.

babam vefat ettiğinde açıklanan sayı 1600 civarıydı ama doktor olan dayım ve kendi kurdukları ağ üzerinden yaptıkları hesaplama ile o gün 17500 vaka vardı.

Her hangi godomanın ne amacı var bilinmez ama artık tuşa basıp bitirse şu işleri güzel olacak. yoksa hakikaten geri dönüşü olmayan ve kabuklaşan bu psikolojik tranvatik durumlarımız hayatımızın geri kalanını komple değiştirecek..
  • denizmaniaherif  (08.04.21 09:34:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.