[]

mac mini söylendiği kadar iyi midir

arkadaşlar uzun süredir sistem arayışı içindeyim gereksinimim de video/ses çalışmaları üzerine. 8 yıldır mac os kullanmama rağmen sağlam bir windows pc toplamayı kafaya koyup bi dolu araştırma ile yeni tavsiyeler aldım ama ekran kartı stokları malum beni tekrar apple ürünlerine itti. iyi ki de itmiş m1 chip konusunu yakından incelemiş oldum ve beni biraz etkiledi. sanırım bu yıl ortasında yeni modeller de çıkacakmış. Şimdi durum şöyle ki, 1 ay içinde 4k ve 6k videoların işleneceği uzun bir projem olacak. yeni macbook pro çıkana kadar bir macmini alsam bu işleri götürebilir mi gerçekten? yoksa parayı çöpe atmak mı olur bilemedim. bir de macmini kullanan varsa bana özelden ulaşabilirse çok sevinirim birkaç performans sorum olacak. Minide açmayı düşündüğüm programlar davinci resolve/premiere pro/after effects/photoshop-lightroom. Fikir ve önerilerinizi almak isterim.




 
1. m1 işlemci h265 videolarda çok iyi diyorlar. Donanımsal çözücüsü var herhalde. Eğer bu tür videolarla işin varsa tabii.
16" macbook pro'ya eşit veya daha iyi çıkıyor yerine göre.

2. 4k 6k demişsin ama uzun metraj vs. ise proxy kurgusu yaparsın zaten kurgucunun orijinal görüntüyle işi yok, yok renk vfx falansa bence pc topla. M1 iyi ama "çok güç" gerektiren şeyde hala PC daha iyi (veya mac pro/imac pro gibi çok pahalı şeylere gitmen gerekiyor) Yani Braw, Alexa, Red görüntüsü falan exportlayacaksan bence her türlü canavar bir şeye ihtiyacın var. (onları işlemek h265'e göre daha kolay olsa bile exportta coşturacak bir şey lazım)

3. Mac mini ekran kartı kıtlığında alınabilecek en uygun masaüstü bilgisayar bence. PC toplamak isteyen tüm arkadaşlarıma bunu önerdim. Ben Air 16gb almayı düşünüyorum yakında. Zaten PC'm olduğu için ben taşımalık ek bişey olarak alacağım.

4. Yeni m1x vb. şeyleri bilmiyoruz tabii, onlar çok daha iyi olacak tahminen.

5. Resolve zaten native olarak gelmiş m1'e, orada şöyle bir durum var, 16gb ramli olanı al kesinlikle çünkü ekran kartı da aynı belleği paylaştığı için öyle pc'deki gibi 32gb ram + 8gb gpu muhabetine giremiyorsun. Hatta 8gb bellek varsa ssd'ye yazıp diskin ömründen yiyor diyorlar.

6. Adobe ürünleri hala tam optimize değil sanırım.

Ben de alınca genelde Resolve ile kullanacağım mesela. Yakın bir arkadaşım aldı onda azıcık kurcaladım ben yazdıklarım araştırmalarıma dayalı, aletle çok vakit geçirmedim onu söyleyeyim.

edit: bu arada tahminen m1x, 4 portlu macbook pro'lar ve imac'ler için falan gelecek. Macmini'yi güncelleyeceklerini hiç sanmam. Yani 9 bine aldığın mac mini ile 20-30 binlik macbook pro veya imac karşılaştırırken bulabilirsin kendini.
  • nhk ni youkosu  (05.04.21 23:24:32 ~ 23:27:21) 
@nhk ni youkosu, öncelikle vakit ayırıp özenle yazdığın için minnettarım. ekran kartı kıtlığı olmasa bugün bu dilemmada olmazdım cidden ama alternatif bulmak zorundayım.


evet braw ve alexa kullanacağım ve adobe optimizasyonu olmadığı için sanırım sadece resolve üzerinden gideceğim color var, vfx yok sadece motion graphics olur. ama timeline şişerse proxy bile kurtarmayabilir beni endişem de bu biraz.

apple store'da bu cihazı deneyebilme şansımız olsa güzel olurdu. örnek birkaç raw dosya ile gidip test edip almak gibi :/

''Yani 9 bine aldığın mac mini ile 20-30 binlik macbook pro veya imac karşılaştırırken bulabilirsin kendini.'' bu kısmı anlayamadım macmini almak yapacağı işe göre çok mantıklı mı oluyor?
  • papa ikinci jambon  (05.04.21 23:59:40) 
ben mac mini almamak icin zor tutuyorum kendimi. bi sonraki nesili de gormek istiyorum. ama eger bilgisayar ihtiyaci varsa su an alinabilecek en iyi bilgisayar gibi duruyor. 16 gb ramli olan tabi. adobe'larin da optimizasyonlulari cikti sanirim.

isapplesiliconready.com

buradan kullandiginiz programlari inceleyebilirsiniz, youtubeda da program adi + silicon m1 falan gibi aramalarla milletin yorumlarini da inceleyebilirsiniz.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (06.04.21 00:20:27) 
mac mini her halükarda parayı çöpe atmak olmaz, gerekirse yine 10 dkda 2 bin tl altına satarsın. ama max ram'i 16 gb biliyorsun. 6k raw video işlemek için 16 gb yeter mi açıkçası tereddütteyim. fcpx kullansan en azından optimize derdim ama bir de adobe ve davinci kullanacağım diyorsun.

her halükarda mac mini alıp bir denerdim ben, apple'dan alırsan baya bi süre kayıtsız şartsız iade edebiliyorsun zaten. al dene yetmezse iade edersin.
  • roket adam  (06.04.21 00:31:27) 
iade şansı varsa süper, olmadı çok az altına ikinci el satabilirsin belki evet apple o konularda iyi.

Benim o 9 bin vs 20 bin lafım şundan dolayıydı. Şimdi m1 hangi cihazlarda var? Mac mini ve macbook air/pro. Bunlar aynı cihazın farklı formları aslında. 2 usb-c ile kısıtlılar.

Normalde 4 portlu 16" i9 macbook prolar vardı onların muadili gelmedi. Imac'lerin m1'lisi gelmedi. Benim okuduğum ve tahmin ettiğim kadarıyla m1x veya m2 gelse bile şu an gördüklerin m1x olmayacak, 4 portlu i9 macbook pro'nun m1x versiyonu gelecek ve fiyatı 25 bin olacak, imac gelecek ve 15-20 bin olacak. Demek istedim.

Yani şu an 9 bine 16gb mac mini alıp kurtulurken bu sefer m1x almak için 10 bin daha vermeye değer mi, o fiyata pc mi alınır falan demeye başlayacaksın.
  • nhk ni youkosu  (06.04.21 00:37:40) 
arkadaşlar birisi 12k ursa raw testi yapmış tabiki stres testi değil ama bunu dropsuz oynatabilmesi bile inanılmaz değil mi?

www.reddit.com

bu arada söyledikleriniz oldukça mantıklı geliyor sonuçta satılabilecek bir şey ve denemeye değer. bu çipin henüz büyük cihazlara gelmemesi bir çeşit beta testi olabilir mi sizce? bu açıyla bakarsak esnek bir iade değişim kampanyası bile gelebilir.
  • papa ikinci jambon  (06.04.21 00:55:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.