[]

İnsanlar nasıl aşı oluyor? Soru yorum.

Merhaba.

Etrafta son dönemde 20-60 yaş aralığında da aşı olan insanlar görüyorum. Storyler twitler konusmalar vs. Nasıl oluyor bu? Farklı şekilde rapor almaya çalışıp aşı olanlar da var sanıyorum?

Benim babam yüzde 90+ engelli mesela ama enabız’da bir hareket yok. Annem de babam da 50 yaşın üzerinde 60’a yakınlar. Aşı ne zaman olacaklar? Biontech ne ara geldi? Onu seçemiyor muyuz?

Bir konu daha var ama yanlış anlamanızı istemiyorum. Ben neden parasıyla bu aşıyı yaptıramıyorum. Devlet parası olmayanları hızlıca aşılasa daha iyi değil mi? Ben biontech istiyorum kendim ve aileme satın almak istiyorum. Ama böyle bir şansım yok. Devletin sırasını bekliyorum. Neden. Hem ben istemiyorum bunu beklemeyi hem de devlet niye bana ekstra zaman para harcıyor ki. Özel sağlık sigortasını da yasakla o zaman yani.

Tşk.

 
Parası olmayan kanser hastaları sıra beklerken sen neden parayla aşı olasın ki? Mesela benim otoimmün hastalığım var ben sıra bekliyorum sen neden beklemiyorsun? Demek ki her şey parayla olmuyormuş. Şaşırtıcı ama gerçek.


  • suicides underground  (04.04.21 20:25:53) 
merhaba, kronik hastalıkları olduğu için çıkıyor muhtemelen. bilmediğiniz hastalıkları olabilir. benim arkadaşım kanser mesela, aşı çıktı ama çoğu kişi bilmiyor kanser olduğunu (söylemediği için). o da öyle story koydu mesela. :)

biontech yeni geldi bu arada. istediğiniz aşıyı olabiliyosunuz şu anda.
  • nathanieltroy  (04.04.21 20:27:50) 
kronik rahatsızlığı olanlar, sağlık çalışanları, öğretmen, thy çalışanları gibi meslekleri icra edenler..

diğer sorunuzun cevabı da, çünkü yeterli aşı yok. öncelikle virüse karşı daha dayanıksız olduğu düşünülen yaşlılara ve hastalarla iletişimde olan çalışanlara yapılıyor. elbette siyasi ilişkileri ile olanlar da vardır ancak görünen bu. parasını basayım alayım denilecek bir durum değil.
  • jepa  (04.04.21 20:30:30) 
28 yaşında şeker hastasıyım, aşı çıktı ve oldum.
Yeterince aşı gelmediği için aşı dağıtımında ve yapılacak kişilerin seçiminde hala %100 mantıklı hareket edilemediği de bir gerçek malesef.

  • anatomik  (04.04.21 20:46:54) 
su an 60 yasa kadar dustu asilama, onun disinda risk grubundaki 20 yasinda biri de onceliklidir.

"neden parasiyla olmuyoruz"
cunku su an yeterli asi yok, pandeminin en basindaki maske olayini dusun, 5 kurusluk maskeleri salginin basinda bulamadik, dunyanin en degerli seyiydi o zaman, paranla bile alamiyordun hatta, sonra uretim artti simdi 1001 cesit maskeyi alabiliyorsun, asi da muhtemelen oyle olacak, seneye ya da bu yilin sonuna dogru asiuretrimi artacak ve istedigin asiyi parasiyla olabileceksin bence, muhtemelen sadece risk grubundakilere yimne ucretsiz asi saglanabilir onumuzdeki sene
  • exlibris  (04.04.21 20:49:22) 
basın çalışanıyım ben de, yaş 36. özel durum olunca vurdurabiliyorsun.


  • mermize  (04.04.21 20:54:26) 
İlk sorunun cevabı için teşekkürler.

2.si için de;

Ben diyorum ki. Aşı var. 80 milyon kişide aşı satın alacak tek kişimiz var, devlet. Bir tek devlet satın alabiliyor aşı yani. Ok tamam. Bir aşı maliyeti 10 dolar diyelim. Geldisi gittisi taşımasıyla ben şahsen bir aşıyı 100 dolar verip alabileyim. 10 katı ödeyip. Devlet artık bana aşı yatırımı yapmak, bunun için para harcamak zorunda değil. Elinde para da var. Durumu olmayanlara da devlet satın alsın. Win win değil mi? Nereyi kaçırıyorum ben? Devletin aşılayacağı kişi sayısı azalacak, dolayısıyla devlet daha çabuk ve rahat aşı satın alıp görece azalan kişilere yapacak.
  • the real brad pitt  (04.04.21 21:00:16) 
Sorun aşıların sadece satın alınmasında değil, üretilmesinde. Herkesin bir anda faydalanacağı sayıda aşı üretilmedi. Bu yüzden öncelik olarak riskli gruplara yapılıyor.


  • clones  (04.04.21 21:04:14) 
"sosyal devleti" kaçırıyorsun.
parası olan, hükümet yanlısı olan aşı olabilecek gibi bir durum gözükse de bu ülke hala sosyal bir devlet.

  • ankara06  (04.04.21 21:05:33) 
Sinirsiz asi yok ki ortada? Yani senin asi alman demek devletin senden daha fazla ihtiyaci olan daha az kisiye asi yapbilmesi demek.


  • ghilleinthemist  (04.04.21 21:12:30) 
@clones, en mantıklısı bu olur ama bu da doğru değil. Diğer ülkelerde avrupada amerikada aşılama uçuyor.


  • the real brad pitt  (04.04.21 21:12:45) 
aşı yok ki, yani birçok ülke var ve üretici firmalar kısıtlı. geçen bi video izledim; sinovac'ın üst yönetimden bi kadın galiba ülke filipinlerdi tam hatırlayamadım, konuktu, sunucu bize ne zaman aşı verecekseniz minvalinde sorular soruyordu, sinovac yetkilisi kadın da önceliği faz denemesi yapılan ülkelere, yani türkiye ve brezilya gibi, verdiklerinden falan bahsediyordu... almanya'da dr arkadaşıma astrazeneca vurdular mesela, daha yeterli sayıda biontech almanyaya bile gelmemişti birkaç ay önce. şuan durum değişmiş olabilir. yani bazılarının yetersiz dediği sinovac bile aslanın ağzında.


  • omonia  (04.04.21 21:15:38) 
kardeşim MS hastası ve o da ilk doz aşıyı oldu.
39 yaşında.

  • etna  (04.04.21 21:16:31) 
senin kacirdigin nokta yeterli asi yok henuz

toplam 10 asiya ihtiyac var diyelim
5 tane uretilmis
bunun 3 tanesini guclu devletler almis
sen sadece bir tane alabilmissin, onu da en cok ihtiyaci olana vuracaklar,

asi olsa dukkan senin, ama seneye asi uretimi artar ulkeye butun asilardan gelir, sen devleti beklemeden parasini bastirip istedigin asiyi olursun
  • exlibris  (04.04.21 21:16:59) 
Çünkü sağlık en temel haktır. Parası olana değil, herkese ücretsiz sağlanmalıdır. Şu an zaten aşı üretimi sınırlıyken var olan aşıları parası olan ama öncelikli olmayana yapmak fakir ama öncelikli olana ölün demek anlamına geliyor. Diğer yandan, sizin aşılanmanız yetmiyor. Sürü bağışıklığı için herkes en kısa sürede aşılanmalı, aksi takdirde aşılansanız bile sizinle beraber tüm dünya risk altında. Dolayısıyla planlı gitmek gerekiyor.

Aşılamanın yavaş olduğu bir gerçek, patent diye bir sorun var ve bu sorun aşılamıyor. Şu an Avrupa da bu anlamda bir kriz içinde, Avusturya, Çekya diğer ülkelerle papaz oldu. Herkesin bir an önce aşılanması için kamuoyu oluşturup organize biçimde talepkar olmak gerekiyor ama öyle bir rüzgar malesef hala yok. Aksine dünyada zengin ülkelerin canının istediğine aşı dağıtacağı "aşı diplomasisi" döneminin başladığı konuşuluyor. Muhtemelen başımızdakilerin her şeyi satması nedeniyle bizim rolümüz aşı dilenen olacak yakın gelecekte.
  • evrim halkasi  (04.04.21 21:19:33) 
O kadar çok para vermek istiyorsanız, yakında Rusya'ya aşı turları başlayacak. Takip edip paranızı verip gidip aşınızı olabilirsiniz.

Ama paramla neden olamıyorum ? bakış açınız, yeterli aşı olsa bile yanlış. Parası olan hastalıktan korunsun, olmayan korunmasın ölsün mü ? %100 doğru olmasa bile bir öncelik sırasına göre gidiyor işte risk grubuna göre. Ben de isterim hemen hepimiz olalım, ama dünyada aşı savaşları varken bu tepkiniz anlamsız.
  • tss  (04.04.21 21:27:11) 
Bakanlıkta tercüman olan bir arkadaş aşılandı, uluslararası görüşmelerde risk almak istemiyorlar. Eşini de aşıladılar hatta. 30’dan küçük yaşları.
60’ı geçenlerin sırası geldi yaptırabiliyolar, eşlerini de aşılıyolar yaşı kaç olursa olsun.

  • megalomaniac  (04.04.21 21:52:08) 
kayınpederim 61 yaşında önümüzdeki hafta randevusu var. eşi de aynı şekilde önümüzdeki hafta olacak.
dedeler çoktan oldu.
kanser tedavisi görmüş arkadaşım geçen hafta ilk aşısını oldu.

yani aşı işi yürüyor şu anda gördüğüm kadarıyla. parasıyla vurulmak şu an imkansız çünkü parası olan herkese vurulabilecek yeterli aşı yok. en baştaki maske olayı gibi, maskeyi bu yüzden devlet tekelinden dağıtmaya çalıştılar başlarda sonra çözüldü konu. bu sağlık sistemini alt üst eder. ileride parasıyla da olabileceksin çok yüksek ihtimalle.
  • roket adam  (04.04.21 22:16:15) 
Aşı olmak temel bir insan hakkı da ondan parası olan yapamıyor. Sağlık eğitim vb haklara ulaşabilmek için paranız olması gerekmiyor. Bunu devletin ücretsiz olarak sağlaması gerek. Bu insan olmamızın bir sonucu.

Bir de şöyle düşünün çocuksunuz ve aileniz fakir olduğu için siz çiçek aşısı olamadınız. Parası olanlar oldu. Ama parası olmayan ve aşı olamayanlar toplum için büyük bir risk teşkil ediyor. Çünkü bu sadece fakirsen öl o zaman denilmekle işin içinden çıkılacak bir şey değil. Eğer siz aşı olamazsanız aşı olmayan herkese bu hastalığı bulaştırabilirsiniz demektir ve bu da sağlık sistemi için ciddi bir yük anlamına gelir. Falan filan işte.
  • turuncu tonlarda  (04.04.21 22:35:44) 
cevaplari okumadim daha once yazildiysa sorry

60+ annem aile hekimine gidip bana niye asi sirasi gelmiyor diye sormus. o da alalim randevunu demis 1 hafta sonrasina almis randevuyu. fyi
  • yoggi  (04.04.21 23:16:50) 
Teşekkürler cevap için. Sadece şunu yazayım en son. Ben “param var neden aşımı verin” demiyorum. Kastım bu değil. Parasıyla kendi aşısını satın alanlar olursa, devletin aşı harcaması yapacağı kişi sayısı azalacağından, durumu olmayanlara aşı yapması daha çabuk ve kolay olur demek istiyorum.


  • the real brad pitt  (05.04.21 01:41:30) 
Avrupa’da ingiltiere haric asilama korkunc yavas gidiyor. Bu kadar beceriksizler ordusu olduklarini bilmezdim, oyle diyeyim. Hatta bazi ulkelerde gitmiyor. 8 milyonluk ulkedeyim, 4 ayda 1milyon kisi “ilk doz”larini aldi, yani felaket kotu.

Amerika iyi cunku kendileri urettikleri asilari vuruyorlar (moderna, johnson&johnson)

Gecmis olsun, babaniz engelliymis, nasil bir engel bilmiyorum ama mesela kolu ampute edilmis biri engellidir ama risk grubunda hic olmayabilir o yuzden ona henuz sira gelmemistir...

Aile hekimini arayip sorabilirsiniz, sisteme gec dusme vs olabilir belki.
Soruya gelince, “niye parasiyla alamiyoruz” cunku yeteri kadar asi yok. Asi uretimi artinca ve olay pandemiden cikinca parasiyla alabilirsiniz diye dusunuyorum. Grip asisi gibi. Bir de asi durumu olmayana yapiliyor degil ki, risk grubuna gore yapiliyor. (tibbi ve mesleki risk durumu, mesela cogu thy calisani sagliklidir ama mesleklerinden dolayi risk grubunda olabilirler)
Bir de mesela biontech i parasiyla satin alsaniz bile lojistigi ve muhafazasi o kadar zor ki (-70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor) elinizde mundar olur daha dogrusu satisa bile cikamaz normal eczanelerde vs.
Onun disinda dubai’de asi turizmi baslamis diyorlar.
  • kuehles blondes  (05.04.21 09:21:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.